Kotimaa

Kimmo Sasi nihkeä muuttamaan perustuslakia EU-sopimuksen vuoksi

Perustuslakisopimus voi siirtää päätäntävaltaa unionille ennalta määräämättömissä asioissa

Tilaajille

Perustuslakiasioiden käsittelyä eduskunnassa vetävä kansanedustaja Kimmo Sasi (kok) suhtautuu nihkeästi ajatukseen, että Suomen perustuslakia muutettaisiin EU:n perustuslaillisen sopimuksen takia. Ajatuksen perustuslain muuttamisesta toi äskettäin esiin eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen.

Sasin johtama perustuslakivaliokunta joutuu aikanaan pohtimaan, millaisella päätösjärjestyksellä eduskunta päättää EU:n perustuslakisopimuksesta. Asian ratkaisee se, paljonko uutta toimivaltaa katsotaan siirtyvän Suomelta unionille.

Jos toimivaltaa eli päätäntävaltaa siirtyy merkittävästi, sopimuksen hyväksymiseen vaaditaan eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistö; tämä johtuu perustuslain pykälästä, jossa säädetään kansainvälisten sopimusten hyväksymisestä.

EU-perustuslakiin on kuitenkin esitetty yksityiskohtaa, joka askarruttaa perustuslakiasiantuntijoita.

EU:n valtionpäämiesten huippukokous saisi oikeuden tehdä muutoksia EU-lainsäädännön laadinnassa keskeisen elimen, ministerineuvoston, päätöksentekotapaan. Huippukokous voisi päättää, että neuvostossa luovutaan joissain asioissa yksimielisyysvaatimuksesta ja siirrytään käyttämään määräenemmistöä.

Sasin mukaan perustuslakivaliokunta on aiemmin katsonut, että vaikka merkittävä toimivallan siirto vaatii eduskunnassa kahta kolmasosaa, pelkkä päätöksentekomenettelyn muuttaminen ei välttämättä vaadi. Tässä tapauksessa olisi kuitenkin ennakolta määräämättä, missä asioissa menettely muuttuisi, jolloin kyse saattaisi olla toimivallan siirtymisestä, hän huomauttaa.

Jos tällainen ennalta määräämätön toimivallan siirtyminen todettaisiin, sekin voitaisiin ehkä ratkaista niin, että eduskunta käyttää sopimuksen käsittelyssä kahden kolmasosan enemmistöä, Sasi pohtii. Näin asia tulisi käsiteltyä perustuslaista tehtävänä poikkeuksena.

Tässä törmätään kuitenkin uuden perustuslain aikana noudatettuun käytäntöön, että perustuslakiin ei mielellään tehdä poikkeuksia, vaan tarpeen tullen muutetaan itse perustuslakia.

Ellei haluttaisi tehdä poikkeuksia, yksi ratkaisu olisi, että Euroopan unioni tuodaan perustuslakiin Suomen valtiojärjestyksen perusteiden joukkoon. Sasin mukaan on pohdittu, että EU-jäsenyys voitaisiin mainita perustuslain ensimmäisessä pykälässä, jossa aluksi todetaan, että "Suomi on täysivaltainen tasavalta". Nykyään valtiojärjestyksen perusteissa mainitaan vain, että Suomi osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön.

Sasi suhtautuisi hyvin varovaisesti tällaiseen perustuslain lisäykseen. Syy on se, että perustuslailliseen sopimukseen tullee varsin jyrkkä määräys EU:n lainsäädännön ensisijaisuudesta kansalliseen lainsäädäntöön nähden.

"Mikä olisi Suomen perustuslain asema, jos lisäys tehtäisiin?" Sasi kysyy. Hän lausuu käsityksenään, että EY-tuomioistuin on tähän asti varsin hyvin ottanut huomioon kansalliset perustuslait, kun lainsäädännön soveltamisriitoja on käsitelty. Sasin mielestä on vaara, että EY-tuomioistuin vastaisuudessa tulkitsisikin Suomen itse alistaneen perustuslakinsa EU-lainsäädännölle.

Sasi korostaa, että hän ottaa tähän ongelmakimppuun kantaa vasta, kun valmista sopimusta käsitellään ja asiantuntijoita on kuultu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää