Kotimaa    |   ULKOMAALAISENA POHJOISMAISSA

Suomessa turvapaikan saaminen edelleen vaikeampaa kuin muissa Pohjoismaissa

Hakijoita vähän, käsittelyajat silti pisimmät

Tilaajille

Suomessa turvapaikan saaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin naapurimaissa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Kielteisen päätöksen hakemukseensa sai Suomessa viime vuonna yli puolet hakijoista.

Vähäisestä turvapaikanhakijamäärästä huolimatta hakemusten käsittelyajat ovat täällä kaikkein pisimpiä.

Tanskassa

turvapaikkapäätöksen voi saada keskimäärin neljässä kuukaudessa, kun kohtalotoveri jonottaa Suomessa yleensä reilusti yli vuoden. Näin siitä huolimatta, että Suomessa turvapaikanhakijoita oli viime vuonna alle 2000 , kun esimerkiksi Ruotsissa hakijoita oli yli 20000.

"Turvapaikkahakemusten käsittelyaika on kiusallisen pitkä", myöntää myös Ulkomaalaisviraston (Uvi) hallinnon johtaja Jussi Ilvesmäki . Hän pitää suurimpana syynä pitkiin käsittelyaikoihin turvapaikkatutkinnan jakautumista useille viranomaisille.

Viime vuonna alkoi kokeilu, jossa osa turvapaikkakuulusteluista siirrettiin poliisilta Uvi:lle. Tämä vähentää muun muassa täydentävien selvitysten etsimiseen kuluvaa aikaa. Ilvesmäen mukaan tavoite on, että kaikki kuulustelut saataisiin keskitettyä Uvi:iin vuoteen 2004 mennessä.

"Vuosituhannen vaihteessa saimme lisää voimavaroja, mutta niistä osa meni kansalaisuushakemusten käsittelysuman purkamiseen. Esimerkiksi Norjassa ei ole tällaista ongelmaa, koska siellä virasto on paljon suurempi", Ilvesmäki sanoo.

Turvapaikanhakijoiden

osuus on viidestä kymmeneen prosenttia Uvi:n vuosittain käsittelemistä asioista.

Sisäministeriön ulkomaalaisosaston osastopäällikkö, ylijohtaja Pentti Visanen ei hyväksy usein kuultua selitystä resurssipulasta.

"Uvi:n resurssit ovat kaksinkertaistuneet 1995 alkaen. Kyllä tämä on varmasti osaksi resurssikysymys, mutta toisaalta myös työmenetelmiä tehostamalla voitaisiin nopeuttaa käsittelyä", Visanen huomauttaa.

Oikeusturva-asiain neuvottelukunnan mukaan pitkät käsittelyajat ovat vakava oikeusturvaongelma kaikille Suomesta turvapaikkaa hakeville. Neuvottelukunta huomautti tällä viikolla kannanotossaan, että monet turvapaikkaa hakevat odottavat esimerkiksi avioliiton perusteella haettua lupaa eri mantereilla pahimmillaan jopa kaksi vuotta. Valitusmenettely hallinto-oikeudessa lisää odotusaikaa entisestään.

Neuvottelukunta puuttuu myös siihen, että käännytyspäätös voidaan tietyissä, nopeutetun käsittelyn läpikäyneissä tapauksissa laittaa täytäntöön, vaikka päätökseen olisi haettu muutosta.

Suomesta turvapaikkaa hakevien määrä on pysynyt viime vuodet melko tasaisena lukuun ottamatta vuosituhannen vaihteen piikkiä, joka johtui Puolan romanien ahkerasta pyrkimisestä Suomeen.

Ulkomaalaisväestön osuus ylitti vasta tänä keväänä 100000 rajapyykin, kun Norjassa ja Tanskassa maahanmuuttajia on kolminkertaisesti, Ruotsissa yli nelinkertainen määrä.

Schengen-sopimuksen

voimaantulokaan viime vuonna ei juuri ole vaikuttanut hakijamääriin.

Schengen on vaikuttanut turvapaikkahakemusten käsittelyssä lähinnä siihen, että ilmeisen perusteettomiin hakemuksiin usein liitettyjä maahantulokieltoja on Uvi:ssa alettu karsia.

"Kiellon antaminen olisi nyt usein kohtuuttoman kova seuraus, koska se tulee koko Schengen-alueelle", Ilvesmäki huomauttaa.

Lähes kaikille tämän kevään ja kesän aikana Suomeen tulleille ja kielteisen päätöksen saaneille Romanian romaneille on kuitenkin määrätty kahden vuoden maahantulokielto koko Schengen-alueelle.

EU:n johtajat kokoontuvat perjantaina Sevillaan huippukokoukseen keskustelemaan EU:n yhteisestä maahanmuuttopolitiikasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää