Kotimaa

Työnantajapuoli haluaa muutoksia "vanhakantaiseen" tulopolitiikkaan

TT:n Rantanen: Palkanmuodostus toimiala- ja yrityskohtaiseksi

Tilaajille

Teollisuus ja Työnantajat (TT) haluaa muuttaa tulopolitiikkaa niin , että jatkossa palkoista voidaan sopia enemmän toimiala- ja yrityskohtaisesti. Teollisuuden mukaan Suomen korkea rakennetyöttömyys osoittaa, että työmarkkinat eivät toimi tyydyttävästi.

"Palkanmuodostuksessa on voitava hyväksyä aiempaa selvemmin toimialakohtaisen kansainvälisen kilpailun, työn tuottavuuden ja siitä maksettavan palkan yhteys", TT:n puheenjohtaja ja Ahlstromin toimitusjohtaja Juha Rantanen sanoi järjestön syyskokouksessa.

Toisin sanoen, korkean tuottavuuden toimialoilla palkankorotukset voisivat olla reilumpia, kun taas esimerkiksi monilla palvelualoilla korotukset jäisivät pienemmiksi. Käytännössä kyse olisi palkkaerojen kasvattamisesta työpaikkojen luomisen nimissä.

Nykyisin palkankorotukset lasketaan työn tuottavuuden kansallisesta keskiarvosta. Rantasen mukaan se on johtanut suppeaan palkkahajontaan, mikä rasittaa sekä matalan tuottavuuden aloja että kilpailua korkean tason osaajista.

Teollisuuden mukaan vanha keskitetty palkanmuodostusmalli on hinnoitellut matalan tuottavuuden työvoimaa pois työmarkkinoilta.

Työnantajien mielestä palkkapolitiikka on väärä väline tuloerojen ja hyvinvoinnin mitoitukseen. Se pitää TT:n mielestä tehdä tulonsiirroilla ja osittain verotuksen kautta.

Teollisuus on puhunut tulopolitiikan muuttamisesta aiemminkin, mutta nyt vaatimuksissa tuntuu olevan entistä enemmän tahtoa takana.

TT:n Rantasen mukaan kyse ei olisi keskitettyjen tuloratkaisujen romuttamisesta, vaan niiden sisällön muuttamisesta. Muutos tarkoittaisi ainakin osittaista luopumista perinteisistä keskitetyistä tuloratkaisuista ja palkkojen yleiskorotuksista.

Ajatukselle tuskin lämpenee SAK, jonka puheenjohtaja Lauri Ihalainen on ehdottanut vuoropuhelua, jossa pohdittaisiin toimialojen kilpailukykytekijöitä.

Kokouksessa puhunut pääministeri Matti Vanhanen (kesk) myönsi, että "solidaarinen palkkapolitiikka" sopii huonosti talouden globalisaation olosuhteisiin ja voi johtaa työntekijöiden uloshinnoittelemiseen työmarkkinoilta.

Pääministeri sanoi kuitenkin etsivänsä erilaisia lääkkeitä kuin Rantanen.

"En näet usko, että radikaali tuloerojen kasvattaminen olisi Suomessa yhteiskunnallisesti hyväksyttävä etenemistie. On muitakin vaihtoehtoja." Vanhasen mukaan matalan tuottavuuden työn kannattavuuteen voidaan vaikuttaa "solidaarisella veropolitiikalla". Yksi vaihtoehto on työnantajamaksujen alentaminen.

"Hallituksen seuraava haaste onkin esittää ratkaisua siihen, miten vähemmän koulutusta vaativan työn kysyntää voidaan lisätä alentamalla työn hintaa välillisiin kuluihin puuttumalla", Vanhanen sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää