Kotimaa

Kiinteistöveroissa rajuja kuntakohtaisia eroja

Kannuksen asukkaalla tuplavero Espooseen ja Ouluun verrattuna

Tilaajille

Asumiskuluihin vaikuttavissa kiinteistöveroissa on rajuja eroja. Joissakin kunnissa asukas joutuu maksamaan jopa kaksinkertaisen kiinteistöveron verrattuna keveämmän veroasteen kuntiin, kertoo Kiinteistöliiton tuore selvitys.

Eniten asumisesta joutuu maksamaan kiinteistöveroa keskipohjalaisessa Kannuksessa, toiseksi eniten Nauvossa ja Rovaniemellä.

Kannuslainen pulittaa verotusarvoltaan 17000 euron tontilla sijaitsevasta 68000 euron esimerkkiasunnosta veroja 425 euroa, Rovaniemellä ja Nauvossa verot ovat 374 euroa.

Paljon halvemmalla pääsee niissä sadassa kunnassa, jotka verottavat asumista minimiprosenteilla. Esimerkiksi Espoossa kukkaro kevenee esimerkkitalossa verojen takia vain 197,20 euroa.

Koko maassa vastaavaa asuntoa verotetaan keskimäärin 248 eurolla. Summiin on laskettu sekä rakennuksen että tontin vero.

Kiinteistöliitto on

"Kiinteistöveroa korotetaan ainakin Vantaalla, Kuopiossa, Ikaalisissa ja Lempäälässä. Helsingissä oli samanlaisia suunnitelmia, mutta ne haudattiin, kun päättäjät ymmärsivät, että verojen nosto nostaisi perustarpeen eli asumisen kustannuksia", sanoo Kiinteistöliiton tutkimusjohtaja Mauri Marttila .

Suomessa kiinteistöverot ovat Euroopan alhaisimpia. Kiinteistöliiton mukaan Suomen tilannetta ei voi kuitenkaan verrata muihin maihin.

"Meillä on käytössä liuta muita veroja. Muualla Euroopassa kunnalliset verot peritään tuloveron sijaan pääasiassa juuri kiinteistöveron muodossa", sanoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Ukko Laurila .

Asumisesta tuli 1990-luvulla kotitalouksien suurin kulutusmenoerä: sen osuus kaikista menoista nousi 22 prosentista 27 prosenttiin. Samalla asuminen on reaalisesti kallistunut.

"Päinvastoin kuin yleensä kuvitellaan, kiinteistövero ei ole mikään varakkaiden vero. Kiinteistöveron maksaa viime kädessä aina asukas riippumatta asumismuodosta. Vero peritään nousevina vuokrina ja vastikkeina, eikä prosentti ota millään tavalla huomioon asukkaan varallisuutta tai maksukykyä", Ukko Laurila sanoo.

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan asuinkerrostalojen ylläpitomenot nousivat muutenkin vuodesta 1990 vuoteen 2000 liki 36 prosenttia, kun samaan aikaan muut elinkustannukset ovat nousseet 20 prosenttia.

Erityisen paljon kustannuksia nosti muun muassa jäte- ja vesihuollon sekä lämmityksen kallistuminen.

"Asumisen kustannuksia on viime vuosina nostettu nimenomaan julkisen vallan toimesta, ja lisää on luvassa. Energiaverot nousevat ensi vuoden alusta runsaat viisi prosenttia ja jätevero yli 50 prosenttia", Ukko Laurila kertoo.

Kiinteistöveron nosto

"Pitäisi muistaa, että kohtuullinen kiinteistövero on myös kilpailuvaltti, kun ihmiset valitsevat asuinkuntaansa ja yritykset toimipaikkansa sijaintia", Mauri Marttila muistuttaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää