Kotimaa

Merenkulkulaitos etsii kompromissia väyläsotkuihin

"Ilmeisesti hyvässä uskossa" toimineet laivat voisivat saada helpotuksia

Tilaajille

Merenkulkulaitos painiskelee yhä väylämaksusotkujen kanssa ja tutkii talvilastimerkkiä eli osittaista armahdusta yhtenä ratkaisuna.

Merkki koskisi lähinnä laivoja, jotka ovat "ilmeisesti hyvässä uskossa" esittäneet viranomaisille luokituslaitoksen jääluokkatodistuksen, joka on antanut liian hyvän kuvan aluksesta.

Myös Merenkulkulaitos on luottanut luokittajien papereihin, eikä "valvontaresurssien niukkuuden" vuoksi ole huomannut virheitä. Ne alkoivat tulla ilmi vasta, kun väylämaksuhuijauksia ryhdyttiin tutkimaan muutama vuosi sitten ja todistuksia uusimaan väärinkäytösten estämiseksi.

Merkkiä on kaavailtu Merenkulkulaitoksen sisäisessä muistiossa.

Jääluokka vaikuttaa laivan koon ohella väylämaksuun, jota alukset maksavat meriväylien käytöstä ja murtaja-avusta, josta ei erikseen laskuteta. Maksu on sama kesät talvet.

Mitä parempi jääalus, sitä pienempi lasku.

Laivan pudotus huonompaan luokkaan voi moninkertaistaa maksun, joka on jo maailman huippua.

Jotta laivat eivät kärsisi luokittajan virheestä ja sen tuomista taloudellisista menetyksistä, on yhdeksi ratkaisuksi kaavailtu talviliikennesyväystä, joka olisi voimassa joulukuusta huhtikuun loppuun.

Se koskisi lähinnä aluksia, joiden jäävahvistus jää vähän alle vaaditun: vahvistus ei laivan kyljissä ulotu ihan niin korkealle kuin säännöt vaativat. Pienimmillään kyse on ollut muutamasta sentistä, mutta määräyksissä ei Merenkulkulaitoksen mielestä ole jouston varaa.

Vahvistetun osuuden yläreuna määräytyy lastimerkin mukaan. Merkki taas kertoo, kuinka syvällä alus voi laillisesti uida, jotta matkanteko on yhä turvallista.

Talvilastimerkki olisi kompromissi. Laiva säilyttäisi jääluokkansa. Se kuljettaisi talvella vähemmän tavaraa, kun lastimerkkiä olisi laskettu alemmas, jotta jäävahvistus ulottuisi tarpeeksi merkin yläpuolelle. Kesällä lastia olisi taas normaalimäärä eikä jääluokkaa pudotettaisi, vaikka määräykset eivät täytykään.

Ratkaisuun liittyy ongelmia, sillä jo lainsäädännöllisesti se voi olla mahdoton. Kuka ratkaisee, milloin on toimittu "hyvässä uskossa"? Ja mitä tehdään vanhoille rikkeille, kun takautuvaa lainsäädäntöä ei Suomi tunne?

Muita mahdollisia malleja olisivat jäävahvistuksen lisääminen tai matalampi suurin syväys, jolloin kuljetuskyky ja laivan talous kärsisivät.

Väylämaksusotkut liitettiin pitkään ulkomaisiin laivoihin, mutta nyt tutkittavien listoilla on myös kotimaisia aluksia ainakin Fortumilta ja Rahtialusyhdistyksen jäsenvarustamoista.

Yhdistys yritti pistää sotkujen tutkinnan vireille jo 1990-luvun puolivälissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää