Kotimaa

Puhelintyötä tekevien määrä voi kaksinkertaistua maakunnissa

Yhteyskeskus aloitti Sotkamon meijerissä

Tilaajille

Sotkamo. Entisessä Sotkamon Osuusmeijerin maisemakonttorissa on melkoinen puheensorina, kun kaksikymmentä Dream Creaters Oy:n puhelinmyyjää kauppaa aikakauslehtiä.

Maidon halpamyynti johti meijerin Valion syliin, joka päätti sen lopuksi sulkea. Hulppeassa 2600 neliön uudehkossa konttorirakennuksessa on vielä meijerin rehumyynti. Alakertaan kuukausi sitten avatussa Call centerissä puhaltavat uudet tuulet.

"Asiakasluettelomme mukaan olette meidän kautta tilanneet tämän aikakauslehden. Hyvän asiakkaan erikoistarjouksena tarjoamme nyt 15 lehteä kymmenen hinnalla", kertoo puhelinmyyjä Teemu Vartiainen luurit korvilla.

"Teemu on täällä Lieksan Call centeristä lainassa näyttämässä uusille työntekijöille mallia. Ahkeralla työllä voi tehdä kunnon tilin", tiiminvetäjä Harri Heikkinen kuiskaa.

Dream Creaters hoitaa isojen lehtitalojen asiakaspalvelua. Yrityksellä on eri puolilla Suomea 11 yhteyskeskusta, joista uusin avataan pikapuolin Kajaanissa.

Kainuussa toimii yhdeksän yhteyskeskusta, joissa on yhteensä 300 työntekijää. Suomessa on noin 400 eritasoista yhteyskeskusta, joiden palveluksessa on noin 15000 työntekijää. Suoramarkkinointiliitto ennustaa määrän nousevan 30000:een vuoteen 2006 mennessä.

"Call centerit voivat olla tyhjenevän Itä- ja Pohjois-Suomen pelastus", konsultti Mikko Korvinen sanoo.

Korvinen kutsuu itseään aktivaattoriksi, joka houkuttelee call centerin paikkakunnalle, selvittää työvoiman saannin, koulutuksen ja saattaa toiminnan alkuun.

Korvinen työskenteli aiemmin Puolangalla sijaitsevan yhteyskeskus Axel & Rose Oy:n toimitusjohtajana. Axel & Rose on puolestaan osakkaana Kainuun Sanomien ja Kainuun Puhelinosuuskunnan Centraali Oy:ssä jolla yhteyskeskus Suomussalmella.

"Suurin osa uusista yhteyskeskuksista perustetaan pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kukaan ei halua kouluttaa työntekijöitä, jotka pysyvät työpaikallaan korkeintaan puoli vuotta. Hyvän myyjän koulutus kestää nelisen kuukautta. Tärkeä on myös innostava ilmapiiri", Dream Creatersin myyntijohtaja Ari Kovanen sanoo.

Kovanen luki lehtijutun Lieksan työttömyydestä. Hän soitti Lieksan työvoimatoimistoon ja sai niin hyvän vastaanoton, että päätti lähteä katsomaan kaupunkia. Uuteen yhteyskeskukseen haastateltiin 108, joista 25 palkattiin.

"Uskollinen työvoima on Itä-Suomen vahvuus", yhteyskeskuksia houkutteleva Ilkka Hynynen joensuulaisesta Maailmankylä Oy:stä sanoo.

Työttömäksi jääneet merkonomit, merkantit ja eri palvelualojen ammattilaiset ovat call centerien ydinjoukkoa. Myös koulutetut kotiäidit ovat innostuneet.

"Irlannissa olemme mukana hankkeessa, jossa 140 asuntoa ketjutetaan call centeriksi, jolloin äidit hoitavat yritysten asiakaspalvelun kotoaan. Asiakas soittaa esimerkiksi vakuutusta tai pankkilainaa koskevassa asiassa yritykseen, mutta puhelu ohjautuukin kotiäidille. Tämä malli voi olla call centereiden seuraava aalto Suomessa", Hynynen arvelee.

Hetken kuluttua puhelinmyyjä Teemu Vartiainen lopettaa asiakaspuhelunsa Sotkamon osuusmeijerin tiloissa ja kirjaa myydyn lehden taululle. Lehtitilauksia on kertynyt aamupäivän aikana kahdeksan kappaletta.

"Viime kuussa tienasin 3290 euroa", Vartiainen kertoo. Palkka muodostuu pohjapalkasta ja provisiosta.

"Ainoa varjopuoli on se, ettei näe asiakkaita ja että kurkkua kuivaa. Vesilasi pitää olla jatkuvasti vieressä", sotkamolaisen kaupan kassalta call centeriin siirtynyt Katja Salonen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää