Kotimaa

Kuurojen oma maailma välittyy viittoen

Kuurojen kulttuuripäivät kokoaa Kuopioon tuhat viittomakielistä

Tilaajille

Kuopio. Kuopion musiikkikeskuksella käydään perjantaiaamuna vilkasta keskustelua. Meteli ei ole kova, sillä hyvät huomenet, kuulumiset ja päivän suunnitelmat vaihdetaan ilman puhetta. Kuopiossa viikonloppuna vietettävillä Kuurojen kulttuuripäivillä viittomakieli on valtakieli.

Turkulainen viittomakielen opettaja Maritta Jarva kertoo olevansa kuuro kolmannessa sukupolvessa. Kuopiolainen viittomakielen tulkki Urpo Ontronen kääntää Jarvan kertomat suomen kielelle: "Mieheni on kuuro ja meidän kaksi poikaa, 24- ja 27-vuotiaat, ovat kuuroja neljännessä polvessa." Kuurossa perheessä elänyt Jarva on kasvanut kuurojen omaan kulttuuriin. Hänen kotonaan ovikello on aina ollut vilkkuva valo. Aina on ollut päivänselvää, että olkapäähän koputetaan, kun toiselle on asiaa.

"Kun meille on tullut vieraita, he ovat saattaneet sanoa, että tuo ovi narisee tai televisio on kovalla. Emme me sitä ole huomanneet", Jarva kertoo.

"Kyllä minuakin kiinnostaa kuulevien maailma. Kun vaikka käyn vessassa ja revin paperia, saatan miettiä, että kuuluukohan tästä kova ääni." Jarvan äidinkieli on viittomakieli, jonka hän omaksui kotoaan. Sen jälkeen hän on oppinut suomen kielen ja opiskellut muita kieliä.

Viittomakieliset ovat herkistyneet lukemaan pienetkin äänettömät viestit.

"Kun tulen myöhässä ystäväporukkaan, joka on keskustellut jostain asiasta , näen heidän ilmeistään, ovatko he jo päättäneet jotain." Vuonna 1956 syntynyt Maritta Jarva opettaa Turussa Kuurojen palvelusäätiössä muun muassa kuuroja lapsia ja heidän kuulevia vanhempiaan.

Kuulevien, viittomakieltä taitamattomien kanssa Jarva törmää joskus arkipäivän ongelmiin. Silloin apua haetaan esimerkiksi kynästä ja paperista.

"Ei ole minun vikani, etten minä kuule eikä ole hänen vikansa, ettei hän viito. Ongelma on kommunikaatiossa." Jarvan elämän aikana viittomakieleen ja kuuroihin suhtautuminen on muuttunut suvaitsevammaksi. Hänen pojillaan on entistä enemmän mahdollisuuksia.

Jarvan isovanhempien ja vanhempien lapsuudessa viittomakieltä hävettiin eikä sitä saanut käyttää koulussa.

"Mummon ja papan piti opetella puhumaan mahdollisimman selvästi ja lukea huulilta. Heidän piti vain selviytyä kuulevien yhteiskunnassa", Maritta Jarva sanoo.

Paikalle saapuva Kuurojen liiton kulttuurituottaja Helena Torboli puhkeaa ihailevaan viittomaryöpsyyn, kun hänelle selviää, että Jarva edustaa jo neljättä kuurojen sukupolvea.

"Teillä on todella vahva kulttuuriperintö!" Torboli selittää vilkkaasti ja pohtii kiinnostuneena mahdollisuutta viidenteen polveen.

Helena Torboli itse on kuuro kuulevien vanhempien perheestä. Torbolilla on kuuleva sisko ja kuuro sisko, jonka kanssa hän kehitti oman äänettömän maailmansa.

"Me jäimme aina viimeiseksi ruokapöytään kertomaan kaikkia hauskoja juttuja ja yritimme miettiä, miten nuo muut saisi ymmärtämään näitä", Helena Torboli kertoo.

"Kuuroilla on ihan oma huumorinsa. Se on paljon kielellä leikittelyä, joten kaikkea ei voi edes kääntää suomeksi." Torbolilla ja hänen kuurolla miehellään on puolitoistavuotias kuuleva tytär, joka jo koputtaa äitiään olkapäähän ja viittoo hurjaa vauhtia. Tyttärestä tulee kaksikielinen. Hän oppii suomen kielen ja amerikkalaisen viittomakielen, jota Torbolin mies käyttää.

"Nykyään kuurot ovat kiinnostuneet enemmän asioista. Enemmän tietoa on saatavilla ja mahdollisuus esittää ja tuottaa enemmän", Torboli kertoo.

"Viittomakielen asema on muuttunut, ja sitä myöten ovat muuttuneet myös kuurojen elämäntavat."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää