Kotimaa

Pohjoismaille yhteinen suunnitelma isorokkoepidemian uhkan varalle

Joukkorokotuksia harkittaisiin, jos tautia todettaisiin Pohjolassa

Tilaajille

Pohjoismaiden johtavat tartuntatautiviranomaiset ovat laatineet yhteisen suunnitelman toimista isorokkoepidemian uhatessa.

Suunnitelman mukaan väestön joukkorokotuksia harkittaisiin vasta silloin, jos jostakin Pohjoismaasta löytyisi varmistettu isorokkotapaus. Muualta Euroopas ta löytyneet tapaukset eivät vielä johtaisi laajoihin rokotuksiin.

Isorokko hävitettiin luonnosta yli 20 vuotta sitten, ja rokotukset sitä vastaan on lopetettu. Virallisesti viruskantoja säilytetään v ain Yhdysvalloissa ja Venäjällä sijaitsevissa turvalaboratorioissa, mutta isorokkoa epäillään olevan muissakin maissa kuten Irakissa, Iranissa ja Pohjois-Koreassa.

Terroristien käsissä isorokko olisi vaarallinen ase, sillä se tarttuu helposti ja tappaa noin kolmasosan rokottamattomista. "Ihmisen toiminnasta, suunnite llusta tai suunnittelemattomasta, johtuvan uuden isorokkotapauksen seuraukset kansanterveydelle olisivat vakavia. Siksi tarvitaan yhteinen suunnitelma isorokon varalle.

On tärkeää, että maantieteellisesti ja kulttuurisesti yhtenäiset Pohjoismaat ovat suunnitelmasta yksimielisiä", Nordic Smallpox Response Pl an -nimisessä suunnitelmassa todetaan.

Suunnitelma on ehdotus, joka vaatii vielä ainakin Pohjoismaiden terveysministerien hyväksynnän.

Pohjoismaiden asiantuntijat laativat suunnitelman joulukuun lopussa Tukholmassa. Suomesta mukana oli tutkimusprofessori Pauli Leinikki Kansanterveyslaitoksen infektioepidemiologian osastolta.

Leinikin mukaan näköpiirissä ei ole sellaista uhkaa, jonka perusteella Suomessa pitäisi ryhtyä rokottamaan ihmisiä isorokkoa vastaan. Suunnitelmassa rokot ukset on porrastettu siten, että ensimmäisinä rokotettaisiin valikoitu joukko terveydenhuolto-, pelastus-, poliisi- ja sotilashenkilökuntaa.

Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Israelissa tällaiset rokotukset on jo aloitettu.

"He ovat menneet rokotusten ensimmäiseen vaiheeseen ilman sellaista uhkaa, jonka me voisimme hyväksyä", Leinikki sanoo.

Jos jostakin Pohjoismaasta löydettäisiin varmistettu isorokkotapaus, rokotettaisiin kaikki potilaan kanssa läheisissä tekemisissä olleet, koko terveydenhu oltohenkilökunta, pelastustyöntekijät, poliisit ja rajavartijat.

Koko väestön tai pelkästään tietyllä alueella asuvan väestön rokottamista vasta harkittaisiin tässäkin vaiheessa. Suunnitelman mukaan isorokkopotilaat eri stettäisiin ja heidän lähellään olleet määrättäisiin karanteeniin.

Käytännössä suunnitelma jättää varsin paljon varaa tulkinnalle. Lähtökohtana on, että Pohjoismaat eivät todennäköisesti olisi isorokon avulla tehtävän hyö kkäyksen ensisijaisena kohteena, vaan tauti kulkeutuisi kauempaa ja siihen olisi aikaa reagoida.

Rokotusten aloittaminen olisi vaikea päätös, sillä arvioiden mukaan 1-2 potilasta miljoonasta voisi kuolla rokotteen aiheuttamiin siv uvaikutuksiin ja parikymmentä sairastuisi hengenvaarallisesti. Leinikin mukaan sivuvaikutusten arvioiminen on vaikeaa, sillä ne vaihtelevat rokotteessa käytetystä viruskannasta, rokotteen pitoisuudesta ja jopa valmistuserästä riippuen.

"Kun Suomen rokotteesta kerättiin kokemuksia, tuntumaksi jäi, että sivuvaikutukset jäivät varsin alhaisiksi. Tanskassa ja Itävallassa niitä oli paljon ene mmän." Kansanterveyslaitoksen mukaan Suomella on 1970-luvulta peräisin olevaa isorokkorokotetta yli viidelle miljoonalle ihmiselle. Rokotteena käytetään elävää vaccinia-virusta, joka on pakastekuivattu.

Vaikka rokotetta on riittävästi, sen sivuvaikutusten hoitoon tarkoitettua immunoglobuliinia ei ole Suomessa lainkaan. Suunnitelmassa arvioidaan, että immu noglobuliinia tarvitsisi yksi neljästätuhannesta rokotetusta.

"Immunoglobuliinin käyttöikä on suhteellisen lyhyt. Meillä on käsitys, että tällä hetkellä sitä ei ole kaupallisesti lainkaan saatavilla, mutta tilanne sa attaa muuttua hyvinkin nopeasti", Pauli Leinikki sanoo.

Leinikin mukaan on kuitenkin mahdollista rokottaa pieni joukko ihmisiä, joilta saatavaa plasmaa voitaisiin hätätapauksessa käyttää sivuvaikutusten hoitoon.

Koska Kaikilla EU-mailla ei ole riittävästi rokotetta jäljellä, uusien rokotteiden tuottamisesta on käyty paljon keskustelua. Vanhat rokotteet eivät täytä nykyisiä tuotantovaatimuksia, mutta Leinikin mukaan EU:ssa on päätetty, että niitä voidaan käyttää hakematta uutta myyntilupaa.

Sen sijaan uudet rokotteet on tehtävä nykyisten vaatimusten mukaan, mikä tekee tuotannosta hidasta ja kallista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää