Kotimaa

Marski kulki vielä kerran Mikkelin halki

Porvarikaupunki siirsi patsaan 36 vuoden kiistelyn jälkeen

Tilaajille

Mikkeliläisten 36 vuotta kestänyt, osin poliittinen riita marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin patsaan sijoituspaikasta päättyi mitä todennäköisemmin keskiviikkona kello 13.15. Tuolloin marsalkka jämähti kävelyvauhtia sujuneen, tunnin kestäneen siirron jälkeen lääninhallituksen eteen Mikkelin torille.

Patsas jäi tuijottamaan suoraan itään. Edellisellä paikalla, Suur-Savon aukiolla, se tuijotti hieman kaakkoon.

Marski jämähti nyt torille, koska joulukuussa kaupunginvaltuuston porvarileiri päätti niin. Yhtenäinen vasemmisto vastusti.

Kiistaa on käyty valtuustossa, mutta tavallisen kansan keskuudessa keskustelu on ollut rauhallista.

Vielä aamupäivällä marski oli surullinen näky. Sen ympärillä oli Ruotsin lipun väriset nostoliinat. Ne peittivät alleen marskin suomalaisen, pronssisen rähinäremmin.

Puolitoistatonninen marski roikkui jalustoineen päivineen nosturin koukussa. Koko komeus painoi 8,7 tonnia.

Vielä jokin aika sitten patsaan tekijänoikeuksien omistajat vaativat marskin siirtämistä huputettuna, mutta siitä luovuttiin. Päätös oli hyvä.

Oli pakko koputtaa patsaan kantapäätä. Reipas koputus 12 millin paksuiseen pronssilevyyn kuului korviin kumeana kaikuna. Alhaalta katsoen patsas on vaikuttava näky.

Marsalkalla on päällään asetakki. Se oli hänen päällään myös loimukoivuiseen arkkuun laitettaessa.

Alun perin patsas sijoitettiin vasemmiston äänin vuonna 1967 Teboilin huoltoaseman taakse parin korttelin päähän torilta. Osa veteraaneista ei halunnut tulla paljastustilaisuuteen katsomaan häpäisyä. Vielä tänäkin päivänä puhutaan marskista huoltoaseman takana, mutta oikeasti patsas oli kauniissa puistossa.

Viereinen veteraanien uurnalehto ja puisto saavat nyt tulla toimeen omillaan. Marski muuten piti kukista.

Kaupungin tekninen johtaja, reservin majuri Mikko

Jukola oli ennen siirtoa hermostunut. Hänen huolensa kohdistui marskin nilkkoihin. Patsaan painopiste on vyötäröllä, ja pienikin poikittaisheiluminen olisi voinut vetäistä ratsastajasaappaat ja nilkat poikki.

"Hän lähtee nenä menosuuntaan" Jukola sanoi.

Ja niin lähti.

Lähtöalueella marsalkan viimeisen reissun alkua seurasi noin 2000 ihmistä. Se on enemmän kuin viereisellä Mikkelin Palloilijoiden kotikentällä on ollut yleisöä kymmenessä viimeisessä kotimatsissa.

Ennen siirtoa patsaan tehneen presidentti Kyösti Kallion pojan Kalervo Kallion leski pyysi nostamaan patsaan jalustoineen päivineen. Näin siksi, että 1960-luvulla patsas pultattiin ilkivallan pelossa paateensa kiinni niin perusteellisesti, ettei se koskaan kaatuisi.

Niin kova oli ilkivallan pelko, että patsaan muotit ovat vieläkin tallessa.

Marsalkka tuli oleilleeksi Mikkelissä lähes viisi vuotta. Näin ollen reitti torille oli hänelle tuttu.

Nyt patsas alkoi tuntua elävältä, kun se kulki lavetilla kohti toria, väisteli ylhäällä olleita liikennevaloja, hipaisi oksia ja kääntyi lopulta torin kulmalta kohti lopullista sijoituspaikkaansa.

Vielä elävämmältä patsas tuntui silloin, kun vieressä seissyt Kalervo

Setälä paljasti päänsä patsaan laskeuduttua.

"Ylipäällikköni. Halusin osittaa kunnioitustani", Setälä sanoi.

Oli muitakin kunnianosoituksia. Torikauppias Harri

Saari Seinäjoelta kuvautti itsensä aamulla patsaan tyhjällä jalustalla. Miksi?

"Katso näitä", hän sanoi ja nosti hihansa. Molemmissa käsivarsissa oli tatuoituna kenraali Adolf

Ehrnroothin mietteitä.

Mikkeliläinen pastori Esa- Matti

Peura sanoi, ettei ollut jaksanut juurikaan vaivata päätään patsaan sijoituspaikalla. Sanoi kuitenkin, että patsas sopii uuteen paikkaansa.

"Ehkä tässä on sosiaalipsykologisesti kyseessä oikeiston revanssi vasemmistosta", Peura sanoi.

Mannerheim söi lounaansa ja päivällisensä Mikkelin klubilla aivan torin kupeessa. Klubin ikkunasta patsas ei näy istutettujen puiden takia. Pitäisiköhän puut siirtää tai kaataa? Siitä voi aloittaa uuden kunnallispoliittisen kinan.

Marskin malja klubilla oli mojova.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää