Hitler ja Englannin maihinnousu - Kotimaa | HS.fi

Hitler ja Englannin maihinnousu

22.2.2002 2:00

Toisesta maailmansodasta tulee yhä joskus esille tietoja, joiden valossa tutut "totuudet" kirjoitetaan uusiksi. Siitä esimerkin tarjoaa BBC:n Timewatchin dokumentti (1998), joka pui kesän 1940 niin sanottua Taistelua Englannista.

Dokumentti esittää, ettei Operaatio Merileijona eli natsi-Saksan maihinnoususuunnitelma Englantiin ollut sellainen ihka oikea uhkakuva, jonka torjumisesta etenkin Englannin ilmavoimia oli vielä pitkään sodan jälkeenkin syytä suitsuttaa.

Todisteet tulkinnalleen Timewatch löysi arkistoista: Saksa oli heinäkuusta syyskuun puoliväliin 1940 siirtänyt yli puolet lännessä olleista divisioonistaan valtakunnan itäosaan, koska Adolf Hitler jo tuolloin alusti vuoden 1941 sotaretkeä Neuvostoliittoon. Tosin samalla jatkuivat Englannin maihinnousun ulkoiset valmistelut miehitettyjen Belgian ja Ranskan satamissa. Se oli vain bluffia, jonka piti taivutella britit rauhanneuvotteluihin. Hitler ei kesän 1940 lopulla enää edes harkinnut maihinnousua, josta hän ei ollut aidosti innostunut. Tätä on joskus aiemminkin vihjailtu.

Yle Teema klo 19.00.

Petri Immonen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat