Kotimaa

Niuvanniemeen osasto erittäin vaikeasti hoidettaville nuorille

Väkivaltaisten hoito keskittyy Kuopioon ja Tampereelle

Tilaajille

Kuopio. Erittäin vaikeasti hoidettavat ja väkivaltaiset nuoret saavat uuden hoitopaikan, kun heitä varten suunniteltu yksikkö aloittaa tammikuussa Kuopion Niuvanniemen sairaalassa.

Vaikeimpien tapausten hoito keskittyy siten Kuopioon ja Tampereelle, joihin sosiaali- ja terveysministeriö päätti 2001 perustaa 12-paikkaiset erikoisyksiköt. Tampereen yksikkö aloitti huhtikuussa.

Uusille osastoille sijoitettavat alaikäiset psykiatriset potilaat on määrätty tahdosta riippumattomaan eli pakkohoitoon. Heidän hoitonsa ei ole onnistunut kunnallisten sairaaloiden nuorisopsykiatrisilla osastoilla.

Kuopion Niuvanniemi on oikeuspsykiatrinen sairaala. Siellä hoidetaan rikoksen tehneitä ihmisiä, jotka on jätetty tuomitsematta mielisairauden takia.

"Me olemme valmistautuneet hoitamaan kaikkein väkivaltaisimmin ympäristöä ja kanssaihmisiään kohtaan käyttäytyvät alaikäiset", sanoo Niuvanniemen tulevan nuoriso-osaston ylilääkäri Tero Hallikainen.

"Vakavimmat ja hankalimmat tapaukset eivät ole minkään hoidon piirissä. Osa on kaduilla, koska heitä ei ole pystytty sijoittamaan", Niuvanniemen johtaja Eila Tiihonen kertoo.

Useimmat potilaat ovat päihdekierteessä. Heillä voi olla rikostausta, nuoruusiässä puhjennut mielisairaus tai muita vaikeita mielenterveydellisiä häiriöitä.

"Pojat ovat oppineet jo isiltään, että vastaus on aina turpiin lyöminen. He eivät osaa reagoida muulla tavalla. Siitä yritetään oppia pois", Tiihonen sanoo.

Henkilökuntaa uudelle osastolle tulee suomalaisella mittapuulla paljon, 36 hoitajaa ja erityistyöntekijöitä. Kolme hoitajaa potilasta kohden on kaksinkertainen määrä Niuvanniemen aikuisosastoihin verrattuna.

"Henkilökunnan määrä antaa mahdollisuuden tehdä oikeasti jotain potilaiden kanssa yhdessä. Osastolle tulee harrastustiloja, opetuskeittiö ja ulkoilutila, jossa voi pelata", mielisairaanhoitajat Risto Lommi ja Arto Heikkinen kertovat.

Tero Hallikaisen mukaan nuoret yritetään saada käymään sairaalassa koulunsa loppuun, vaikka osalla koulunkäynti ei alussa onnistuisi edes hoitajan istuessa vieressä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää