Kotimaa

Jännityskorroosio katkaisi langat Kuopion kylpylässä

Välikaton rakentaja sai korroosio- tutkijoiden raportin teräskiinnikkeistä

Tilaajille

Rauhalahden hotelli-kylpylän välikaton sortuma Kuopiossa viime viikon torstaina johtui ilmeisesti katon teräksisten kiinnityslankojen yllättävästä jännityskorroosiosta.

Teräskiinnikkeiden syöpymistä nopeuttivat kylpylän ilman korkea klooripitoisuus ja lämpötila.

Näihin tuloksiin

päätyivät Teknillisen korkeakoulun korroosion ja materiaalikemian laboratorion tutkijat. He selvittivät lankojen materiaalin Rauhalahden kylpylän välikaton rakentajan Inlook Oy:n tilauksesta.

Samalla tutkijat esittivät arvionsa, miksi teräskiinnikkeet saattoivat syöpyä poikki jo 2,5 vuodessa.

Rauhalahden välikaton kiinnikkeet eivät olleet aiemman tiedon mukaista haponkestävää terästä vaan ruostumatonta terästä.

Tosin sisäilman korkea lämpötila ja klooripitoisuus heikentävät tutkijoiden mukaan molempia teräslaatuja niin paljon, ettei niitä tulisi käyttää uimahalleissa, jos rakenteisiin kohdistuu vetojännitystä.

Lankatutkimus tehtiin Valtion teknisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) Espoossa. Tutkimusraportin on allekirjoittanut Teknillisen korkeakoulun korroosio- ja hydrometallurgian professori Olof Forsén.

Inlook Oy toimittaa ensi viikolla kopion raportista Onnettomuustutkintakeskuksen (Otk) asettamalle Rauhalahden-turman tutkintalautakunnalle.

Lautakunnan puheenjohtaja, Otk:n johtava tutkija Esko Värttiö sai jo perjantaina tietoa korroosiotutkijoiden raportista. Hänen mukaansa tutkijoiden johtopäätökset teräslankojen syöpymisen syistä "kuulostavat ihan selkeiltä".

"Otamme vastaan raportin ja tutkailemme tarkoin, mitkä asiat siinä ovat meille merkittäviä. Tutkimuksemme on tätä raporttia tarkempi ja laajempi", Värttiö huomautti.

Lautakunnan työn hän arvelee kestävän puolisen vuotta.

Kattorakenteisiin erikoistunut Inlook Oy vastasi Rauhalahden kylpylän sisäkaton suunnittelusta ja rakentamisesta. Yhtiön osastopäällikkö Yrjö Puukko sanoi, ettei rakennusalalla ole ollut riittävästi tietoa jännityskorroosiosta, joka syö ruostumatonta tai haponkestävää terästä ilman korkean lämpötilan ja klooripitoisuuden kanssa.

"Saimme vasta Rauhalahden onnettomuuden jälkeen tietoomme, että ilmeisesti samasta syystä kuin nyt Kuopiossa sattui Sveitsissä 1985 vakava hallionnettomuus. Metallin jännityskorroosion syntyä edistää, jos kattotilassa ei ole riittävää tuuletusta", Puukko huomautti.

Inlookin edustajat keskustelevat ensi viikolla kylpylän johdon kanssa kattoromahduksen vastuista.

Rauhalahden kattosortumassa loukkaantui lievästi kolme ihmistä, jotka olivat uimassa kylpylän laajennusosan uima-altaassa.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan romahdus oli suuronnettomuuden vaaratilanne. Rauhalahden kattosortuma oli viides ison julkisen tilan katon pettäminen Suomessa tänä vuonna.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää