Kotimaa

Koivu saattaa aiheuttaa pian rajuja oireita allergisille

Takatalven ansiosta lepän ja pähkinän kukinnat jäivät heikoiksi

Tilaajille

Siitepölyallergiasta kärsivät voivat saada rajuja oireita koivun kukinnan voimistuessa lähipäivinä. Rauduskoivu kukkii nyt täysillä, ja hieskoivukin pian. Mikäli sää on kuiva ja lämmin, siitepölymäärät kasvavat nopeasti.

Turun yliopiston biologian laitoksen aerobiologian yksikkö ennustaa koivulle runsasta kukintaa.

Sen sijaan lepän ja pähkinän kukinnat olivat keväällä takatalven vuoksi heikkoja, ja siitepölymäärät jäivät vähäisiksi.

Keskiviikkona vallinnut heikko sade ei vielä vaikuta koivun siitepölyn määrään. Jos sade jatkuu voimakkaana pitkään, se pitää siitepölyt kurissa.

Koivu on yleisin siitepölyallergian aiheuttaja, ja siihen liittyy myös useita ristiallergioita. Jopa puolet koivulle allergisista saa oireita hasselpähkinästä, ja monet saavat oireita lisäksi tuoreesta omenasta ja porkkanasta.

Allergiasairaalan tutkimusosaston osastonhoitajan Leena Pethmanin mukaan suurin koivuallergikkojen ryöppy on ehtinyt käydä ennen kevättä testeissä.

Koska koivun kukinta on jo meneillään, allergiset ovat nyt lääkekuureilla.

Koivulle allergiset tuntevat nenissään ja limakalvoillaan, miten tehokas allergisoija koivu on.

"Se on paljon voimakkaampi kuin esimerkiksi leppä. Koivun siitepölyn imeytyminen iholle ja limakalvoille on lähes rakettimaista", Leena Pethman kuvaa.

"Hyvä lääkitys, antihistamiinit, silmätipat ja siedätyshoidot parantavat monen allergisen olon, ja nostavat koivun sietokykyä", Pethman sanoo.

Siedätyshoidoista on hyviä tuloksia, mutta se edellyttää potilaalta sitoutumista kolmen vuoden hoitoon. Siedätyshoito annetaan allergiasairaalan päiväosastolla.

"Jos on voimakas allergia, siedätyshoitoa kannattaa harkita, sillä se saattaa parantaa elämänlaatua." Kuka tahansa voi saada allergian, myös allergiasairaalan hoitaja. Sen tietää sairaanhoitaja Kirsi-Maria Niiranen.

Kevätkesäiset allergiaoireet, nenän ja silmien kutina ja vuotaminen, aivastaminen ja pärskiminen, paljastuivat testissä koivuallergiaksi kymmenen vuotta sitten.

Säännöllinen lääkitys pitää oireet kurissa.

Lääkitys alkaa jo ennen koivun siitepölykauden alkamista, jotta oireet eivät riistäydy valloilleen. Tänä vuonna Niiranen alkoi ottaa antihistamiinia huhtikuun alussa: ensin silloin, kun tuli oireita, ja huhtikuun puolenvälin jälkeen säännöllisesti.

Lääkekuuri jatkuu siihen asti, kun koivun siitepölykausi on ohi.

Antihistamiinitablettien lisäksi Niiranen käyttää allergian kurissapitoon silmätippoja ja nenäsumutetta.

Allergianeuvoja Leila Klemets Allergia- ja astmaliitosta saa vastata liiton neuvontapuhelimeen näinä viikkoina kiivaasti. Puhelin soi koko ajan.

Allergian hoito-ohjeiden lisäksi neuvontapuhelimeen soittavat kysyvät paljon myös erilaisista suojista ja hiukkassuodattimista, joita on saatavilla tuuletusikkunoihin ja tuloilma-aukkoihin, Leila Klemets kertoo.

Allergiseen nuhaan käytettävät antihistamiinit ovat Allergia- ja astmaliiton mukaan kaikki teholtaan suurin piirtein samaa tasoa.

Suositus on, että allerginen henkilö tai allergiaa epäilevä neuvottelee lääkityksestä lääkärinsä kanssa.

Luontaistuotteisiin liitto ei ota kantaa, koska katsoo, että niitä ei ole tutkittu siinä määrin, että niistä voitaisiin antaa suosituksia.

Joka neljännellä arvioidaan olevan allergia tai allergisia oireita. Arvioidaan myös, että allergiat ovat voimakkaasti lisääntyneet.

Siitepölyallergia on kiusallinen ja hankala, mutta ei yleensä vaarallinen. Jos allergian lisäksi on astma, myös keuhkoputket voivat reagoida siitepölyyn, ja se voi pahentaa astmaoireita.

Astmaa potevilla siitepölyallergikoilla astmaoireet voivat pahentua siitepölykauden aikana.

Se voi vaatia astmalääkityksen lisäämistä.

Myös kaupunkipöly, joka muodostuu asvaltista ja autojen polttoaineesta, voi pahentaa allergista ja astmaattista oireilua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää