Kotimaa

Suomi haluaa riskialukset pois Suomenlahden liikenteestä

Presidentti, pääministeri ja liikenneministeri ottivat kantaa Stemnitsa-kiistaan

Tilaajille

Suomi vetoaa EU:n komissioon, jotta kesäoloihin tarkoitetut riskialukset saataisiin pois talviselta Suomenlahdelta.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd) keskusteli maanantai-iltana EU:n komission puheenjohtajan Romano Prodin kanssa Koiviston (Primorsk) satamaan matkalla olevan kreikkalaisen säiliöaluksen Stemnitsan liikennöinnistä.

Prodi lupasi selvittää, voiko EU ulottaa meriliikenteen lainsäädännön kattamaan jääolosuhteet.

Prodi myös lupasi olla yhteydessä Stemnitsasta Venäjän hallitukseen.

Stemnitsa on noutamassa Koivistolta kolmatta öljylastiaan tänä vuonna. Suomen mielestä alus ei sovi Suomenlahden talvioloihin. Venäjä on myöntänyt laivalle jääpassin omien jääluokitustensa perusteella, jotka eivät ole yhteneviä Suomen luokitusten kanssa.

Lipponen yritti tavoitella myös Venäjän pääministeriä Mihail Kasjanovia, jota ei kuitenkaan lomallaan halunnut keskustella Stemnitsasta.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen otti matkallaan Brysselissä kantaa Stemnitsa-kiistaan ja katsoi, että Venäjä pelaa "uhkapeliä" salliessaan Stemnitsan pääsyn Koivistolle.

Presidentti ilmoitti olevansa kuulomatkan päässä ja osallistuvansa neuvotteluihin, jos pääministeri sitä pyytää.

Toinen kysymys vain on, kuinka venäläiset reagoivat. Presidentin mielestä kyse on nimenomaan riskistä, josta Venäjän hallituksen olisi vastattava, ja riski kohdistuu erityisesti Suomeen ja Viroon.

Ennen Prodin kannanottoa EU:n meriturvallisuusviraston vastavalittu pääjohtaja, hollantilainen Willem de Ruiter ehätti todeta STT:n haastattelussa, ettei EU:lla ole syytä väliintuloon eikä EU voi tehdä mitään.

De Ruiterin mielestä asia kuuluu niille, jotka tuntevat jääolot eli Suomelle ja Venäjälle. Pääjohtaja huomautti, ettei EU:lla ole minkäänlaista lainsäädäntöä jääoloista.

De Ruiter piti Stemnitsaa varsin modernina aluksena.

Liikenneministeri

Kimmo Sasikin (kok) kirjelmöi maanantaina Stemnitsasta Venäjän, Kreikan, Ruotsin ja Hollannin viranomaisille.

Sasi vetosi uudestaan venäläiseen virkaveljeensä Sergei Franckiin ja toivoi tämän myötävaikuttavan siihen, että Suomenlahden öljynkuljetuksissa käytettäisiin vain sopivaa kalustoa.

"Kirjeessä korostetaan, ettei Stemnitsa ole meidän mielestämme kelvollinen Suomenlahdella vallitseviin jääolosuhteisiin", Sasi sanoi.

Jos Stemnitsaa kuitenkin käytetään Koiviston öljynkuljetuksiin, Sasi toivoo, että laivaa avustamaan järjestettäisiin ainakin kaksi murtajaa.

Stemnitsa on 47 metriä leveä, joten se tarvitsee huomattavasti leveämmän väylän kuin sitä avustanut 26-metrinen murtaja pystyy avaamaan.

"Kahden murtajan käyttäminen auttaisi asiaa ainakin vähän, sillä laivan kyljet eivät joutuisi yhtä kovaan puristukseen kapealla väylällä", Sasi totesi.

Suomi yrittää vaikuttaa myös Kreikkaan, jonka lipun alla alus purjehtii.

Kreikka on nyt EU:n puheenjohtajamaa. Säiliöalus Prestigen uppoamisen jälkimainingeissa Kreikka korosti omassa ohjelmanjulistuksessaan meriturvallisuuskysymyksiä.

Ruotsiin ja Hollantiin vetoomukset lähtivät, koska Stemnitsa on vienyt Koivistolta lastit molempiin maihin.

Ruotsi ilmoitti jo maanantaina, ettei se voi estää Stemnitsaa saapumasta Göteborgiin, jonka lähelle Brofjordeniin alus vei edellisen öljylastinsa.

Suomalaisten Stemnitsa-huolet näyttivät ainakin osin helpottavan maanantaina, sillä aluksen kolmas matka Koivistolle jää Minerva Marine -varustamon edustajan, kapteeni Karolos Vidalisin mukaan myös viimeiseksi tänä talvena.

Laiva ei myöskään yritä väkisin puskea jäiden läpi vaan menee öljysatamaan vain, mikäli se onnistuu venäläisten murtajien avustuksella.

Minerva ei kuitenkaan suostunut kertomaan, lähettääkö se muita aluksiaan tänä talvena Koivistolle. Yhtiö esittelee internetsivullaan 18 aluksen laivastonsa.

Stemnitsan ja sen lastin määränpäästä ei Vidaliksen mukaan vielä ole tietoa.

Stemnitsa on hakemassa Koivistolta öljyä monikansallisen Cargill-yhtiön lukuun. Myös talven kaksi aiempaa lastia menivät Cargillille, kertoi tiedottaja Martin Baxendale lontoolaisesta MTI Limited -yhtiöstä. Yhtiö vastaa Cargillin viestinnästä Euroopassa.

Öljyn myyjä on Venäjän neljänneksi suurin öljy-yhtiö Tyumen Oil Company (TNK).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää