Kotimaa    |   JOULU TULEE KYLÄÄN 2

Narkauksen ohjelmatarjonta miellytti jouluturisteja

Joulupukki ujostutti, keitto maistui, poroajelulla käytiin kahdesti

Tilaajille

tulee kylään Kirjoitussarjassa seurataan, kuinka pieni Narkauksen kylä Lapissa ottaa vastaan lentokonelasteittain jouluturisteja Britanniasta.

Narkauksen ohjelmatarjonta miellytti jouluturisteja Joulupukki ujostutti, keitto maistui, poroajelulla käytiin kahdesti 1 2 3 ROVANIEMEN MLK. "Ensimmäinen bussi on tullut!" Huuto kiirii Narkauksen entisen koulun pihapiirissä, johon sytytetyt ulkotulet alkavat vähitellen kirkastua sitä mukaa kuin sunnuntai-iltapäivä hämärtyy.

Tulossa on viidellä bussilla reilut 230 brittimatkailijaa. Tällä kertaa tilauslento on laskeutunut Rovaniemelle ajallaan, ja iltamyöhällä kotiin palaavilla vierailla on kolmisen tuntia aikaa ottaa ilo irti narkauslaisten valmistamista jouluisista ohjelmista.

Vetointoiset huskyt haukkuvat ohi kulkevia brittejä tulien valaiseman kylänraitin varrella. Jääkiekkokaukalossa lasten moottorikelkat pärisevät lämpimikseen lähtövalmiina.

Lahjatavaramyymälässä kyläläisten valmistamat tuotteet, villasukat ja -lapaset, nuket, joulukoristeet ja kynttilät odottavat ostajiaan. Koulurakennuksen keittiöstä ollaan valmiina jakamaan lihakeittoa, voileipiä ja pannukakkua nälkäisille vieraille, jotka ovat olleet matkan päällä jo varhaisesta aamusta.

Joulupukkikin odottelee omassa mökissään innokkaita vaikka usein ujoja kävijöitä.

Tunnelmallisen metsäpolun päässä porot kuopivat valjaissaan, ja kuuma marjamehu porisee nuotiolla laavun edessä.

Lumi vain on yhä vähissä, vaikka juuri nyt sitä ripottelee hiljalleen.

"Jouduimme tuomaan pororadalle puolenkymmentä traktorikuormallista lunta Palovaarasta Ranuan puolelta", kertoo Narkauksen joulumatkailuhankkeen vetäjä Seppo Keskinarkaus.

Lapinkasteen loitsuava samaani Ves

a Suutari kokoaa tulesta hiiliä, joilla kastettavien nenä mustataan.

"Petteri Punakuono tietää sitten aina, missä kukin noettu nenä kulloinkin on", samaani selittää taikaansa. "Kaikki tuntuvat haluavan tämän seremonian", Suutari sanoo.

Vähitellen päivämatkalaiset levittäytyvät alueen tapahtumapaikoille, ja jonoja syntyy vain joulupukin kammarin ovelle. Kaikilla ulos tulevilla kalisee pieni poronkello kaulassa.

"Meidän Toby rupesi ujostelemaan", kertoo Adele Wilkinson. Pukin aputonttu Eliisa Heikkinen sai olla pojan lahjatoiveen välittäjänä.

Lasten minikelkkaradalla moottorit käyvät koko ajan.

"Yhdellä tankkauksella on yleensä pystytty ajamaan koko vierailu läpi, mutta nyt täytyi kaikki kelkat tankata kahdesti", päivittelee kelkkamestari Kari Kuukasjärvi, kun kolmituntinen turistirynnäkkö alkaa kääntyä lopuilleen.

"Porukka oli nälkäistä", sanoo keittiössä ahkeroinut Hilkka Keskinarkaus. Edellispäivänä kävijöitä oli yksi bussillinen enemmän, ja soppaa jäi yli. "Tänään ei keittoa jäänyt nimeksikään, hyvä että saatiin työntekijät ruokituiksi." Kaikki vieraat olivat kuitenkin tyytyväisiä, koska ei ollut kiirettä ja ohjelmia pidettiin hauskoina.

"Moni kävi poroajelullakin kahdesti", kertoo radalla avustanut Kati Uusinarkaus.

"Edellisillä kävijöillä oli vain kaksi tuntia aikaa, kun kone saapui myöhässä", sanoo soppaa jakanut Katja Heiskanen. "Lisätunti tekee ihmeitä." Narkauksessa käy vielä tämän viikon aikana kolme tilauskoneellista englantilaisia jouluturisteja. Mitä hyötyä kaikkiaan yli 1500 turistin vierailusta jää pienen kylän väelle, selviää vierailujen jälkeen. Vasta sitten voidaan huokaista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää