Kotimaa

Suomalaismies sai Venäjällä hengenvaarallisen tuberkuloosin

Yliopistosairaalat ovat jo valmistautuneet eristyshoitoihin

Tilaajille

Venäjällä työskennellyt suomalaismies on saanut työmatkallaan hengenvaarallisen keuhkotuberkuloosin, johon lääkkeet eivät tehoa. Hän on ilmeisesti ensimmäinen suomalainen, jolle on käynyt niin.

Suomessa todetaan vuosittain viitisensataa keuhkotuberkuloosia, ja lääkkeille vastustuskykyisiksi niistä osoittautuu 0-3. Nämä vaikeat tapaukset ovat usein maahanmuuttajilla.

Myös kahdella suomalaisella on aiemmin todettu lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi, mutta se oli kehittynyt, kun he olivat lyöneet laimin tuberkuloosilääkityksensä.

Kaikki sairastuneet

Hänen kanssaan tekemisissä olleisiin henkilöihin on otettu yhteyttä, mutta uusia tapauksia ei ole vielä löydetty.

Hoidon alusta asti on varauduttu siihen, että kyseessä on nykyisille lääkkeille vastustuskykyinen vaarallinen tautikanta. Miestä on hoidettu alipaineessa eristyshuoneessa. Taudin laatu varmistui viime viikolla.

Kaikki yliopistosairaalat ovat valmistautuneet hoitamaan vaikeaa tuberkuloosia. Hoitoa on käyty hakemassa myös Venäjältä ja Virosta.

Tyksin keuhkosairauksien ylilääkäri Kari Liippo kertoi tartunnasta Helsingissä tiistaina järjestetyillä tuberkuloosipäivillä.

Liippo sanoo, että hysteriaan ei ole aihetta, koska tartunnan voi saada vain tuberkuloosia sairastavalta pisaratartuntana.

Venäjällä sairastunut mies ei tiedä, miten hän on saanut tartunnan. Hän on ollut Venäjällä työtehtävissä useita kertoja.

Tavanomainen turistielämä ei yleensä aiheuta tartuntariskiä, mutta vaara kasvaa, jos asuu pitkään etelässä tai idässä esimerkiksi perheissä tai asuntoloissa, tai on muuten pisaraetäisyydellä taudinkantajasta.

Se voi tapahtua

Tauti ei ole kovin herkkä tarttumaan, Liippo korostaa. Tartunnan saaneista sairastuu ehkä vain joka kymmenes.

Hoitoon on

Käytössä oleva calmette-rokotus suojaa lapsuuden tuberkuloosilta, ja sen tehon arvellaan riittävän noin 15-vuotiaaksi.

Rokotus on annettu synnytyslaitoksella ainakin 1950-luvulta.

"Rokotus suojaa lapsia vaikeilta tautimuodoilta sataprosenttisesti, mutta suoja hiipuu iän karttuessa.

Tutkimusten mukaan suoja vaihtelee muutamasta kymmenestä prosentista lähes sataan prosenttiin", Liippo sanoo.

Aikuisille ei rokotteesta ole enää hyötyä, koska immuniteetti tuberkuloosille on jo, Viljanen huomauttaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää