Kotimaa

Kissan omistajan kannattaa tutustua lemmikkinsä mieleen ja kieleen

Helena Telkänranta: Matka kissan mieleen. Sanasilta Oy. 121 s. 20 e. Kirjaa on saatavilla kirjakaupoista ja sitä voi tilata suoraan kustantajalta p. (019) 545191 tai internetistä osoitteesta www.sanasilta.fi

Tilaajille

Kissaa on pidetty salaperäisenä ja itsenäisenä eläimenä, joka kulkee omia polkujaan. Monen kissanomistajan mielestä juuri nämä piirteet tekevät siitä viehättävän.

Kissojen käyttäytymistä on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin koiran, ja tutkimus on varsin nuorta. Vasta 1990-luvulla kissojen käyttäytymistutkimus on alkanut edetä vauhdikkaasti. Tätä tietoa toimittaja ja tietokirjailija Helena Telkänranta on koonnut tuoreeseen kirjaansa Matka kissan mieleen. Se on ensimmäinen suomalainen kissojen käyttäytymiseen keskittyvä teos.

Kirjoittajan tarkoituksena

Sekä vasta-alkaja että kokenut kissaihminen saavatkin kirjasta paljon tietoa, jota aiemmin ei ainakaan suomen kielellä ole julkaistu.

Matka kissan mieleen alkaa luvusta, jossa käsitellään omistajan ja kodin merkitystä kissalle. Onko omistaja kissalle työväline, joka avaa jääkaapin oven? Nykykäsityksen mukaan omistajalla on kissalle syvällisempikin merkitys. Hän on kissan silmin emo, joka kotiin palatessaan saa kissalta samanlaisen tervehdyksen kuin kissaemo poikaseltaan.

Koti on kissalle

Telkänranta muistuttaa, että kissojen käyttäytymistä on jalostuksen avulla muokattu paljon vähemmän kun koirien käyttäytymistä. Ne polveutuvat helposti kesyyntyvästä afrikanvillikissasta, ja tämän esi-isän käyttäytyminen on tallella vielä kotikissassakin.

Kissaa pidetään virheellisesti erakkona. Se tosin saalistaa yksin, mutta voi asua ja elää yhdessä muiden kissojen kanssa. Kulkukissayhteisöissä on havaittu kumpaakin elämäntapaa; osa kissoista elää itsekseen, osa hyvin kiinteissäkin ryhmissä.

Yhdysvalloissa tehtiin

Matka kissa mieleen sisältää yksityiskohtaista tietoa kissan aisteista, vaistoista ja oppimisesta. Kissan tapoihin kommunikoida muiden kissojen ja ihmisen kanssa kirjassa on käytetty paljon tilaa - ja hyvä niin. "Kissan kielen" opiskelu tekee varmasti yhteiselämästä kissan kanssa hauskempaa ja monilta ongelmilta vältytään.

Monet kissojen viestinnässään käyttämät ilmeet ja asennot ovat paljon vivahteettomampia ja vaikeammin huomattavia kuin koiran vastaavat. Tutkimusten mukaan useimmilta kissan omistajilta jää huomaamatta paljon niistä viesteistä, joita kissa heille yrittää lähettää.

Useimmat ihmiset näkevät koirasta selvästi, milloin se on pelokas. Se vie hännän tiukasti takajalkojensa väliin, kyyristelee ja ehkä läähättää. Entä kissa vastaavassa tilanteessa? Ainoa näkyvä muutos voi olla, että kissa avaa silmänsä aavistuksen suuremmiksi ja sen silmäterät laajenevat hiukan. Vastaavasti rauhantahtoisuuttaan kissa voi viestittää vain hieman silmiään siristelemällä.

Matka kissa mieleen on tarpeellinen viimeistään, kun kissan käyttäytyminen tuottaa kotona ongelmia. Yleisin näistä on virtsaaminen esimerkiksi huonekaluihin ja tavaroiden tuhoaminen kynsimällä.

Suomessa kissojen

Ongelmakäyttäytyminen on yleensä sinänsä täysin luonnollista, lajille tyypillistä käyttäytymistä, mutta sisätiloissa se aiheuttaa harmia. Onkin todettu, että käyttäytymisongelmia on enemmän sisäkissoilla kuin niiden ulkoilevilla lajitovereilla. Telkänranta käy perusteellisesti läpi useimmat ongelmat ja niiden syyt sekä esittää käyttökelpoisia ratkaisuja niistä eroon pääsemiseksi.

Hän pohtii myös monipuolisesti sisäkissana ja vastaavasti ulos päästettävänä kissana elämisen hyviä ja huonoja puolia. Sisällä kissa välttyy monilta vaaroilta eikä pääse tappamaan luonnonvaraisia eläimiä. Toisaalta sen elämä käy hyvin tylsäksi, ellei omistaja käytä aikaa ja vaivaa sen elämänlaadun kohottamiseen.

Kissalla on tarve

Osa kissanomistajista ei ole valmis tätä vaivaa näkemään ja pitää helpompana ratkaisuna päästää kissa hakemaan virikkeitä ulkoa. Toisaalta kissan pito lemmikkinä on yleistynyt nimenomaan kaupungeissa, jossa kissan ulkoilu ei ole käytännössä edes mahdollista. Varsinkin näissä oloissa matka kissan mieleen helpottaa yhteiseloa lemmikin kanssa.

Kirjan kuvitus on kantta lukuun ottamatta mustavalkoinen, ja osin painojäljessä olisi toivomisen varaa. Kirjoittaja on myös kuvittanut kirjan ja onnistunut kokoamaan siihen paljonpuhuvia otoksia kissojen käyttäytymisestä ja ilmeistä eri tilanteissa.

Emmi Manninen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää