Kotimaa

Kouluille yhteinen ohjelma väkivallan vastaiseen työhön

Oppilaita valmennetaan sovittelemaan koulukiusaamista

Tilaajille

Oppilaiden välisiä tappeluita, tönimistä ja kiusaamista setvitään jo useissa Helsingin seudun kouluissa oppilaiden keskuudesta koulutettujen sovittelijoiden avulla.

Tutkimusten mukaan opettajat huomaavat vain 80 prosenttia koulukiusaamistapauksista. Oppilaat sen sijaan näkevät ja kuulevat paljon enemmän. Siksi heidät halutaan saada mukaan sovittelemaan koulukiusaamistapauksia.

Sovittelu nousi yhdeksi keinoksi Euroopan laajuisessa toimenpideohjelmassa kouluväkivallan vastustamiseksi mielenterveyttä edistävin keinoin. EU-parlamentin aloitteesta valmisteltu ja komission hallinnoima Connect-hanke julkistettiin torstaina.

Toimenpideohjelman ovat laatineet yhteistyössä Terveyden edistämisen keskus, sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetusministeriö.

Opetushallitus

Johtaja Kirsi Lindroos opetusministeriöstä korostaa erityisesti lapsen kuulemisen tärkeyttä, kun koulujen väkivaltaongelmiin aletaan puuttua. Hän uskoo, että monipuolinen julkinen keskustelu on jo tähän mennessä auttanut koulukiusaamisen vähentämisessä.

Toimenpide-esityksen

Koulun tulisi vastata myös riskiryhmien hoidosta ja vähentää väkivallan uusiutumismahdollisuutta. Esitys painottaa väkivallan ehkäisyä ajoissa.

Väkivaltainen teko tulisi käsitellä saman tien koulun ja perheiden kanssa. Koulujen tulisi suunnitella kriisiohjelma ja vanhemmille pitäisi tarjota mahdollisuus keskustella väkivallasta.

Opettajien mielestä

Opetuskonsultti Olli Manninen Helsingin opetusvirastosta sanoo, että kouluissa tarvitaan ennen muuta itsehillintää ja myötätuntoa. Hänen mukaansa useat Connect-esityksen suositukset ovat jo toteutuneet Helsingin kouluissa. Esimerkiksi vertaissovittelua on järjestetty useissa kouluissa.

Espoon Soukan ala-asteen opettaja Eeva Ryhänen tiivistää suositukset siihen, että koko koulu kasvattaa.

"Meillä tönimisiin ja nimittelyihin puututaan heti eikä niitä kuitata leikkinä. Hyvä luokkahenki on tehokas tapa torjua väkivaltaa ja kiusaamista samoin kuin opettajien voimavararyhmä, jossa tuetaan uupunutta työtoveria. Kun opettaja voi hyvin, koko koulu voi hyvin."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää