Kotimaa    |   ELÄIMET

Africasia-talo tuo mangusteja ja harvinaisia liskoja Korkeasaareen

Liskot tutustuvat uuteen kotiinsa

Tilaajille

Korkeasaaren eläinlajien määrä nousee yli kahdensadan, kun uusi Africasia-rakennus avautuu sunnuntaina 5. toukokuuta.

Afrikan ja Aasian pieniä eläimiä esittelevässä lasitalossa asuu reilut 40 eläinlajia, jotka kaikki ovat uusia tulokkaita eläintarhassa.

"Käärmeitä, liskoja, kilpikonnia, isoja hyönteisiä, perhosia ja lintuja", kuraattori Kirsi Pynnönen luettelee Africasian eläimistöä.

Harvinaisuuksiakin on

joukossa. "Kilpiliskoista olemme ylpeitä. Samoin jättiläisvyöliskoista, ne ovat erikoisia ja harvinaisia missä tahansa", hän sanoo.

Liskot vasta tutustuvat uusiin koteihinsa ja ovat kovin säikkyjä. Jättiläisvyöliskokin livistää koloonsa ja potkii hiekkaa perässään "pedon silmille", kun terraariota lähestyy.

"Jos liskot tai käärmeet pysyvät mahdottoman ujoina eivätkä tule esille, niitä voidaan vaihtaa myöhemmin toisiin lajeihin", Pynnönen kertoo.

Africasia on

jaettu kahteen 250 neliön suuruiseen osastoon. Toinen esittelee Afrikan kuumien ja kuivien osien eläimistöä. Sen vetonaulaksi voi veikata kääpiömangusteja, jotka asuvat yhdessä leopardikilpikonnien kanssa.

Frankfurtin eläintarhasta tulleet kääpiömangustit ovat niin sanottu alfa-pari. Se on ainut pari, joka mangustilaumassa lisääntyy.

Afrikka-osastolla asuu myös värikkäitä kuoriaisia, paviaanihämähäkki ja nopeasti lisääntyviä "Raamatun vitsauksia" eli kulkusirkkoja sekä hiiroja, papukaijan näköisiä töyhtöpäisiä lintuja.

Kiinnostavaa seurattavaa ovat kutojalinnutkin, jotka rakentavat karkeasta heinästä pyöreän pesän. Siihen pääsee sisälle pohjan reiästä.

Toisessa osastossa

elää Aasian ja Madagaskarin saaren pieniä eläimiä, muun muassa piiskakäärme ja puussa elävä valkohuulikyy. Siellä on myös isoja, erikoisia hyönteisiä, kummitussirkka, kuuden sentin pituisia torakoita ja okapiru. Yhdessä terraariossa asuu 20 sauvasirkkaa.

"Tämä on löydä eläin -terraario", Pynnönen sanoo ja osoittaa risun näköistä pitkäjalkaa. Sitä on vaikea mieltää eläimeksi, vaikka asiantuntija vieressä ohjaa silmää.

Osastolla elää kaksi hauskaa sammakkolajiakin. Vietnamilainen sammakko kiipeilee puussa ja vaihtaa väriä taustan mukaan. Madagaskarilainen tomaattisammakko näyttää ylikypsältä tomaatilta sammalikossa.

"Se on hyvin uhanalainen laji. Eläintarhat opettelevat parhaillaan kasvattamaan sitä." Kääpiöviiriäiset ovat jo ehtineet tehdä poikasia. Ne olivat syntyessään peukalonpään kokoisia, nyt vapaana vipeltävillä poikasilla on mittaa tulitkkuaskin verran.

Aasia-puolta

hallitsee vesiputous, jonka alle altaaseen tulee karppeja. Vapaana osastolla lentelee kämmenen kokoisia, värikkäitä perhosia. Ne juovat sokerilientä kukan näköisistä juottolaitteista.

Vesiputouksen partaalla kasvaa oikeita orkideoita. Osastolla on myös hyönteisiä syöviä kannukasveja.

"Ajatuksemme on tuoda esiin eläinten ja kasvien monimuotoisuus. Haluamme näyttää, mitä on olemassa", kuraattori Kirsi Pynnönen sanoo.

Suuria nisäkkäitä

, esimerkiksi kirahveja tai sarvikuonoja, Africasia-talossa ei nähdä. Syykin on yksinkertainen: niin isot eläimet tarvitsisivat suuret, lämpimät tilat, eikä niitä Korkeasaareen mahdu.

Tunneli yhdistää uuden Africasian viereiseen Amazoniaan, joka esittelee kostean viidakon eläimiä. Ajatus on, että esimerkiksi talvella kävijät pääsevät kulkemaan sisätiloissa talosta toiseen. Ulkovaatteet voi jättää Amazonian puolelle.

Perulainen taidemaalari on loihtinut yhdystunneliin merimaiseman. Tunnelissa on tilat myös "keittiölle", jossa kasvatetaan seitsemää lajia hyönteisiä ruoaksi Africasian eläimille.

"Yritämme kasvattaa kaiken ruoan itse, mutta joskus joudumme tuomaan hyönteisiä ulkomailta." Africasia maksoi

hieman yli kolme miljoonaa euroa, vaikka iso osa eläimistä ja kaikki kasvit saatiin lahjoituksena Etelä-Afrikasta.

Africasia on Korkeasaaren suurin satsaus sitten Amazonia-talon, joka valmistui 1995.

"Kun Ahtisaari vieraili Etelä-Afrikassa, hänelle tarjottiin lahjaksi kirahvia tai sarvikuonoa. Sanoimme, että otamme mieluimmin pieniä eläimiä. Siitä syntyi ajatus tämän talon rakentamisesta", Kirsti Pynnönen kertoo.

Valtiovierailun perua lahjaksi tuli neljä lajia käärmeitä, viisi lajia liskoja, kaksi lajia kilpikonnia ja mangustit sekä osaston kaikki kasvit. Loput eläimet samoin kuin Aasian puolen asukkaat tulivat vaihtokauppana muista eläintarhoista. Aasian kasvit hankittiin kasvien välittäjiltä.

Seuraava rakennuskohde Korkeasaaressa on Karhulinnan uusiminen. Linna on nyt kiinni, ja vanhat ja huonokuntoiset karhut lopetettu. Kun remontti valmistuu 2003, uudet karhunpennut hankitaan vaihtokauppana muista eläintarhoista.

Jaana Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää