Kotimaa

Wuori: Myös Jäätteenmäkeä epäillään Irak-vuodosta iltapäivälehtiin

Mannista ja Jäätteenmäkeä epäillään nyt useista eri vuodoista

Tilaajille

Asianajaja Matti Wuoren mukaan sekä presidentin entistä neuvonantajaa Martti Mannista että kansanedustaja Anneli Jäätteenmäkeä epäillään myös ulkoministeriön salaisten Irak-asiakirjojen vuotamisesta iltapäivälehdille.

Tätä ennen poliisi ja syyttäjä ovat kertoneet, että Mannista epäillään Irak-asiakirjojen tietojen vuotamisesta Jäätteenmäelle ja Jäätteenmäkeä yllytyksestä tekoon.

Manninen on myöntänyt antaneensa Jäätteenmäelle asiakirjoihin perustuvia koostemuistioita, mutta kiistää jyrkästi erillisen vuodon iltapäivälehdille. Jäätteenmäki on kiistänyt yllytyksen.

Jäätteenmäen asianajaja Aarno Arvela ei perjantaina halunnut kommentoida uutta epäilyä mitenkään.

Mannisen asianajajana työskentelevän Wuoren mukaan poliisi on tutkinut sekä Mannisen että Jäätteenmäen mahdollista osuutta siihen, miten salaiset asiakirjat päätyivät maaliskuussa Ilta-Sanomille ja Iltalehdelle.

Poliisi on ilmeisesti löytänyt jonkinlaista todistusaineistoa molempia vastaan iltapäivälehtivuodossa, sillä Wuoren mukaan poliisin syyttäjälle luovuttamassa esitutkinta-aineistossa molempia epäillään vuodosta iltapäivälehdille. Muita epäiltyjä ei ole.

Seuraavaksi valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski ja valtakunnansyyttäjä Matti

Kuusimäki harkitsevat eri vuotojen suhteen, nostaako syyte toista, molempia vai ei kumpaakaan vastaan.

Mannisen kohdalla epäilty rikos on virkasalaisuuden rikkominen. Presidentin neuvonantaja on virkamies, joka ei saisi luovuttaa salaisia asiakirjoja ulkopuolisille, kuten silloiselle oppositiojohtajalle Jäätteenmäelle tai tiedotusvälineille.

Wuoren arvion mukaan tuomioistuin pitäisi luultavasti vuotoa toimittajille raskaampana rikoksena kuin vuotoa oppositiojohtajalle, jolle on Suomessa vakiintuneen käytännön mukaan annettu tietoja ulkopolitiikasta.

Maksimirangaistus virkasalaisuuden rikkomisesta on kaksi vuotta vankeutta , mutta yleensä rangaistus on sakkoa. Eri vuotoja saatettaisiin kuitenkin käsitellä erillisinä rikoksina, jolloin rangaistus voisi olla kovempi.

Jäätteenmäki on poliitikko, jota eivät sido samankaltaiset velvoitteet virkasalaisuudesta kuin Mannista. Jos häntä epäillään salaisten asiakirjojen vuotamisesta iltapäivälehdille, itse tietojen luovutus ei välttämättä olisi rikos.

Jäätteenmäkeä voitaisiin kuitenkin epäillä myös tässä tapauksessa yllytyksestä virkasalaisuuden rikkomiseen. Tällöin poliisi katsoisi Jäätteenmäen kehottaneen Mannista luovuttamaan asiakirjat iltapäivälehtiin. Rangaistus yllytyksestä on sama kuin rikoksesta.

Iltapäivälehdille vuodettiin kuitenkin kokonaisia asiakirjasivuja eikä vain Mannisen laatimia koostemuistioita. Jotta Jäätteenmäki itse olisi edes teoriassa voinut olla iltapäivälehtivuodon takana, hänen hallussaan olisi siis pitänyt olla muitakin asiakirjoja kuin koostemuistioita.

Wuoren mukaan poliisin todistusaineisto iltapäivälehtivuodossa on heikkoa ja perustuu siihen, että Jäätteenmäellä olisi vaalikamppailun aikana motiivi vuotaa asiakirjojen tietoja julkisuuteen. Asiakirjoissa kuvailtiin silloisen pääministerin Paavo Lipposen ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin Irakin kriisiä koskevia keskusteluja. Jäätteenmäki käytti asiakirjojen tietoja tukenaan väittäessään vaalikeskustelussa, ettei Lipponen ollut tehnyt Bushille Suomen sodanvastaisuutta selväksi.

Wuoren epäilyjen mukaan Mannista epäillään vuodosta iltapäivälehtiin luultavasti siksi, että oikeuden kuulusteluissa voitaisiin murtaa iltapäivälehtien toimittajien lähdesuoja eli pakottaa toimittajat kertomaan, kuka todella vuoti heille salaiset asiakirjat.

Lähdesuoja eli toimittajien oikeus suojella tietojensa lähdettä voidaan murtaa oikeudessa vain silloin, kun tutkitaan erittäin vakavaa rikosta tai jos vastaajaa epäillään salassapitorikoksesta kuten Mannista nyt.

Lähdesuoja voidaan murtaa vain oikeudessa. Esitutkinnan aikana toimittajien ei ole tarvinnut paljastaa poliisille lähteitään.

Poliisi ei halunnut perjantaina kommentoida asiaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää