Kotimaa

Viikonloppuna Tallinnasta Helsinkiin pääsee vain yöllä

Peruttujen pika-alusten matkustajat täyttävät laivat

Tilaajille

TALLINNA. Huomenna sunnuntaina Tallinnasta Helsinkiin ei ole paluuta, jollei ole varannut etukäteen laiva- tai lentolippua. Laivat olivat etukäteen lähes täyteen varattuja myös lauantaiksi.

"Tämä on täysin tavallinen tilanne tänä keväänä. Tallinnasta ei pääse pois sunnuntaina", totesi kaikkien yhtiöiden matkustajia palveleva Triin Salo Estravelin matkatoimistossa Tallinnassa.

Hän neuvoo matkustajia palaamaan päivää aiemmin tai myöhemmin, ja auttaa heitä majoituksen löytämisessä.

Pika-alusten liikeellelähtö on lykkääntynyt jääolojen vuoksi, mutta matkustajat ovat lähteneet matkaan aiempien keväiden tapaan ja ruuhkauttavat satamia. Talvella laivayhtiöt myivät paikkoja jo huhtikuun pika-aluksiin, joiden lähtöä on kuitenkin jouduttu lykkäämään ainakin toukokuun alkupuolelle. Sunnuntaisin, jolloin helikopteri ei lennä, myös lentokoneet ovat täysiä.

Kuuden heinolalaismiehen porukka seisoskeli perjantaina ringissä Tallinkin lippuluukun edessä Tallinnan satamassa ja mietti, kuinka pääsisi töihin Heinolaan maanantaiaamuksi.

"Eckerö Linelle olisi mahtunut auto, muttei se voi sinne yksinkään ajella. Sunnuntaiyön Tallinkille taas olisi mahtunut matkustajia, muttei autoa", Marko Punavaara tuumi.

Miehet varasivat liput matkatoimiston kautta hyvissä ajoin helmikuussa, koska halusivat tulla Tallinnan-autorallia katsomaan. Tarkoitus oli matkustaa pika-aluksella Nordic Jet Line.

"Viikko sitten matkatoimistosta soitettiin, että ei käy", Punavaara kertoo.

"Meidän matka on peruuntunut varmaan viisi kertaa", kaveri virnistelee, mutta Punavaaran mukaan hän on varannut liput vain kolmesti.

Puolet porukasta jäi Heinolaan, mutta kuusi vannoutunutta rallin ystävää varasi liput Eckerö Linen Nordlandiaan. Kun se joutui korjattavaksi tällä viikolla, tilalle tuli puolet pienempi Alandia.

Tallinnassa miehille kävi ilmi, että paluulaivaan mahtuukin vain auto.

Vajaan tunnin ihmettelyn jälkeen miehet olivat iloisia, kun saivat paikat sunnuntain aamuyöllä kello kahdelta lähtevään Meloodiaan, joka saapuu aamukahdeksalta Helsinkiin. "Ollaan kyllä aika väsyneitä silloin", he miettivät.

Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ollut ja pääasia oli, että mukaan mahtuivat niin miehet kuin auto.

Tallinkin tavoite oli aloittaa pika-alusten liikennöinti jo maaliskuun lopulla, Silja Linen huhtikuun alussa. Kumpikin yhtiö on siirtänyt liput varanneet matkustajansa suurempiin laivoihin.

Silja Line paikkaa omien matkustajiensa peruuntuneita matkoja sunnuntaina Silja Operalla, joka poikkeaa Riiasta tullessaan noutamaan noin kolmesataa matkustajaa Tallinnasta.

Eckerö Linen ja Silja Linen laivat Tallinnasta Helsinkiin oli varattu täyteen niin lauantaiksi kuin sunnuntaiksi. Tallinkin lauantaipäivän Romantikalle oli perjantaina vielä paikkoja, samoin yön Meloodiaan.

Ruuhkat todennäköisesti jatkuvat pika-alusten liikennöinnin alkuun saakka.

Laivayhtiöiden arviot meren vapautumisesta ja pika-alusten liikkellelähtöpäivästä vaihtelevat. Optimistisin on Nordic Jet Linen arvio, 7. toukokuuta, varovaisin Silja Linen arvio, 12. toukokuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää