Kotimaa

Suomessa Pohjoismaista eniten toimeentulotuen varassa eläviä

Tuet ja etuudet ovat Suomessa muita Pohjoismaita heikompia

Tilaajille

Sosiaaliturvan säilyttämistä ennustetaan kevään vaaliteemaksi, mutta tiistaina julkistettujen tilastoraporttien mukaan Suomen hyvä sosiaaliturva ei ole enää maineensa veroinen.

Norja, Tanska ja Ruotsi satsaavat sosiaaliturvaan Suomea enemmän, ja ohi ajavat nykyään myös useimmat EU-maat.

Vähäisempi satsaus näkyy sosiaalimenoissa sekä prosenttina bruttokansantuotteesta että kansalaista kohti lasketuissa summissa ja maksetuissa etuuksissa. Niiden mukaan Suomen menot ovat alle EU-maiden keskitason, ja Pohjoismaista vain Islanti käyttää sosiaalimenoihin vähemmän.

Tiedot ilmenevät tiistaina julkaistuista Stakesin ja sosiaali- ja terveysministeriön raportista Sosiaali- ja terveysmenot 2000 sekä Pohjoismaisen sosiaalitilastokomitea Nososcon Pohjoismaiden sosiaaliturvaa 2000 koskevasta julkaisusta.

Toimeentuloturvan varassa elää Suomessa selvästi enemmän väkeä kuin muissa Pohjoismaissa. Syy on työttömyys: työttömyysprosentti on Suomessa kaksinkertainen Tanskaan ja Ruotsiin verrattuna, Norjassa ja Islannissa vielä näitäkin Töissä kävi työikäisistä suomalaisista vain 66 prosenttia 2000, kun Islannissa töitä paiski 87 prosenttia, Norjassa ja Tanskassa 77-78 ja Ruotsissa 74 prosenttia.

Toimeentuloturvan varassa kitkuttaa Suomessa muita Pohjoismaita enemmän yksinäisiä miehiä. Heidän tukensa on Pohjoismaiden alhaisin: Islanti, Ruotsi ja Norja maksavat yksinäiselle yli kaksin- ja Tanska yli kolminkertaista tukea Suomeen verrattuna.

Lapsiperheiden toimeentulotuki ei ole sen parempi. Suomessa perheet saavat kuussa keskimäärin 311 euroa, mutta Islannissa 484 ja Ruotsissa 720 euroa sekä Tanskassa ja Norjassa lähes tuhat euroa.

Suomen sosiaalimenot vähenivät viime vuonna vajaalla prosentilla. Vuosi oli jo kolmas, jolloin menot laskivat. Tämän vuoden ennuste on hieman isompi, mutta muuten sosiaalimenoihin menee bruttokansantuotteesta suunnilleen saman verran kuin 1990.

Lamavuosina vähennettyjä etuuksia ei ole juuri palautettu, mutta sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho kertoi raporttien julkistamistilaisuudessa, että satsaukset on aloitettu korottamalla sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuuksia ja vahvistamalla palveluja.

"Tulonsiirtoja ja palveluja korostettiin viime ja tänä vuonna. Kansaneläkkeiden tasoa on korotettu ja kuusivuotiaat lapset saatu esikouluun. Lapsiperheiden selvästi lisääntynyttä köyhyyttä pyritään lieventämään työmarkkinatuen ja kansaneläkkeen lapsikorotuksilla. Uskon, että sosiaalimenojen prosenttiosuus bruttokansantuotteesta kasvaa ensi vuonna, koska bruttokansantuote laskee ja sosiaalimenoihin tulee tarkennuksia." Vähäistä rahanmenoa perustellaan tehokkuudella. Terveydenhuoltoon käytetään vähemmän rahaa kuin muissa Pohjoismaissa, ja yksi syy ovat lyhyemmät sairaalareissut: lähes kuuden päivän sijaan sairaalassa vietetään vain 4,4 vuorokautta. Päiväleikkauksiakin tehdään Suomessa eniten.

Toisaalta lasten huostaanottoja tehdään Suomea enemmän vain Tanskassa.

"Huostaanottoluvut ovat osittain laman satoa", Perho selittää. "Silloin ei satsattu lasten avohuoltoon." Myös Suomen etuudet ovat melko alhaiset. Pienemmät lapsilisät ovat Pohjolassa vain Islannissa, mutta vanhuuseläkkeet, työttömyysturva ja sairausvakuutuskorvaukset Suomea paremmat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää