Kotimaa    |   ASKARTELU

Munat viestivät uudesta elämästä

HS:n graafikot maalasivat pääsiäismunia

Tilaajille

Värjätyillä munilla on herkuteltu perinteisesti vasta paastosta päästyä eli pääsiäisenä, mutta mikäpä on maallistuneelle joutilaampi päivä koristella munia kuin piinaviikon pitkäperjantai.

Viisi Helsingin Sanomien graafikkoa aloitti maalaamisen jo hyvissä ajoin ennen juhlapyhiä.

Munien maalaaminen on vuosituhansia vanha traditio. Kananmunien lahjoittaminen hedelmällisyyden ja elämän vertauskuvana oli tapana jo esikristillisellä ajalla.

Legenda kertoo, että Maria Magdalena antoi Roomassa käydessään keisari Tiberiukselle pääsiäislahjaksi marttyyrinpunaiseksi värjätyn munan.

Punainen väri periytyy kaukaa. Jo muinaisessa Kiinassa, Persiassa ja Egyptissä munia sävytettiin punaisiksi; punaiset munat olivat itseoikeutetusti vierasta vastassa viime pääsiäisenä kreetalaisessa hotellihuoneessa.

Pääsiäismunakulttuuri levisi Suomeen 1800-luvulla. Se tuli meille Venäjältä ortodoksisen kirkon ja kauppayhteyksien myötä.

Ortodoksisissa maissa värjätyt kananmunat olivat aluksi kansantaidetta, kunnes ylhäisö keksi korvata aidon munan posliinilla, kullalla tai hopealla ja koristella taide-esineen jalokivillä. Pietarista ovat kotoisin kuuluisimmat ja kalleimmat, hovijalokiviseppä Faberge´n tsaareille koristelemat pääsiäismunat.

Venäjällä munien maalaus on oma taiteenlajinsa. Pisanka-munien koristelu on tarkkaa, sääntöjen mukaista puuhaa.

Ortodoksisessa perinteessä kananmunalla on tärkeä asema. Pitkän paaston ja kilvoittelun jälkeen ruokapöytää koristavat uuden heräämisen vertauskuvat. Värjäämällä kirkon siunaamat munat erottuivat siunaamattomista.

Pääsiäismunaa pidetään uuden elämän ja elämän jatkumisen vertauskuvana.

Keski-Euroopassa on luuloteltu iät ajat, että jänis tuo pääsiäismunat. Muinoin uskottiin, että kevään jumalatar Ostera vierailee maan päällä jäniksen hahmossa ja pyöräyttää värillisiä munia.

Saksassa pääsiäisjänis kiertelee talojen pihoissa ja kätkee munia ruohikkoon tai pääsiäispesiin.

Harrastelija taiteilee munansa miten mielikuvitus myöten antaa. Vesiväreillä jäljestä saa herkän, peiteväreillä voimakkaan, kohoväreillä kolmiulotteisen. Kynillä syntyy tarkkojakin yksityiskohtia, jos pensselikäsi ei ole vakaa. Kaupan on myös elintarvikevärinappeja, joista ei ole haittaa, vaikka pienet maalarit kastaisivat pensseliä välillä suussaan.

Jos haluaa koristeiden kestävän vaikka seuraavaan pääsiäiseen, paras ostaa suklaalla täytettyjä Mignon-munia. Pilaantumattoman mutta hauraan maalauspohjan saa, kun tekee kananmunan molempiin päihin reiän ja puhaltaa sisuksen rahkapiirakkataikinaan.

Aamiaismuniin saa juhlan tuntua, kun sekoittaa keitinveteen vanhaan tapaan sipulinkuoria. Munat voi myös kietoa väriä päästävään kankaaseen tai kreppipaperiin. Omat kokeilut ovat lapsista rattoisia.

Marja Haapio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää