Kotimaa

Todelliset tietäjät vaikenivat Travemündessä

Tilaajille

TRAVEMÜNDE. Tietoa oli kyllä Travemünden lauttasatamassa , mutta moni halusi pitää tietonsa omanaan.

Sata olutlaatikkoa ostanut mies karttoi tiedotusvälineitä, eikä 60 litraa punaviiniä kotiin vievä suomalaisturisti antanut nimeään lehteen.

"Mitä tässä suurjuopon tai salakauppiaan mainetta hankkimaan", tiivisti muuan kohtuulliset kotieväät varannut. Ammattikuskeja ja autolomalaisia oli odottamassa keskiviikon kahden Suomen-laivan lähtöä Skandinavienkain eli Pohjoismaiden lauttojen satamassa.

"Viikoittain kun tätä väliä ajaa, niin ei tarvitse isoja määriä kuljettaa kerralla nytkään", sanoi rekkamies Mikko, jonka mukaan viinaa kuluu omassa käytössä muutenkin vähän.

Laitureille tulleet turistit olivat viettäneet pyhiä Saksaan naitujen tyttäriensä tai töihin lähteneiden poikien luona. Samppanjaa oli varattu kotiin vietäväksi joku määrä, mutta "eihän henkilöautoon sellaisia nykyajan lasteja mahdukaan".

Missä oli klassinen tapaus, josta tuttavat Suomessa ovat kauan uneksineet? Pakettiauto, jonka takarenkaat nuljahtelevat raskaan lastin alla ja jossa istuu kaksi hyvää mieltään hyrisevää miestä?

Miksi ei niitä miehiä tavannut Travemünden ja Lyypekin halpakauppojen luota? Tavalliset saksalaiset vain kantoivat raajat natisten uudenvuoden juomia autoihinsa. Perustiedon tarve kävi ilmeiseksi.

Tietoa sai ainakin sen verran, että todelliset ostospaikat ovat arvattavasti muualla kuin Travemündessä, verraten kalliin laivamatkan päässä.

Suomen-lastia Saksasta hakevat matkustavat luultavammin idemmäs Rostockiin, jonne pääsee kansipaikoilla, sanoivat sataman asiantuntijat.

Halpamarkettien parkkipaikoilta ei suomalaisia ostajia löydä siksikään, että siellä joutuu joka oluttölkistä maksamaan 25 sentin palautuspantin, selitti Sari Berner, jolla on Travemünden Suomen-laiturien ainoa juomakauppa.

Tyhjien tölkkien rahtaus Itämeren poikki ei ole pantin ainoa pulma. Harva halpakauppojen ketju on mennyt mukaan yhteisiin palautusjärjestelyihin. Valtaosin on haettava saman ketjun kauppa, josta tuliaiset hankittiin.

Suomen-kaupan takertelu on siis Saksan panimoteollisuudelle yksi syy lisää manata vihreiden ympäristöministeriä Jürgen Trittiniä, jonka kampanja juomien kertakäyttöpakkauksia vastaan etenee monen mutkan ja viivytyksen kautta.

Suomen ympäristöhuolet ovat Travemündestä katsoen muita. Mikko uskoi tiedotusvälineiden innostuvan nyt liikaa tuonnin vapautumisesta.

"Tosi ryntäys on sitten aikanaan Tallinnasta", mies sanoi ja pyöritti päätään.

Laitureilla keskusteltiin siis tutuksi ehtineestä suomalaisesta alkoholipolitiikasta, kun vapaan EU-viinan tie Suomeen alkoi näin kovin vaisusti.

"Minä ymmärrän kyllä molempia näkökantoja", sanoi Osmo Tuominen, joka oli Annikki Tuomisen kanssa matkalla kotiin Tampereelle.

Suomalaisen kuluttajan tasa-arvoa muiden EU-maiden kuluttajien kanssa täytyy tavoitella, he sanoivat. Toisaalta valtion on otettava ehkä tähdellisemmästä tavarasta alkoholista saamatta jäävä veroraha.

Viinin saaminen ruokakauppoihin olisi opettaja Sami Uuskeinon mielestä arvokas uudistus.

"Vain sillä saadaan asenteita muutettua ja humalaiset lapset kaduilta pois", hän sanoi.

Humalaan itsensä juoneet lapset ovat Ulla ja Sami Uuskeinon kokemuksen mukaan Suomelle ikävän tyypillinen ilmiö. Saksassa vaaditaan limonadiviinoille lisää hintaa, mutta Suomessa aikuisten karvaat juomat maistuvat myös lapsille.

Kauppias Sari Berner uskoi, että kestää vielä kauan, ennen kuin Suomen ja Ruotsin hinnat ovat Manner-EU:n tasalla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää