Kotimaa

Edustajia pelottaa sähkön tuonti mutta myös ydinvoiman imago

Eduskunnan työvaliokunta tasapainottelee lausunnossaan

Tilaajille

Seitsemän eduskunnan erityisvaliokuntaa on nyt antanut lausuntonsa viidennen ydinvoimalan rakentamishakemuksesta. Perjantaina saatiin lausunnot kahdelta viimeiseltä: valtiovarain- sekä työ- ja tasa-arvovaliokunnalta.

Työ- ja tasa-arvovaliokunta tasapainottelee vaihtoehtojen kanssa: työllistäminen onnistuu joko ydinvoimalalla tai ilman.

Kansanedustaja Jouko Skinnarin (sd) johtama valiokunta kannattaa hajautettuja, uuteen energiatekniikkaan perustuvia ratkaisuja. Uusista energiamuodoista valiokunta nostaa esiin mm. maalämmön, jota käytetään Suomessa vähän verrattuna Ruotsiin.

Jos ydinvoimalan

rakentaminen hyväksyttäisiin, päätöksen etuja olisi työvaliokunnan mielestä se, että ydinvoimalahanke luo myönteistä ilmapiiriä uusien investointien tukemiselle.

Ydinvoima soveltuu työvaliokunnan mielestä erinomaisesti perusvoiman tuotantoon. Valiokunta huomauttaa, että maakaasuvaihtoehdossa Suomi olisi riippuvainen kaasun ja sähkön tuonnista Venäjältä.

Sähkön tuonti Venäjältä voi kuitenkin vaikeutua ja hinta nousta paljonkin, valiokunta huomauttaa.

Lisäydinvoiman

rakentaminen voi työvaliokunnan mielestä ohjata tuotantoa ja kulutusta kuitenkin liian pääoma- ja energiavaltaiseen suuntaan. Energiaan saatavuus- ja kustannusvertailujen perusteella valiokunta uskoo, että prosessiteollisuus voi järkevällä tavalla menestyä myös ilman lisäydinvoimaa.

"Lisäydinvoiman rakentaminen heikentää uusiutuvaa energiaa käyttävien voimalaitosten, energiansäästön sekä yhdistetyn sähkön ja lämmöntuotannon kannattavuutta ja voi estää niihin tehtävät investoinnit", valiokunta päättelee.

Jos uutta ydinvoimalaa

ei rakenneta, valiokunta katsoo, että uusien energiamuotojen kehittämisellä voidaan saada Suomelle hyvää mainetta ympäristöystävällisen tuotannon maana.

"Lisäydinvoiman rakentaminen voi aiheuttaa imagohaittoja Suomen vientiteollisuudelle, jos kuluttajat Saksassa tai muualla Keski-Euroopassa tarttuvat aiheeseen. Myös kilpailijat voivat käyttää sitä markkinoiden valtaamiseksi esimerkiksi Suomen metsäteollisuudelta", valiokunta sanoo.

Kansanedustaja

Maria Kaisa Aulan (kesk) johtama valtiovarainvaliokunta tyytyi kirjaamaan erilaisia näkemyksiä ja näin lausunnosta saatiin muodollisesti yksimielinen.

Valiokunnan mukaan pitää toteuttaa perusvoimaratkaisu, jolla turvataan sähkön häiriötön saanti ja edistetään elinkeinojen suhteellista kilpailukykyä. Perusvoimaratkaisun laatuun valiokunta ei ota kantaa.

Lausunnossa valiokunta edellyttää hallituksen ryhtyvän toimiin hiilen käytön hallituksi rajoittamiseksi sähkön ja lämmön tuotannossa.

Samoin valiokunta

edellyttää tiukkaa energiansäästöohjelmaa. Hallituksen pitäisi valiokunnan mukaan ryhtyä valmistelemaan energiansäästön yleislakia. Energian jakeluyhtiöille tulisi säätää julkisen palvelun velvoite energiansäästötapojen ja tekniikoiden tiedottamisesta kuluttajille.

Valiokunnan mielestä uusiutuvan energian kehittämistä pitää tukea ilmastostrategiassa määritettyjen tavoitteiden mukaisesti. Biomassan käyttöä pitää kuitenkin edistää ohjelmaa enemmän tehostamalla energiapuun käyttöä ja kehittämällä biokaasujen ja kierrätyspolttoaineiden hyödyntämistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää