Kotimaa

Hoitovapaalla olevat saavat ilmoituksia irtisanomisuhista

Hotelliketju ilmoitti jo nyt ensi vuonna koittavista mahdollisista irtisanomisista

Tilaajille

Hoitovapaalla olevien suoja on varsin haavoittuva. Sen saivat tuta kaksi hoitovapaalla olevaa Scandic Hotels -ketjun vakituista työntekijää, joille työnantaja on ilmoittanut irtisanomisuhasta.

Toiselle työnantaja vahvisti sähköpostiviestissä, että irtisanominen on kuitenkin mahdollista vasta perhevapaan päätyttyä, mikäli irtisanomisperusteet silloin ovat vielä olemassa. Hänen hoitovapaansa päättyy vasta vuoden kuluttua elokuussa ja toisen ensi maaliskuussa.

Työntekijät ja

Palvelualan ammattiliitto ihmettelevät pitkää ennakkotietoa ensi kevään ja loppukesän työtilanteesta.

"Minun tietooni ei näin pitkää ennakkoinfoa olekaan vielä tullut. Tilannehan voi vielä muuttua. Tosin jos tilanne on todellinen, on hyvä informoida ennakkoon, jotta työntekijä voi itse tehdä ratkaisuja", sopimuspäällikkö Leena Rautavuori Palvelualojen ammattiliitosta PAM:sta kertoo.

Rautavuoren mukaan irtisanomiseen täytyy löytyä selvät perusteet eikä se saa liittyä mitenkään perhevapaan käyttöön. Sekä tasa-arvolaki että työsopimuslaki kieltävät syrjinnän perhevapaiden vuoksi. Niinpä esimerkiksi irtisanominen on kielletty hoitovapaan aikana.

Rautavuoren mukaan työnantaja ei myöskään saa palkata uutta työvoimaa, jos se samanaikaisesti uhkaa irtisanomisella vanhaa.

Hoitovapaalla olevien

kohtelua pitää tosi isona ongelmana oikeustieteen professori Kevät Nousiainen Helsingin yliopistosta.

Vielä isompi ongelma on hänen mielestään hoitovapaalla olevien määräaikaisten ja pätkätyöläisten tilanne. Heillähän ei edes ole työsuhdetta, johon palata.

Nousiaisen mukaan laissa on määräaikaisia työsuhteita koskeva porsaanreikä. Jos ennen raskautta on ollut vain yksi tai kaksi määräaikaista työsuhdetta peräkkäin, tasa-arvovaltuutettu on ottanut sen kannan, ettei ole kysymys syrjinnästä raskauden vuoksi.

Silloin on tehtävä ansionvertailu viranhakijoitten välillä. Nousiaisen mielestä se on vähän katalaa, koska suuri työnantaja kuten kunta voi täyttää määräaikaisuuksia siirtämällä ansioituneimman hoitamaan raskaaksi tulleen aiempaa tehtävää. "Syrjintää ei saa siten osoitettua ansiovertailun avullakaan", Nousiainen huomauttaa.

Hänestä on vaikeaa

kuvitella, että asiaan voisi puuttua vain syrjintäkiellolla. Ongelmat jatkuvat niin kauan kunnes perhevapaiden kustannuksia ja haittoja niiden käytöstä aletaan jakaa naisvaltaisten ja miesvaltaisten alojen työnantajien välillä, hän lisää.

Nyt maksajina ovat lähinnä naisvaltaisten alojen työnantajat, koska naiset ovat ylivoimainen enemmistö hoitovapaan käyttäjistä.

Nousiainen ymmärtää hyvin, että käytännössä moni kavahtaa hoitovapaalle jäämistä tai "alistuu siihen, ettei ole mitään raskaudensuojaa".

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää