Kotimaa    |   SHAKKI

Suomen-ystävä Robert Hübner kohtaa neuvottelijat lehtipelissä

Tilaajille

Helsingin Sanomien uudessa lehtipelissä ovat vastakkain saksalainen suurmestari Robert Hübner, 54, ja Helsingin Shakkiklubin joukkue, johon kuuluvat Fide-mestarit Markku Hartikainen, 29, Ilkka Kanko, 68, ja Riku Molander, 24. Shakkiklubin joukkue neuvotteli keskenään siirroista. Pelissä käytettiin viikonlopputurnauksissa yleistä miettimisaikaa.

Hübner on ollut maailman parhaita pelaajia jo yli kolmen vuosikymmenen ajan. Saksan mestaruutta hän jakoi jo vuonna 1967, ja kolme vuotta myöhemmin hän aiheutti sensaation nousemalla MM-ehdokkaaksi Palma de Mallorcan alueiden välisessä turnauksessa, jonka voitti maailmanmestariksi nouseva amerikkalainen Robert Fischer. Ainoaksi jääneessä kohtaamisessa Fischer ja Hübner pelasivat tasan.

MM-ehdokasottelussa 1971 Hübner hävisi neuvostoliittolaiselle Tigran Petrosianille, mutta 1980 hän eteni jopa MM-ehdokkaiden finaaliin, jossa hän niukasti hävisi Viktor Kortshnoille. Neljä vuotta myöhemmin Hübner pelasi tasan Vasili Smyslovin kanssa, mutta arpa ratkaisi Smysloville jatkopaikan.

Uudentyyppisissä MM-karsinnoissa Hübner pääsi jatkoon alueiden välisestä turnauksesta Manilassa 1990, ja vielä 1993 hän teki mainiot tulokset Bielissä ja uudessa ammattilaissarjassa Groningenissa.

Parhaina tuloksinaan Hübner pitää otteluvoittoa unkarilaisesta Lajos Portischista vuonna 1980. Turnauksista mieleen ovat painuneet voitto Chicagossa 1982 ja jaetut kärkisijat Tilburgin ja Linaresin superturnauksissa 1985. Shakkiolympialaisissa Hübner teki kärkipöydän parhaat tulokset Skopjessa 1972 ja Novi Sadissa 1990. Vielä Istanbulissa 2000 Hübner oli mukana Saksan hopeajoukkueessa, vaikka hän totesi jo vuosia aiemmin olevansa "liian vanha ja tyhmä shakinpelaajaksi".

Monesta muusta shakkihuipusta Hübner eroaa siinä, että hänellä on koulutus ja siviilityö. Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori aiheena papyrologia. Hän sanoo opiskelleensa latinaa ja vanhaa kreikkaa sekä lisäksi "vähän saksaa". "En ole lahjakas kielien suhteen", Hübner toteaa selvällä suomen kielellä. Hän puhuu useita länsieurooppalaisia kieliä sujuvasti, mutta perustelee outoa väitettään sillä, että hänen on opittava kielet kieliopin kautta, ei korvakuulolta.

Suomessa hän kävi ensi kertaa 1970 tutustuttuaan eräässä turnauksessa suurmestari Heikki Westeriseen, joka innosti Hübneriä opiskelemaan suomea. Aiemmin hän oli kuullut Kalevalasta, ja nyt oli aika ryhtyä työstämään Suomen kansalliseeposta kieliopin ja sanakirjan avulla.

Sittemmin Hübner on saksantanut suomalaista kirjallisuutta, mm. Ollin pakinoita. Hän vierailee Suomessa lähes vuosittain.

Suomen vanhimman shakkiyhdistyksen, Helsingin Shakkiklubin, joukkue koostui kolmesta Fide-mestarista, joka on kansainvälisesti tunnustettu mestarin arvo.

Datanomiopiskelija Markku Hartikaisen mielestä neuvottelupeli oli kiinnostava kokemus. "Yksi pelaaja voi tehdä pahojakin virheitä, kaksi muuta karsivat pahimmat pois." Pelistä keskusteleminen ja eri vaihtoehtojen sanallinen punnitseminen tuo myös peliin oman kehittävän puolensa. Myös juniorivalmentajana toimiva Hartikainen tähtää seuraavaksi kansainvälisen mestarin arvoon.

Joukkueen nuorin jäsen Riku Molander opiskelee kauppa- ja valtiotieteitä, mutta ei sulje pois uran vaihtamistakaan. Aktiivisesti maailmalla kilpaileva Molander vastasi joukkueen avausvalinnasta. Hyvänä taktikkona tunnettu helsinkiläinen tähtää myös kansainvälisen mestarin arvoon. Hän valittaa kuitenkin, että "mitä paremmaksi tulee, sen enemmän huomaa olevansa vielä varsin huono".

Kahta opiskelijaa täydentänyt Ilkka Kanko on jäänyt eläkkeelle kemian diplomi-insinöörin töistä. Suomen mestaruuden jo 1964 voittanut Kanko oli neuvottelupeli-idean isä, ja hän sai myös Hübnerin innostumaan aiheesta.

Kanko on viime vuosina osallistunut varsin menestyksekkäästi veteraanien MM-kisoihin, jonne hän suuntaa taas syksyllä.

Eero Raaste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää