Kotimaa    |   SARS-EPIDEMIA

Guangzhoussa paniikin kaari alkoi helmikuussa

Guangdongissa näkee, että taudin kanssa oppii elämään

Tilaajille

GUANGZHOU. Ajatelkaapa seuraavaa kauhukuvaa. Heräätte lentokoneessa kapteenin kuulutukseen: "Hyvät naiset ja herrat, bästa passagerare. Lento Guangzhouhun laskeutuu kymmenen minuutin kuluttua." Guangzhou on Guangdongin maakunnassa Kiinassa, siellä mistä sars-keuhkokuume ilmeisesti sai alkunsa. Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa menemästä sinne. Tartuntoja on enemmän kuin missään muualla, paitsi Hongkongissa.

Tuskin uskotte, että täältä on vaikea löytää kadulla hengityssuojuksia pitäviä ihmisiä. Televisiossa ja lehdissähän on näytetty kuvia, jotka kertovat sarsin saastuttamasta Kiinasta.

Kaikkein saastunein on yli 1300 tartunnan ja 48 sars-kuoleman Guangdong, mutta maakunnan asukkaat suhtautuvat tautiin rauhallisesti.

Ei täällä silti ole sen rautahermoisempaa väkeä kuin muuallakaan, paniikki vain koettiin aiemmin.

"Helmikuun 10. päivän aikoihin ehkä 30 prosenttia ihmisistä piti suojuksia. Minäkin pidin pari päivää. Mutta ei se ole niin vakavaa kuin sanotaan," toteaa 26-vuotias vaatealan myyntiedustaja Michelle Chen.

Todellakin, sars on täällä jo vanha juttu. Helmikuun alkupäivinä kansa ryntäsi apteekkeihin tyhjentämään hyllyt luontaislääkkeistä ja sen jälkeen tyhjenivät kadut, ravintolat ja elokuvateatterit.

Omituinen tauti tappoi ihmisiä, mutta viranomaiset olivat hiljaa.

"Siihen aikaan oli paljon huhuja ja ihmisiä pelotti. Myöhemmin hallitus ryhtyi antamaan tietoa ja rauha palasi," 25-vuotias liikemies Hang Bin muistelee.

Kansalle kerrottiin 11. helmikuuta, että mystinen keuhkokuume on tappanut viisi ja tartuntoja on 305, mutta tilanne on hallinnassa. Valhettahan se oli, mutta pienempi valhe kuin sanoa, ettei mikään ole vialla.

Nyt kun pääkaupunki Peking on astumassa sars-paniikin sumuun, on hyvä käydä Guangzhoussa. Täällä huomaa, että sarsin kanssa voi oppia elämään eikä se ole suinkaan tarttunut jokaiseen.

Guangdongissa asuu 72 miljoonaa ihmistä. Vajaat 0,02 promillea guangdongilaisista on saanut tartunnan. Heistä vajaat neljä prosenttia on kuollut.

"Hiljalleen tajusin, että kukaan tuntemani ihminen ei ollut saanut tartuntaa. Nyt pidän hengityssuojusta vain lentokoneessa," sanoo 34-vuotias liikemies Wang Guang.

Mediaa on syytetty sars-paniikin lietsomisesta, mutta Kiinan ja Hongkongin esimerkit eivät anna näkemykselle kovinkaan paljon tukea. Näyttää pikemminkin siltä, että huoli on syntynyt kahdesta päätekijästä, sarsin salaperäisyydestä johtuvasta turvattomuudesta ja tautitilanteesta.

Guangdongissa paniikki pakotti paikallisen median kertomaan asioista ihmisten rauhoittamiseksi. Läntiset tiedotusvälineet taas tuskin noteerasivat asiaa, koska Irakin sota oli tekeillä.

Hongkongissa vapaa media kertoi siitä, mitä tapahtui, eli tartuntojen leviämisestä ja hallinnon alkusekoilusta. Paniikki syntyi sielläkin, mutta suurin niistä internetissä levinneestä pilasta. Perinteisen median työksi jäi rauhoitella kansaa.

Pekingin epäillyn surkeasta sars-tilanteesta kerrottiin länsimediassa viikkoja, mutta paniikki hiipi kaupunkiin vasta äskettäin, kun sairaaloiden työntekijät alkoivat kertoa hallituksen väärentävän tietoja. Kun Kiinan hallitus rämäytti viime sunnuntaina pöytään Pekingin lähes kymmenkertaiset tartuntaluvut, aineksia paniikille alkoi löytyä.

Guangdongissa kansa ei suinkaan rauhoittunut pelkkään kellon raksutukseen.

"Ensin (maakunnan) hallitus ei tajunnut, kuinka vakava tauti sars on. Mutta myöhemmin viranomaiset ja etenkin sairaalat tekivät hyvää työtä. WHO:kin kehui heitä," kertoo 60-vuotias eläkeläinen Ma Junliang.

WHO todellakin kehui Guangdongia tarkastusmatkansa jälkeen ja uskoi, että muu Kiina voisi ottaa oppia maakunnasta. Samalla esitettiin huoli: onko Kiinan muilla osilla samoja resursseja sarsin vastaiseen taisteluun kuin vauraalla Guangdongilla.

Guangdongissa tapauksia on paljon, mutta niitä tulee päivittäin enää kymmenkunta lisää. WHO:n mukaan tilastot ovat uskottavia. Asiantuntijat muistuttavat, ettei Guangdong voi nytkään levätä, sillä sars jatkaa leviämistään Kiinassa ja voi tulla vielä ryöppyinä takaisin.

Lisäksi on varoitettu, ettei sarsista ehkä koskaan päästäkään eroon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää