Kotimaa

Tornionlaakson kunnat houkuttelevat ranskalaisia

Pelloon kaavaillaan keskusta matemaatikko Maupertuis'lle

Tilaajille

Ylitornio. Moottorit pärisevät, kun pariisilainen Rogersin perhe - Beatrice, Victoria, Alex ja Mark - valmistautuvat kelkkasafarille Ylitornion Meltosjärvellä.

Kelkkaopas Kimmo Konttavaara antaa vielä viimeiset ohjeet ennen kuin kelkkakaravaani suunnistaa Vietosjärven jäälle ja edelleen Maupertuis'n jalanjäljille.

Perässä lähtevät poroilla pariisilaiset Michele Fassy ja Helene Bourgois sekä Liliane ja Georges Dominici Provencesta. Oppaana on Jouni Vuolo.

Ranskalainen tiedemies Pierre-Louis Moreau de Maupertuis retkikuntineen mittasi vuonna 1736 Tornionlaaksossa yhden meridiaaniasteen pituuden. Hän osoitti, että maapallo oli litistynyt navoiltaan päinvastoin kuin tuolloin luultiin.

"Tiedän Maupertuis'n mittauksista ja matkoista, niistä on puhuttu koulussa", Beatrice Rogers kertoo.

Maupertuis'n kolmiomittauksessa käytetyt tärkeimmät vaaranhuiput olivat Aavasaksa, Niemivaara, Pullinki ja Kittisvaara.

Usvaista Ajankijärveä Niemivaaran laelta katsellessaan Maupertuis uskoi nähneensä haltijoita ja Lapin henkiä.

"Kelkkailijat noudattavat Tengeliöjoella ja Miekojärvellä samoja reittejä, joita Maupertuis kulki. Lisäksi ryhmät yöpyvät Villin Pohjolan eräkämpissä. Osa matkaa Ruotsin Pullinkiin ja Svanstenissa sijaitsevaan Hälsans Centrumiin kylpemään", yrittäjä Aira Kariniemi Meltosjärvellä sijaitsevasta Loma-Vietosesta kertoo.

Ensimmäiset ohjatut kelkkasafarit Tornionlaakson vaaranhuipuille järjestettiin neljä vuotta sitten.

"Ranskalaiset ovat löytäneet Ylitornion ja Pellon seudun. Tämä talvi on myyty niin hyvin, että ranskalaisryhmiä on joka viikolle marraskuulta huhtikuulle", Kariniemi kehuu.

Tornionlaakson kunnat, Ruotsin Övertorneå ja alueen matkailuyrittäjät aikovat panostaa ranskalaisiin. Pelloon on kaavailtu muun muassa Maupertuis-Centeriä.

"Maupertuis'n retkikunta yöpyi Pellossa Korteniemen kestikievarissa, joka voitaisiin rakentaa uudelleen senaikaisten piirustusten mukaan. Sen yhteyteen voitaisiin pystyttää Maupertuis-keskus observatorioineen sekä museo- ja näyttelytiloineen", pellolainen yrittäjä Tuomo Korteniemi kertoo.

Korteniemi on tutustunut St. Malossa Pohjois-Ranskassa museoon, jossa Maupertuis on saanut oman osaston kaupungin "suurena poikana". Pello, Ylitornio ja Ruotsin Övertorneå ovat nostaneet kulttuurimatkailun kehittämisen Tornionlaaksossa merkittävään asemaan matkailustrategiassaan.

"Maupertuis'n historian uskotaan kiinnostavan etenkin ranskalaisia matkailijoita", Pellon kunnanjohtaja Tapani Melaluoto sanoo.

Matkailuun etsitään sisältöä historiasta. Ranskalaisille on kaavailtu myös laajempaa Maupertuis-retkipakettia, jossa retkikunnan jalanjäljillä kuljettaisiin Torniosta Aavasaksan kautta Pelloon ja rajan yli Pullinkiin.

"Ryhmämatkalaiset voisivat laskeutua Kemin lentoasemalle ja poistua Kittilän tai Enontekiön kautta", Korteniemi kaavailee.

Yöpymiset Lapin hotelleissa ja majoitusliikkeissä kasvoivat viime vuonna edellisestä yli 56000:lla. Eniten yöpyivät britit (+22800), saksalaiset (+14100) ja ranskalaiset (+12600). Ranskalaisten matkailijoiden yöpymisiä kirjattiin viime vuonna 58071, kun vuonna 1996 heitä oli Lapissa 26521.

"Ranskalaiset eivät kaipaa rinnekeskuksiin. Ohjelmassa on yleensä kelkkailua, porolla ajelua, kalastusta, hiihtoa ja oleskelua", Kariniemi kertoo.

Loma-Vietosen ytimessä on punahirsinen päärakennus sekä järven rantaan rakennetut lomamökit.

"Parasta täällä on puhdas lumi ja hiljainen luonto. Mieheni lähti koiravaljakolla pariksi päiväksi. En mennyt mukaan, sillä häntäluuni murtui, kun kaaduin suksilla ensimmäisenä päivänä", Michele Fassy sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää