Kotimaa

Pääesikunta haluaa reserviläiset rauhan ajan virka-aputehtäviin

Koulutetut joukot sitoutuisivat auttamaan aina tarvittaessa

Tilaajille

Vapaaehtoiset reserviläiset voivat tulevaisuudessa osallistua puolustusvoimien joukoissa rauhan ajan virka-aputehtäviin, jos pääesikunnan valmisteilla oleva esitys toteutuu. Tällaisia tapauksia voisivat olla esimerkiksi myrsky- ja tulvatuhot sekä suuronnettomuudet, joiden selvittelyyn poliisi ja pelastusväki tarvitsevat puolustusvoimien apua.

"Tehtävät olisivat sellaisia, joista siviilipuoli ei selviä yksinään", pääesikunnan asevelvollisuusosaston päällikkö, eversti Pertti Suominen kuvailee. "Alueen eristämistä, liikenteen ohjausta, etsintä- ja pelastustöitä, tulvatilanteessa hiekkasäkkien täyttämistä ja patojen rakentamista." Puolustusvoimat ei ole koskaan aiemmin järjestänyt vastaavaa toimintaa.

Pääesikunta alkoi tehdä selvitystä vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta viime vuonna, ja sen on määrä valmistua ensi kuussa. Valmistelutyöhön on osallistunut useita kymmeniä ihmisiä pääesikunnan lisäksi muun muassa ministeriöistä, maanpuolustusjärjestöistä ja SPR:stä.

Suomisen mukaan on todennäköistä, että työryhmä jättää esityksen reserviläisten vapaaehtoisista joukoista, joita käytettäisiin rauhan ajan virka-aputehtävien lisäksi mahdollisena kriisiaikana paikallispuolustustehtäviin. "Ajatusta ei ole ainakaan vielä tyrmätty." Esitys etenee puolustusministeriöön uuden työryhmän käsiteltäväksi. Se tekee asiasta omat suosituksensa huhtikuuhun mennessä.

Suosituksia on tarkoitus käyttää hyväksi uuden puolustusselonteon valmisteluissa ensi vuonna.

"Vapaaehtoisjoukot voisivat olla toimintakykyisiä 2008 tai 2009", Suominen kaavailee.

Kovin tarkkoja suunnitelmia joukkojen toiminnasta ei ole vielä tehty, mutta toimintatapa voisi olla vastaava kuin Porin prikaatissa kansainvälisiin tehtäviin koulutettavalla henkilöstöllä. Puolustusvoimat kouluttaisi vapaaehtoiset ja tekisi heidän kanssaan sopimuksen, jossa he sitoutuisivat olemaan tarvittaessa käytettävissä.

Kun tarve tulee, vapaaehtoiset määrättäisiin töihin. Pois voisi jäädä vain etukäteen määritellyistä syistä, samaan tapaan kuin kertausharjoituksiin määrätyt reserviläisetkin.

Pääesikunta ei ole vielä arvioinut, kuinka paljon reserviläisiä tarvittaisiin. Suominen kuitenkin uskoo, että vapaaehtoisia löytyisi riittävästi.

Joukot eivät sijoittuisi ainoastaan varuskuntakaupunkeihin, vaan niitä voitaisiin perustaa pieniinkin kuntiin ympäri maata.

"Puolustusvoimien rauhan ajan läsnäolo on vähentynyt eri puolilla Suomea, kun joukko-osastoja on lakkautettu. Vapaaehtoisjoukoilla voisimme näyttää, että toimimme joka puolella", Suominen sanoo.

Joukoista olisi puolustusvoimille sekin hyöty, että virka-aputehtävä ei välttämättä keskeyttäisi varusmiesten koulutusta, kun tehtävään voitaisiin vaihtoehtoisesti käyttää reserviläisiä. Toiminta voisi myös lisätä reserviläisten motivaatiota maanpuolustusta kohtaan.

"Pelkkä koulutus ei pitkän päälle kiinnosta, jos se ei johda mihinkään", Suominen viittaa kertausharjoituksiin.

Osa reserviläisistä haluaisi Suomisen mukaan osallistua kertausharjoituksiin nykyistä useammin. Virka-aputehtäviin tarkoitetut joukot voisivat olla vastaus tähän kysyntään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää