Kotimaa

Rovasti Hannu Välimäki väittelee jo kolmannen kerran tohtoriksi

Seurakuntavero käsitteenä parempi kuin kirkollisvero

Tilaajille

KEURUU. Rovastin olohuoneesta näkee suurten ikkunoitten läpi, kun kaksi oravaa hyppelee pihahangella. Siinä olisi eläkeläisen mukava istua kiikkustuolissa ja katsella vuodenaikojen vaihtumista ja rannasta aukeavaa Keurusselkää.

Katin kontit!

Tätä rovastia ei ole pysäyttänyt mikään: ei kesä, ei talvi, eivät virkatoimet, eivät luottamustehtävät, ei infarkti eivätkä kaksi autokolaria.

Hannu Välimäki, 65, väittelee tohtoriksi kolmannen kerran. Takataskussa ovat kahdet tohtorin paperit Helsingin yliopistosta, ja kolmas tarkastetaan tänään Jyväskylässä.

Kun Välimäki pitää kädessään harmaata, 454-sivuista opusta "Kymmenyksistä kirkollisveroon", hän nimittää sitä 150000 kilometrin kirjaksi. Niin paljon hän ajoi kolmen ja puolen vuoden aikana "maalta kaupunkiin", Keuruulta Helsinkiin tai Jyväskylään hakiessaan tietoa Kansallisarkistosta, eduskunnasta ja yliopistoista.

Yhdessä vaiheessa Välimäki niputti Ruotsin kuningaskuntaa koskevat tiedontarpeensa ja matkusti kolmeksi päiväksi Tukholman arkistoihin. Kotiin palattuaan hänellä oli nippu kopioita, joita kotona alettiin tutkia joukolla.

Vaimo Orpa Välimäki on ruotsinopettaja, samoin miniä, ja tytär hallitsee ruotsin käytännössä asuttuaan maassa vuosia.

Asiakirjojen vanha ruotsi oli kuitenkin jotain muuta kuin mitä koulussa oli opittu.

Naiset kertoivat, mitä paperilla luki, mutta eivät ymmärtäneet sanojen merkityksiä.

"Sisällön ymmärsi lopulta Hannu parhaiten, koska hän tiesi, mistä asiasta on kyse", Orpa Välimäki vakuuttaa.

Annetaan väittelijän kertoa pieni tarina siitä, mikä sytytti hänen tiedonjanonsa. Elettiin aikaa ennen 1960-luvun puoliväliä Jyväskylässä.

"Olin käymässä kirjastossa, kun seurakunnan virallinen apulainen Yrjö Sariola astui sisään, palautti sylillisen kirjoja ja sanoi: luettu on ja tentitty. Hänen lisensiaattityönsä oli syntynyt työn ohessa." "En tuntenut Sariolaa hyvin, mutta hän antoi esimerkin", Välimäki muistelee. Sariolasta tuli Lapuan piispa.

Viran ohessa Välimäkikin tutki itsensä teologian lisensiaatiksi 1975 ja tohtoriksi 1994. Hän toimi Keuruun yläasteen ja lukion rehtorina, mistä tehtävästä jäi eläkkeelle 1997.

Hänen ehtymätön lähteensä on ollut Suomen itsenäisyyden ensimmäinen pääministeri ja arkkipiispa Lauri Ingman (1868-1934), pilapiirtäjien kypäräpäinen ja liperikaulainen kokoomuspappi.

Teologian väitöskirja käsitteli Ingmania kirkkopoliitikkona. Kasvatustieteiden väitöskirja kertoi Ingmanista tunnustuksellisen uskonnonopetuksen puolustajana.

Entä löytyykö Ingman kolmannestakin, kirkollisverotuksen historiaa käsittelevästä jatkotutkimuksesta?

"Kyllä löytyy", Välimäki naurahtaa. Ingman oli ratkaisevassa asemassa valmisteltaessa papiston palkkauslakia.

Laki tuli voimaan 1923, ja vasta silloin - sivulauseessa, kuten Välimäki sanoo - kirkollisvero säädettiin laissa ensimmäistä kertaa. Siihen asti kirkko ja valtio olivat verottaneet kansaa noin 800 vuotta muun tyyppisten määräysten ja asetusten kautta.

Sivulause sijaitsee palkkauslain kuudennen pykälän neljännessä momentissa: "kunnallisverotuksen perusteella määrättävä vero, jonka suorittavat kaikki...tulojensa mukaan." Eduskunan toinen suuri päätös syntyi 1959, kun verotus sidottiin ennakonperintään.

Välimäki puolustaa "seurakuntaveroa", kuten hän kirkollisveroa mieluummin nimittää, sillä rahat kerätään oikeasti seurakunnan toimintaan eikä kirkon hyväksi.

Välimäen mielestä seurakuntien hiljaisen työn tulokset ja koko kirkon uskottavuus punnitaan vaikeina aikoina.

Hän luottaa historian opetuksiin viitaten, että silloin kodeissa, kouluissa ja rippikouluissa annetut opitut otetaan kansan keskellä käyttöön.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää