Kotimaa

Ryhmänjohtajat: Suurin aloittaa hallitustunnustelut

Suositus ei sulje eduskunnan puhemiehestä pois hallituksen muodostamisesta

Tilaajille

Suurimman eduskuntaryhmän nimeämä henkilö kutsuu koolle uuden hallituksen muodostamiseen tähtäävän ensimmäisen kokouksen. Näin sopivat eduskuntaryhmien puheenjohtajat neuvottelussaan tiistaina.

Tähän heti eduskuntavaalien ja valtiopäivien avajaisten jälkeen pidettävään kokoukseen kutsutaan kaikkien eduskuntaryhmien edustajat. Kokouksessa sovitaan hallitustunnustelujen vetäjästä.

Tunnustelut käytyään

tämä vetäjä kutsuu ryhmien edustajat uudelleen koolle ja kertoo tulokset.

Suositus on tekninen ja jättää poliittiset asiat avoimiksi.

Kokoonkutsuja voi olla kuka hyvänsä, jonka suurin eduskuntaryhmä valitsee. Jos kahdella ryhmällä on yhtä paljon kansanedustajia, suuruuden ratkaisee vaalien äänimäärä.

Tunnustelujen vetäjä

voi olla sama henkilö kuin kokoonkutsuja, mutta yhtä hyvin joku muu.

Henkilön vaihtamisen mahdollisuus jättää tilaa sille, että hallituksen pohja olisi puhuttu valmiiksi jo tunnustelun alkaessa, ja että suurin puolue ei olisi tulossa pääministeripuolueeksi.

Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Mauri Pekkarinen huomautti neuvottelun jälkeen, että tämä avaa mahdollisuuden esimerkiksi sellaiselle vaalivoittajalle, joka ei kuitenkaan ole suurin puolue.

Suositus ei sano mitään siitä, miten tunnusteluista edetään hallitusneuvotteluihin. Siinä vaiheessa "voi olla paljon lukkoonlyöty, tai ei ole lukkoonlyöty mitään", Sdp:n ryhmäpuheenjohtaja Antti Kalliomäki arveli. Siihenkin on siis varauduttu, että tarvitaan uudet tunnustelut ja uusi vetäjä.

Etenkin keskustassa on ajateltu, että eduskunnan puhemiehelle annettaisiin keskeinen osa hallitustunnusteluissa. Tiistainen paperi ei suljekaan pois mahdollisuutta, että puhemies on kokoonkutsujana tai tunnustelujen vetäjänä.

Kristillisdemokraattien Jouko Jääskeläinen tosin huomautti olevan perustuslain laatijoiden tietoinen ratkaisu, että neuvotteluista ei tehty puhemiesvetoisia.

Ryhmänjohtajat suosittavat, että eduskuntaryhmät voisivat valita johtajansa jo ennen kansanedustajien valtakirjojen tarkastusta. Näin virallinen hallituksen muodostamisprosessi saataisiin mahdollisimman nopeasti alulle.

Tiistainen sopimus

on eduskuntaryhmien puheenjohtajien yksimielinen ehdotus, joka menee vielä ryhmien käsittelyyn. Lopulliset johtopäätökset tehdään lähiviikkoina.

Kalliomäki huomautti lisäksi, että myös uuden eduskunnan ryhmien tulee tietysti vaalien jälkeen hyväksyä menettely.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää