Kotimaa

Kolmen suuren vaalikeskustelu alkoi johtajien profiloinnilla

Lipponen ja Jäätteenmäki kinasivat ulkopolitiikasta

Tilaajille

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä hyökkäsi jälleen hintalapuilla keskustan Anneli Jäätteenmäen kimppuun, kun kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat kohtasivat Yleisradion ensimmäisessä tv-keskustelussa.

Itälän hintalappuhyökkäys oli tarkkaan valmisteltu. Kokoomuksen ryhmäkanslia oli työstänyt Itälälle ja eduskuntaryhmän jäsenille muistion, jossa laskettiin keskustan vaaliohjelman vaikutuksia valtiontalouteen yksityiskohtaisesti ja menoerittäin.

Kokoomuksen ynnäilyjen mukaan keskustan vaaliohjelma lisäisi valtion menoja 1,8 miljardia euroa ja vähentäisi tuloja noin 2,7 miljardia euroa eli valtiontalouteen syntyisi 4,5 miljardin euron aukko.

Ryhmäkanslian valmisteleman muistion mukaan laskelmat on tehty "varovaisuusperiaatteella", jottei lukuja voisi pitää liian suurina.

"Olen toivonut, että keskusta itse tekisi omat laskelmansa", Itälä perusteli torstaina virallisesti jaettavaa muistiota.

Lipposen ja Jäätteenmäen välillä kipinöi erityisesti Irak-kysymyksessä, josta he ovat aiemminkin väitelleet.

Jäätteenmäen mukaan Lipponen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja ovat antaneet ristiriitaisia lausuntoja Suomen osallistumisesta Irakin mahdollisen sodan jälkihoitoon.

Jäätteenmäki piikitteli kokoomusta ja keskustaa myös siitä, että nämä ovat olleet hallituskauden ajan yhtä mieltä lähes kaikista asioista valtiosihteereitä ja ydinvoimaa lukuunottamatta. Jäätteenmäen mielestä hallitus on epäonnistunut erityisesti työllisyyden hoidossa.

Pääministeriehdokkailta kyseltiin heidän ominaisuuksiaan johtajina.

"Jämäkkänä, määrätietoisena, keskustelevana ja päätöksiin pystyvänä", Jäätteenmäki kuvasi itseään johtajana. "Olen saanut kokemusta ja varmuutta", Jäätteenmäki arvioi puolestaan kovan imagonsa pehmenemisen syyksi.

Pehmeän johtajan imagosta puolestaan kärsivä Itälä ei suostunut kommentoimaan itseään johtajana: "Muut tekevät sen, ennen kaikkea äänestäjät", Itälä sanoi.

Lipponen puolestaan arvioi itseään pitkäjänteiseksi johtajaksi, joka pyrkii kokoamaan hallituksen ja sosiaalidemokraattien rivejä.

Alkulämmittelyn jälkeen alkoi väittelyosuus, jossa ensin olivat vastakkain Lipponen ja Itälä. Itälä otti esiin kokoomuksen kannattaman Holmin ja Vihriälän mallin, työnantajamaksujen porrastetun alennuksen, keinona työllisyyden kohentamiseen.

Tässä kohdin tuli esiin jonkinlainen ero kokoomuksen ja Sdp:n suhteessa työllisyyden hoitoon.

"Veronalennusvara ei ole kovin suuri, ja silloin on parempi, että se varataan ensisijaisesti palkansaajan tuloveron alentamiseen. Näin tuetaan ostovoimaa ja työllisyyttä", Lipponen sanoi ja epäili mallin tehoa.

Itälän mielestä mallia pitäisi kokeilla, koska muuten ei tiedetä, mitkä vaikutukset ovat.

Kun Jäätteenmäki liittyi mukaan keskusteluun, hän sanoi, että kokoomus ja Sdp eivät kahdeksan vuoden aikana pystyneet sopimaan yhteisistä keinoista työttömyyden hoidossa.

"Yhtä puuta nämä miehet ovat olleet."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää