Kotimaa

Uusi syöpälääke tehoaa hyvin varhaisvaiheen rintasyöpään

Jopa puolet tutkituista vältti taudin uusiutumisen

Tilaajille

Jos äskettäin rintasyöpään sairastuneita naisia hoidettaisiin tehokkaimmalla mahdollisella lääkkeellä, moni paranisi pysyvästi. Näin tulkitsee lääketehdas Aventis Pharma Oy:n toimitusjohtaja Seppo Silander Orlandossa Floridassa sunnuntaina esiteltyjä tuloksia.

Niiden mukaan doketakseli- eli Taxotere-solunsalpaajan antaminen jo varhaisvaiheen rintasyöpään vähentää taudin uusiutumisen vaaraa kolmanneksella. Lääkettä muun lääkityksen osana saaneiden kuolleisuus väheni neljänneksellä.

Jos syöpä oli ehtinyt levitä kainaloiden imusolmukkeisiin, mutta ei pitemmälle, teho oli vielä dramaattisempi: sekä uusiutumisen että kuoleman vaarat vähenivät puoleen.

Tulokset ovat

rohkaisevia, mutta eivät lopullinen totuus. Ensin tulokset on vahvistettava. Doketakselia alettiin tutkia viisi vuotta sitten, ja tukevan näytön saaminen vie 7-10 vuotta, Silander toteaa.

Tähänastisten tulosten mukaan doketakseli tehoaa suureen osaan syöpiä, mutta ei melanooma-ihosyöpään. Vakiintuneeseen lääkeyhdistelmään liitettynä se on osoittautunut tepsivän keuhko-, eturauhas-, rinta- ja munasarjasyöpiin, jotka ovat levinneet imusolmukkeita laajemmalle.

Rintasyöpää sairastavia naisia seurattiin tutkimuksessa 33 kuukautta eli vajaat kolme vuotta. Heidän lopullista kohtaloaan ei vielä tiedetä, koska viittä vuotta pidetään rajana: jos tauti ei ole siihen mennessä uusiutunut, potilaan katsotaan parantuneen kokonaan.

Tutkimukseen osallistui

lähes 1500 rintasyöpää sairastavaa naista 20 maasta Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Suomalaisia ei ollut mukana, mutta Suomessakin tutkitaan doketakselia. Täällä sen tehoa selvitetään yhdistelmässä, jota kukaan muu ei tutki, ja tuloksia odotetaan noin viiden vuoden kuluttua.

Tuoreeseen tutkimukseen otettiin vain naisia, joiden rintasyöpä oli levinnyt kainaloiden imusolmukkeisiin, mutta ei pitemmälle. Usein syöpä leviää imuteiden kautta ja perustaa ensimmäiset etäpesäkkeet imusolmukkeisiin.

Naiset arvottiin satunnaisesti saamaan joko doketakselilääkeyhdistelmää tai aiempaa vakiohoitoa. Uusi lääke vähensi dramaattisesti sekä naisten kuolemia rintasyöpään että taudin uusimista: kuolleisuus väheni 54 ja uusiutumisen vaara 50 prosenttia.

Puolet tutkimuksessa mukana olleista naisista oli alle 50-vuotiaita eli parhaassa työiässä.

"Syövässä mennään ensin lievällä aseella. Jos halutaan maksimaalisia hoitotuloksia, potilaalla on oikeus parhaaseen mahdolliseen lääkkeeseen", Silander sanoo. Häntä harmittaa se, että tehokkailla lääkkeillä hoidetaan toistaiseksi vain syöpiä, jotka eivät ole talttuneet muilla lääkkeillä. Suuri osa paranisi kokonaan, jos käytettäisiin heti järeimpiä aseita, Silander sanoo.

Syy on rahapula. Yhteiskunnan lääkemenot ovat kasvaneet yli kymmenellä prosentilla vuodessa, ja yritykset hillitä niitä eivät ole osoittautuneet kovin tehokkaiksi. Kuluja kasvattavat uudet tehokkaat lääkkeet, jotka maksavat selvästi enemmän kuin vanhat. Taxotere maksaa kuuden kerran kuurina noin 10000 euroa.

Syöpään on tulossa useita uusia lääkkeitä. Ensimmäiset niistä ovat jo käytössä.

Akatemiaprofessori Kari Alitalo on verrannut lääkkeiden tuloa popcornin poksumiseen: ensin on hiljaista, sitten tapahtuu paljon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää