Kotimaa

"Pekka" oli Stasin suurin tiedusteluoperaatio Suomessa

Itä-Saksan vakoilulle kertyi arviolta 2200 liuskaa tietoja

Tilaajille

Helsinki tammikuussa 1968. Yleisradion toimittaja Jukka Rusi, 32, on tapaillut jonkin aikaa DDR:n edustuston lehdistöasioista vastaavaa Manfred Radloffia.

Radloff on todellisuudessa Stasin ulkomaanvakoilun avustaja, jonka tehtävänä on etsiä tietolähteitä DDR:n vakoilukoneistolle.

Radloff saa lupaavan kuvan television nuoresta politiikan toimittajasta, ja keväällä 1968 tilanne muuttuu Stasin näkökulmasta vieläkin kiinnostavammaksi: Jukka Rusi nimitetään valtioneuvoston ensimmäiseksi tiedotussihteeriksi.

Jukka Rusille päätetään avata henkilökortti, johon hänet kirjataan 4.7.1968 Stasin ulkomaanvakoilun tietolähteeksi työpaikkanaan "Suomen hallitus".

Jo puolen vuoden kuluttua eli tammikuussa 1969 Stasi päättää käynnistää varsinaisen lähdeoperaation tunnuksella XV/11/69. Operaatiolle annetaan myös peitenimi "Pekka".

Tuskin kukaan arvaa, että nupullaan olevasta lähdeoperaatiosta kasvaa vähitellen Stasin suurin vakoiluoperaatio Suomessa kautta aikojen.

Operaatio Pekka ehtii olla käynnissä vain puolisen vuotta, kun Stasin Suomi-vastaava ottaa esille uuden kortin. Sille merkitään 20.11.1969 Alpo

Rusi, 20, joka arvioidaan "mahdolliseksi tulevaisuuden tietolähteeksi".

Alpo Rusi on saapunut syksyllä 1969 opiskelemaan Helsinkiin.

Myös Alpo Rusin koodiksi merkitään XV/11/69, sillä Stasilla on toisinaan tapana arkistoida perheenjäsenet saman koodin alle.

Arkistokortit kirjoittanut Stasin upseeri Peter Keller on kertonut Saksan poliisille, että saman tunnuksen käyttö mietitytti häntä. Keller kuitenkin sai päälliköiltään ohjeen käyttää samaa arkistotunnusta.

Radloff joutuu lähtemään Suomesta ryyppäämisen takia, ja Jukka Rusi saa 1970 uuden kontaktin, vakoilukielellä hoitajan. Rusiin alkaa pitää yhteyttä niin ikään diplomaatin peitevirassa työskentelevä Peter Grimm.

Myös Alpo Rusi on kertonut tavanneensa Peter Grimmiä muutaman kerran, mutta keskustelleensa vain yleisistä asioista.

Koodi XV/11/69 toimittaa ensimmäiset Suomea koskevat tiedot loppuvuodesta 1969: Asiakirjoja Suomen ja Länsi-Saksan kauppapolitiikasta ja suhteista.

Alkuvuosina tietoja ja asiakirjoja kulkee Stasille vain muutama vuodessa. Alpo Rusi on tuolloin opiskelija sekä syksystä 1972 lähtien ulkoministeriön kansainvälisten asioiden valmennuskurssilla. Jukka Rusi jatkaa työskentelyään valtioneuvostossa 1972 loppuun.

Helmikuussa 1973 Alpo Rusi otetaan ulkoministeriön palvelukseen virkamiesharjoittelijaksi. Jukka Rusi taas siirtyy metsäteollisuuden tiedottajaksi. Samana vuonna Stasin käyttöön alkaa kulkeutua ulkoministeriön luottamuksellisia asiakirjoja: Itä-Saksa ja Neuvostoliitto saavat tietoa muun muassa Espanjan ja Israelin EEC-neuvotteluista sekä EY:n ja Norjan suhteita käsitteleviä asiakirjoja.

Vuonna 1974 tahti kiihtyy: raportti Suomen hallitustilanteesta, Suomen Bonnin-lähettilään kertomus, analyysi ulkoministeriön demariryhmästä.

Alpo Rusi toimii 1974 avustajana ulkoministeriössä Helsingissä. Keväällä 1975 hänet nimitetään avustajaksi Suomen pääkonsulaattiin Hampuriin.

Tietolähde XV/11/69:n toimittama aineisto lisääntyy huippuunsa vuonna 1975. Itäsaksalaiset pääsevät tutustumaan muun muassa dokumentteihin Suomen ja Länsi-Saksan taloussuhteista, arvioon GATT-neuvotteluista, Suomen Pretorian-edustuston puolivuotiskertomukseen sekä Suomen ja Länsi-Saksan tavaraliikenteen kehitykseen.

Jopa ulkoministeriön tarkastuskertomus Pekingin suurlähetystön toiminnasta päätyy Stasille. Kertomus on selvästi salassa pidettävää aineistoa. Myös suomalaislähetystöjen tiedot EEC:n ja Kiinan välisistä suhteista sekä Portugalin sisäpoliittisesta tilanteesta päätyvät Stasille, mitä asiantuntijat ovat myöhemmin pitäneet vahingollisena. Supon kuulemien asiantuntijoiden mukaan Itä-Saksa saattoi hyötyä myös siitä, että asiakirja Suomen ja Länsi-Saksan kaupan ongelmista päätyi sen tietoon.

Suomalaismyyrä XV/11/69 on tuottoisa myös 1976: dokumentteja kauppaneuvotteluista, pääomapiirien arvio Skp:n tilanteesta, Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n arvio sosialistisen suunnitelmatalouden ongelmista ja monia muita asiakirjoja päätyy Stasille.

Jukka Rusi on myöntänyt Supon kuulusteluissa, että hän antoi itäsaksalaisille Metsäteollisuuden keskusliittoon jaettuja asiakirjoja. Tuolloin ulkoministeriö toimitti niitä tiedoksi myös etujärjestöille.

Jukka Rusi muun muassa kävi saunomassa Itä-Saksan suurlähetystössä. Löylyjen aikana lähetystön väki ilmeisesti kopioi Jukka Rusin laukussa olleet asiakirjat.

Peter Grimm muistaa saaneensa Jukka Rusilta materiaalia valmiina kirjekuoressa, mutta muistikuvat Alpo Rusin osuudesta ovat vähäiset. Grimm ja Stasin Suomen-osastoa hoitanut Peter Keller ovat kertoneet Saksan poliisille, että kirjallista materiaalia luovutti ainoastaan Jukka Rusi.

Jukka Rusi torjui kuulusteluissa mahdollisuuden, että hän olisi saanut asiakirjoja veljeltään Alpolta. Alpo Rusi piti aluksi mahdollisena sitä, että olisi antanut veljelleen jotakin. Myöhemmissä kuulusteluissa hän kiisti tämän kokonaan.

Koodi XV/11/69 tuottaa Stasille tasan sata tietoluovutusta 1970-luvun kylmän sodan vuosina, arkistotiedot ja Supon esitutkinta kertovat.

Tietoluovutuksista karkeasti ottaen kaksi kolmannesta on dokumentteja, joissa on yhdestä puoleensataan sivua. Suulliset raportit taas käsittävät muutamasta sivusta kolmeenkymmeneenkin sivuun tietoa.

Myyrä XV/11/69 tapaa hoitajiaan tiheästi, sillä arkistokorttien lisäksi Stasin päämajassa Berliinissä täyttyvät myös niin sanotut työkansiot. Stasin upseerit tallentavat työkansioon yleisiä arvioitaan lähteestä ja hänen kanssaan käytyjä vapaita keskusteluja.

Näitä työkansioita täyttyy kaikkiaan neljä. Kun jokaisessa työkansiossa on 300 lehteä, operaatio Pekka käsittää lopulta noin 1200 sivua työkansiotietoa.

Työkansioiden lisäksi Stasin arkistot täyttyvät luovutetuista asiakirjoista ja suullisista tiedoista, joita Supon arvion mukaan on yli tuhat sivua.

Vuonna 1976 myyrä XV/11/69 luovuttaa Stasille vielä 27 kertaa asiakirjoja tai suullista tietoa. Arkistokorttien mukaan Stasi on edelleen kiinnostunut muun muassa Suomen suhteista Länsi-Saksaan, Kiinaan, Neuvostoliiton kommunistiseen puolueeseen sekä Skp:n ja Sdp:n sisäisistä asioista.

Alpo Rusi oli edelleen varakonsulina Hampurissa, Jukka Rusi taas jatkaa tiedotustehtävissä Metsäteollisuuden keskusliitossa.

Vuoden 1976 lopulla XV/11/69:n tietovirta ehtyy äkisti. Viimeinen Stasin kortistoissa näkyvä dokumentti on arkistoitu marraskuussa 1976. Se koskee GATT-sopimuksia.

Samana vuonna Peter Grimm jättää tehtävänsä Helsingissä ja palaa Itä-Saksaan. Operaatio Pekka näyttää olevan Stasin näkökulmasta lopussa, ja se arkistoidaan 28.10. 1977.

Miksi Stasi luopui tuottoisasta suhteestaan tietolähde XV/11/69:ään?

Yksi mahdollisuus on, että Stasi koki lähteensä ongelmalliseksi, sillä Jukka Rusi ratkesi yhä useammin ryyppäämään. Rusi jatkoi Metsäteollisuuden palveluksessa vuoteen 1979, jolloin hän sai alkoholin vuoksi potkut.

Toinen mahdollisuus on, että XV/11/69 päätettiin siirtää lähteeksi Neuvostoliiton tiedustelupalvelulle KGB:lle. Stasin upseerit ovat kuulusteluissa pitäneet siirtoa KGB:lle mahdollisena, sillä niin joissakin tapauksissa meneteltiin.

Stasin työntekijät myös ihmettelivät esimiestensä käskyä lopettaa operaatio Pekka. Mitään selvitystä yllättävään arkistointiin he eivät saaneet.

Supon huomiota kiinnitti se, että Alpo Rusi tapaili uudessa avustajan virassaan Kööpenhaminassa 1977 neuvostodiplomaatti Juri Lobatshevia. Lobatshev työskenteli KGB:n illegaalilinjalla, jonka tehtävänä on muun muassa hankkia väärennettyjä henkilötodistuksia vakoojien käyttöön.

Samoihin aikoihin Jukka Rusi tapaili Suomessa toista Neuvostoliiton KGB-miestä Valeri Shilovia. Shilov oli pitänyt yhteyttä Jukka Rusiin jo vuosia aiemminkin.

Alpo Rusi tapasi vakooja Juri Lobatshevin tiettävästi viimeisen kerran Kööpenhaminassa helmikuussa 1978. Suhteesta ei kuitenkaan paljastunut mitään epäilyttävää.

Suojelupoliisikaan ei myöhemmissä tutkimuksissaan löytänyt näyttöä siitä, että Alpo tai Jukka Rusi olisi heittäytynyt KGB:n palvelukseen.

Löylyjen aikana lähetystön väki kopioi asiakirjat Stasin työntekijät ihmettelivät käskyä lopettaa operaatio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää