Kotimaa    |   LINNUT

Pikkulinnut hyörivät muuttopuuhissa

Varpusetkin yllättivät lähdöllään

Tilaajille

Syysmuutto on hyvässä vauhdissa, ja sen huomaa aamuisin puutarhoissa ja pihapensaissa pyörivien pikkulintujen hyörinästä ja ääntelystä.

Hernekertun terävät maiskauttelut ja kellahtavien pajulintujen vienot hyyit-äänet kuuluvat päällimmäisinä. Taivaalta kuulee aamusella pääasiassa metsäkirvisten surahtavaa lentoääntä.

Monien lintujen pesintä myöhästyi keväällä parikin viikkoa, joten syysmuutonkin aikataulu siirtyi hieman myöhemmäksi. Parin seuraavan viikon aikana hyönteissyöjät ja petolinnut muuttavat vilkkaimmillaan.

Hyvää menoa oli havaittavissa jo viikko sitten maanantaina. Hangon lintuasemalla laskettiin ilahduttavasti 1460 muuttavaa keltavästäräkkiä ja pääskyjäkin reilusti toista tuhatta.

Yllättävin havainto oli varpusten muutto. Pikkuparvista kertyi aamun mittaan 186 varpusta. Aikuiset varpuset ovat paikkalintuja, mutta osa nuorisosta matkailee uusille seuduille.

Helsingin Lauttasaaressa laskettiin samana aamuna 1700 muuttavaa metsäkirvistä, keltavästäräkkejä vain vajaat 500.

Peltosirkun tilanne näyttää ylen surkealta. Muutonseurannassa on nähty vain yksittäisiä lintuja, mikä kertoo lajin ahdingosta. Sen sijaan käen pesintä näyttää sujuneen hyvin, sillä käkiä on havaittu tavallista enemmän.

Vantaan Vesterkullassa perinteisellä paikallaan muutonseuraajat kokivat viime viikon tiistaina erikoisen tapauksen. Kallion ohitse vaelsi puiden latvustoa seuraten 750 pajulintua kaakkoon. Suurimassa yhtenäisessä parvessa oli peräti kuutisensataa lintua.

Vaikka hyönteissyöjät ovatkin yömuuttajia, niitä näkee aamuisinkin vielä liikkeellä, mutta hyvin harvoin tällaisia määriä.

Muuttavien haukkojen määrät ovat olleet vielä vaatimattomat, vaikka lajeja onkin jo nähty runsaasti. Hiiri- ja mehiläishaukan päämuutto jää reilusti syyskuun puolelle.

Haarahaukka on pyrkinyt asettumaan maahamme, niinpä syyshavaintoja on tavallista enemmän. Toissasunnuntaina kierteli haarahaukka myös Vanhankaupunginlahdella ja seuraavana päivänä sekä Hangossa että Karjaalla.

Viime aikojen nautittavin petolintu oli käärmekotka, jonka kirkkonummelainen lintukonkari Matti Kapanen havaitsi 17.8. kotipihallaan Danskarbyssä.

Peto matkasi rannikkoa pitkin kohti itää ja se havaittiin Espoossa, Helsingin pohjoisosissa, Porvoossa ja viimeksi klo 16.15 Haminassa.

Pohjoisen lintuja alkaa näkyä etelärannikolla, 18.8. nähtiin järripeippo Hangon lintuasemalla ja sunnuntaina lapinkirvinen Viikissä. Myös sinirinnoista ja lapinsirkuista pitäisi jo olla havaintoja, mutta nämäkin lajit ovat harvinaistuneet viime vuosikymmeninä.

Suurin kottaraisparvi on toistaiseksi ollut Vanhankaupunginlahdella havaittu 2500 linnun kerääntymä.

Viime aikojen erikoisin havainto lienee turkulaisen William Velmalan kokemus Dragsfjärdin Björkbodassa. Hän näki lauantaina harvinaisen pikkukiljukotkan, joka yritti pyydystää punaista ilmapalloa. Lintu koetti napata palloa kynsiinsä siinä kuitenkaan onnistumatta. Pian se palasi ja onnistuikin saamaan palloon osuman. Pallo tietenkin pamahti rikki. Järkyttyneen kotkan jalkoihin jäi roikkumaan pitkä ilmapallon riekale ja muistiin varoitus punaisesta ilmapallosta.

Lasse J Laine

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää