Kotimaa

Maahanmuuttajakoulutuksen tavoitteet eivät toteudu

Tutkija: "Suomen kielen opetus on aivan retuperällä"

Tilaajille

Maahanmuuttajien koulutuksesta vastaavat tahot ovat erimielisiä siitä, miten vastuu kotouttamisesta pitäisi jakaa. Nyt aikuisten maahanmuuttajien kotoutukselle asetetut tavoitteet eivät kuitenkaan toteudu, työhallinto, opetushallinto ja kunnat myöntävät.

Kotoutumiskoulutuksen määrärahat kulkevat pääosin työministeriön kautta. Viime vuosina työhallinto on painottanut ammattiin valmentavia opintoja ja toivonut, että kunnat ottaisivat nykyistä suuremman vastuun kieli- ja yleissivistävistä opinnoista.

Arvostelijoiden mielestä tämä on johtanut siihen, että kielen opetus ammatillisen koulutuksen yhteydessä ei ole riittävää, koska monen maahanmuuttajan lähtötaso ei riitä työelämään.

Väestöliiton tutkija Annika Forsander pitää keväällä 1999 voimaan tullutta kotouttamislakia hyvänä, mutta toteutumista huonona: "Suomen kielen opetus on aivan retuperällä", hän sanoo.

"Kielitaito on keskeisin asia, jonka varassa työmarkkinoilla toimitaan", maahanmuuttajien työllistymistä tutkinut Forsander toteaa.

Myös opetushallinto

pitää aikuisten nykyistä kotoutumiskoulutusta riittämättömänä, kertoo opetusneuvos Lasse Hoffman opetushallituksesta. Opetushallitus antoi viime keväänä suosituksen, jonka mukaan aikuisten kotoutumiskoulutuksen pitäisi olla laajuudeltaan 37-56 opintoviikkoa.

Käytännössä alueelliset TE-keskukset eivät osta läheskään suositusta vastaavaa määrää kursseja, ja useat aikuiskoulutuskeskukset ovat sen takia joutuneet lomauttamaan opettajiaan, Hoffman kertoo.

Opetusministeriön asettama työryhmä ehdottaakin, että vastuu koulutuksesta siirrettäisiin kokonaan työministeriöltä opetusministeriön vastuulle. Uusi vastuunjako voisi tulla kyseeseen aikaisintaan 2003, Hoffman arvioi.

Myös tutkija Forsander kannattaa Ruotsin mallia, jossa maahanmuuttajat opettelevat ensin kielen ja siirtyvät vasta sitten työvoimatoimiston asiakkaiksi. Hän arvelee, että noin kahdeksan kuukauden kieliopinnot riittäisivät useimmille maahanmuuttajille.

Työministeriön

kotoutumisasioista vastaavan tiimin vetäjä Sirkku Päivärinne ei usko, että kokonaisvastuun siirto välttämättä muuttaisi tilannetta parempaan suuntaan. Joidenkin maahanmuuttajien työelämään sijoittuminen voisi jopa viivästyä, Päivärinne arvioi.

Päivärinteen mielestä on arveluttavaa, että maahanmuuttajat jaettaisiin jo Suomeen tullessaan kahteen kastiin, niihin jotka tulevat töihin ja loppuihin, jotka jätettäisiin työvoiman ulkopuolelle. "Eihän kielitaidon puutteellisuus tarkoita, että ihminen on työkyvytön", hän perustelee.

Nykyisessä kotouttamislaissa vastuukysymyksistä ei ole selkeästi sovittu. "On vaikea konkretisoida, kenellä vastuu on, kun koulutus on sekä työvoima- että opetusviranomaisten rahoittamaa. Myös koulutuksen ohjaus- ja seurantavastuu kunnassa pitäisi sopia selkeämmin", opetushallituksen ylitarkastaja Ulla Aunola huomauttaa.

Asioiden hoito kunnissa vaihtelee suuresti. Suurimmat kaupungit, joissa maahanmuuttajia on eniten, ovat yleensä ottaneet asian vakavasti.

Toisaalta Päivärinteen mukaan on myös kuntia, joissa ollaan täysin työvoimapoliittisen koulutuksen varassa.

Hallituksen on määrä antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella selonteko lain toteutumisesta. Samassa yhteydessä keskuteltaneen myös vastuukysymyksistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää