Kotimaa

Lusin tukos ruuhkautti liikenteen

Kesän viettoon matkanneita eivät Hornetit jaksaneet kiinnostaa

Tilaajille

HEINOLA. Kolme silmäparia tarkkailee vastaantulevaa autojonoa. Vantaalaisen Virpi Hulkon piti Joonas-koirineen hypätä jo puoli tuntia sitten Jyväskylään menevään bussiin, mutta linjuri oli juuttunut jo kello kolmen jälkeen alkaneeseen ruuhkaan Heinolan moottoritielle.

Koko perjantai-iltapäivän

autojono mateli kävelyvauhtia Heinolan kirkonkylän kohdalta Lusiin saakka, kun kesän ensimmäinen kunnon mökkiruuhka sattui samaan aikaan Ilma 2002 -pääsotaharjoituksen kanssa.

Lusin suora oli varattu mökkiläisten sijaan kokonaan Horneteille ja Hawkeille.

"Vähän harmittaa, koska emme aavistaneet tien olevan näin tukossa. Voisivat pitää näitä sotaharjoituksiaan viikolla ja välttää kesäviikonloppuja", manailivat Hukkoa saattamaan tulleet Mauno Mäkinen ja Kirsti Riutamaa .

Kun bussi vihdoin saapui, Mäntyharjun mökilleen suunnanneet Mäkinen ja Riutamaa päättivät kiertää Pertunmaan kautta välttääkseen lisäjonottamisen.

Se oli varmasti viisas valinta, koska liikenne ohjautui Lusin liittymästä kahdeksan kilometrin kiertotielle, ja noin 20 kilometrin tuntivauhdilla edennyt letka oli pisimmillään. Kello 15-16 tiellä mitattiin 1400 autoa tunnissa.

Hirvensalmelle matkalla ollut Tolppasten perhe jonotti kapealla kylätiellä jo toista tuntia. Mökille menijöillä oli kuitenkin kärsivällisyyttä jäljellä, koska lähtiessään Ruuhka-Suomesta he tiesivät, mitä on odotettavissa.

"Vaihtelevasti jaksaneet Nea , 3, ja Jonna , 5, hiljennettiin Heinolan automarketista ostetuilla juustonaksupusseilla", perheen äiti Sanna Tolppanen kuvaili strategiaansa.

Kaikkia eivät lentosotaharjoitus ja liikenneruuhka rassanneet.

Lusilaiset Matti Tuusjärvi ja Pekka Wallden olivat jo harjoitusten aloituspäivästä eli tiistaista alkaen käyneet sumpilla kiitoradan viereen nousseessa telttakahviossa.

"Nastahan tälläinen tapahtuma on, kun tulee säpinää vähän tähänkin kylään. Samalla saa poiketa kuppilassa, kun ei tässä lähimailla ole vuosiin sellaista enää ollut", Tuusjärvi sanoi. Lusin suoralla on pidetty nyt lentosotaharjoituksia jo kahtena vuonna peräkkäin. Tapahtuman ympärille on syntynyt kylän oma kesätapahtuma.

Urheiluseura Lusin Lukko myy paikoituslippuja pellolle ja kyläyhteisön johtokunnan jäsenet autoilijoille makkaraa. Näin saadaan mukavasti lisätuloja kylään.

Perjantai-iltapäivänä Hornetien ja Hawkien kiitoa oli ihailemassa lähinnä lähiseudun asukkaita. Autojonoon juuttuneita asia ei kiinostanut; eteläsuomalaiset yrittivät vain ehtiä mökeilleen saunanlämmitykseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää