Kotimaa

Eduskunta arvosteli eläkekorvausta

Rahaa vaadittiin kaikille pohjaosan menettäneille

Tilaajille

Etenkin arvostelijat olivat äänessä, kun eduskunta tiistaina otti vastaan hallituksen esityksen niin sanotun kaksinkertaisen eläkeleikkauksen korvaamisesta.

Esityksessä ja hallituksen eläkepolitiikassa nähtiin monia puutteita, jotka eduskunnassa pitäisi korjata. Itse esitystä yli sadan tuhannen ihmisen eläkkeiden korottamisesta ei kuitenkaan tohdittu vastustaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho (kok) muisti korostaa, että korotus tehdään eduskunnan vaatimuksesta, kun taas hallituksen linjana on ollut vero- ja sosiaalimaksualennuksilla parantaa eläkeläisten asemaa.

Esitystä ryöpyttivät etenkin vasemmistoliiton oppositiosiiven edustajat ja keskustalaiset. Perhoa nousivat puolustamaan etupäässä vain hänen puoluetoverinsa, ja hekin rohkenivat luonnehtia esitystä parhaimmillaan kohtuulliseksi kompromissiksi.

Kritiikissä oli kolme ydinkohtaa.

Esitys ei korvaa kaikille täsmällisesti sitä summaa, joka heiltä on leikattu. Perhon mukaan haluttiin rajoittaa kustannuksia. Ratkaisu ei arvostelijoille tahtonut kelvata.

Eläkkeitä korotettaisiin vasta ensi vuoden lokakuussa. Tämä oli Perhon mukaan eläkelaitosten toivomus. Vaadittiin, että korotus aikaistettaisiin ensi vuoden alkuun. "Vaalien jälkeen on vaalien jälkeen", Esko-Juhani Tennilä (vas) varoitti.

Esitys ei myöskään koske kaikkia niitä yli kolmeasataatuhatta ihmistä, joilta on poistettu kansaneläkkeen pohjaosa, vaan vain sitä kolmannesta, joka menetti lisäksi työeläkettään. Liisa Hyssälä (kesk) vaati pikaista selvitystä koko pohjaosan palauttamisesta.

Lisäksi vaadittiin ylipäätään tasokorotusta kansaneläkkeisiin ensi vuoden alussa.

Perhon mielestä ei ole järkeä palauttaa pohjaosaa kaikille. Jos halutaan parantaa pienituloisimpien asemaa, on parempi korottaa heidän eläkkeitään, hän arveli.

Vaalikentille korskuvat

kansanedustajat kävivät sanasotaa myös siitä, kenen ansiota lakiesitys on - tai kenen vika toisaalta on, että sitä tarvitaan.

Kokoomuslaiset painottivat, että myös kokoomuksen eduskuntaryhmä oli vaatinut esitystä. Aikansa kuunneltuaan Marjatta Stenius-Kaukonen (vas) piti muutamankin luennon siitä, kuinka pohjaosan poistaminen on nimenomaan kokoomuksen vanha tavoite. Keskustelu ei johtanut kompromissiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää