Kotimaa    |   PERHEEN PÄIVÄ ma, Löydä oma juttusi

Perusperheen arki on työn ja kodin välillä sukkulointia

Huuskosen-Lounelan maanantaita sekoittavat väärä hammaslääkäriaika ja tuiskuun tyssännyt auto

Tilaajille

lempäälä. Herätyskello pärähtää Päivi Huuskosen yöpöydällä kello 6.30. Hän vetää ylleen aamutakin ja hiipii lastenhuoneeseen herättämään Teon, 7. Kuopus Tuuli, 3, jää vielä nukkumaan. Isä Lauri Lounela tassuttelee alakertaan ja kaivaa jääkaapista jogurtit.

On maanantaiaamu rintamamiestalossa Lempäälässä. Suihku suhisee kellarissa, ja keittiössä tuoksuu kahvi. Lauri juo sumpit nopeasti, Teo hotkaisee juustoleivän.

"Aina tulee vähän kiire, vaikka herättäisiin kuinka aikaisin", Päivi tunnustaa.

Tuuli kömpii alakertaan varttia yli seitsemän, kun Teon luokkakaveri Anssi kolkuttaa ulko-oveen. Vanhemmat kuljettavat poikia tarvittaessa kouluun vuoroviikoin.

"Annathan Teo Anssinkin pelata", äiti huutaa tietokoneelle rynnänneille pojille.

Unenpöpperöinen Tuuli kiipeää syliin. "Oisko kaakaota? Onko päiväkotipäivä? Saanko kattoa lastenohjelmia?" Kello 7.30 Lauri Lounela vetää eteisessä kenkiä jalkaan. Kuvaamataidonopettajan ensimmäiset tunnit Valkeakosken lukiossa alkavat kahdeksalta. Vaimo juoksee kalenterin kanssa perään.

"Kumpi hakee tänään? Mulle kävisi, kun pääsen jo neljän pintaan", hän huikkaa.

Ensimmäisen auton startattua pihalta alkaa muun perheen laitto lähtökuntoon. Päivi vetää ylleen jakun ja hameen ja föönaa hiukset.

"Teo, onko matikankirja mukana? Tuuli, pissalle ja pikkarit jalkaan!" Äiti pukee loput vaatteet sylissä ja kampaa tytön tukan. "Ei mun silmiin! Ei villavaatteita!" Tuuli vastustelee.

Poikien legorakennelma romahtaa kaapin ja seinän rakoon.

"Hei pojat, nyt pitää mennä!" "Kato onko mun repussa kaikki", Teo pyytää vielä.

Kello 8.20 koko poppoo on autossa. Ensin ajetaan ekaluokkalaiset kouluun, sen jälkeen Tuuli suukkojen kera päiväkotiin. Vielä 12 kilometriä moottoritietä, ja koulutuspäällikkö on työpaikallaan Hämeen 4H-piirissä Tampereella.

Huuskosen-Lounelan perhe on suomalainen perusperhe: äiti, isä ja kaksi lasta. Heidänlaisiaan on kaksi kolmasosaa kaikista lapsiperheistä.

Päivi Huuskonen, nyt 38, ja Lauri Lounela, 41, tutustuivat 1990-luvun alussa Tampereella. Kun lasten aika tuli, pariskunta halusi oman pihan ja rauhan: 1995 vuokrattiin talo Lempäälän Kuljusta.

Kaksi vuotta myöhemmin ostettiin lainarahalla oma 1950-luvun talo. Korjauksina tehtiin vain "välttämättömät jutut", sillä alkuperäinen tyyli tuntui kotoisalta - ja remontointi kalliilta.

Vuoden ikäiselle Teolle löytyi perhepäivähoitaja ja äiti palasi töihin. Teon ollessa puolitoista isä jäi vuorotteluvapaalle. Kolmivuotiaana Teo meni päiväkotiin, ja pian syntyi Tuuli.

"Oli töihin palatessa vähän sellainen fiilis, että äitinä kuuluisi olla lapsen kanssa kotona. Tuli syyllisyydentuntoja, yleinen ilmapiiri on vähän sellainen", Päivi miettii.

Huoli helpotti, kun molemmat lapset alkoivat alkuitkujen jälkeen viihtyä hoidossa mainiosti.

"Minä haluan tehdä myös töitä, se on yksi oman elämän areena. Ja asuntolainojen kanssa ei pärjäisi yhden palkalla. Nykyisillä tuilla kotona olo ei ole aito vaihtoehto." Työnantajan kanssa aikataulut saa useimmiten sovittua joustavasti. Työn takia pitää myös matkustaa, mutta usein pääsee illaksi kotiin.

Reissuöitä kertyy kymmenisen vuodessa.

Kello 16.20 Päivi on taas moottoritiellä, nyt matkalla kotiin. Työpäivän aikana pikku sekaannus aiheutti ylimääräisen keikan Tampere-Lempäälä-välillä: Päivi muisti kesken päivän, että Teolla on hammaslääkäri ja vasta Lempäälässä huomasi varauskortista, että aika onkin huomenna.

Moottoritiellä pyryttää. Puoli viiden pintaan päästään hakemaan Teo iltapäiväkerhosta, ja hetkeä myöhemmin ollaan päiväkodissa.

"Nyt jo huolestuttaa, mitä ensi syksynä tehdään kun Teo menee tokalle ja kunnallinen iltapäivähoito loppuu. Sen ikäinen on vielä aika pieni tulemaan yksin tyhjään kotiin", Päivi pohtii autossa.

Sitten setvitään Teon kanssa koulussa sattunutta tapausta, jossa "yks tyyppi uhkas vetää muita turpaan keskiviikkona".

Kotona lämpiää eilen tehty kalasoppa. Lapset katsovat Pikku Kakkosta.

"Mä en kyllä ole sellainen äiti, jolla on vierasvaraa leivottuna pakkasessa. Ja jompikumpi käy kaupassa hakemassa ison satsin ruokaa, lasten kanssa se olisi parin tunnin rumba", Päivi sanoo.

Tuuli tulee pyytämään suklaata, mutta saa tuoretta kurkkua.

"Missä iskä on?" Teo ihmettelee, ja äitikin huolestuu. Puhelin soi. Laurin auto on hyytynyt moottoritielle, ja se on pitänyt käyttää pikahuollossa.

Puhelin soi taas.

"Kiitos, ei nyt tilata Aku Ankkaa." Kello 17.30 Lauri on vihdoin kotona.

"Auto jämähti toisenkin kerran, nyt tuohon kotitien päähän. Kaasutin on taas jäässä", Lauri huokaa.

Ruuan jälkeen Teo tekee läksyt ja vanhemmat katselevat tv:stä kuuden uutiset.

Tänään ei viitsitä käydä saunassa, vaikka arkena usein käydäänkin. Päivi jättää lumituiskun takia väliin myös sauvakävelyn ja lukee aamulla kesken jäänyttä sanomalehteä.

Kun lapset menevät yöpuulle yhdeksän jälkeen, vanhemmilla on hetki aikaa kahdestaan.

ma ti ke to pe la perheen päivä Kirjoitussarjassa seurataan suomalaisperheiden elämää eri viikonpäivinä, sunnuntaista lauantaihin. Sarja ilmestyy viikon välein.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää