Kotimaa    |   ÄLÄ TULE PAHA KAKKU 3

Aikuisten mielenterveysjonot lisäävät myös lasten hätää

Lastensuojelun vastaanottokodissa on lapsia ylipaikoilla

Tilaajille

Itähelsinkiläisen kerrostaloyhtiön sisäpihalle lankeaa talviaamun kelmeä valo. Tuuli kieputtaa lumihiutaleita jäisellä leikkikentällä.

Lastensuojelupsykologi Tapio Tiusanen tulee ovelle vastaan. Rastilan perhetukikeskuksen keittiöstä leijuu kahvin ja pasteijoiden tuoksu. Kuusi on koristeltu, pöydillä on punaiset liinat.

Tänne tuodaan kiireellisesti huostaanotetut lapset, useimmiten keskellä yötä.

Yleensä äiti tai isä on ollut niin sekaisin, ettei pysty huolehtimaan lapsista. Joskus kotona on tapeltu verissä päin, joskus joku on yrittänyt itsemurhaa.

Poliisi tai sosiaalityöntekijä tuo lapset.

"Melkein aina taustalla on päihteitä ja mielenterveysongelmia. Ne vaivaavat yhä useampaa perhettä", Tiusanen kertoo yli 15 vuoden kokemuksella.

Rastila on yksi kaupungin vastaanottokodeista. Sinne tulee myös suunnitellusti huostaanotettuja lapsia, mutta heitä on vähemmän.

Lapsia on parivuotiaista varhaisteineihin. Osastolla on paikat seitsemälle, mutta nyt lapsia on ylipaikoilla, yhteensä yhdeksän. Yksi heistä, pieni vammainen lapsi, tarvitsee jatkuvasti auttajan vierelleen.

Hoitajia on hieman yli yksi paikkaa kohden, mikä tarkoittaa vähimmillään yhtä ihmistä aamuvuorossa, kahta iltavuorossa. Lisäksi on laitosapulainen, keittäjä, sosiaalityöntekijä, sekä puolipäiväisinä johtaja ja psykologi eli Tiusanen.

Vastaanottokoti tekee arvion lapsen ja perheen tilanteesta ja aloittaa kriisityön.

"Perushoito on tärkeää. Lapsi pestään, hänelle annetaan puhtaat vaatteet, ruokaa, oma sänky ja huomiota. Aikuisen hoiva on saattanut puuttua vaikka kuinka pitkään." Monen olemus kohenee jo parissa viikossa, kun elämään tulee säännöllisyyttä. Jos levottomuus ja ahdistuneisuus eivät olosuhteiden vaihduttua vähene, lapsi on yleensä psykiatrisen avun tarpeessa.

Pahimmillaan lapsi voi joutua jonottamaan puolikin vuotta perheneuvolaan, jossa hänen psyykkisestä tilastaan ja hoidon tarpeestaan päästään tekemään arvio.

Psyykkisesti oireileva lapsi voi vastaanottokotiin tullessaan olla jo tutkittu, mutta hoitoon pääsyä joutuu taas jonottamaan kuukausia.

Sairaalasta palaa lapsia hoidon jälkeen takaisin vastaanottokotiin, koska heillä ei ole muutakaan paikkaa, mihin mennä. Joillakin lapsilla on mielialalääkitys.

"Kaikissa näissä tapauksissa joudumme auttamaan lapsia ilman lastenpsykiatriaan koulutettua henkilökuntaa ja vähemmällä väellä kuin sairaalassa", Tiusanen huokaa.

Vastaanottokoti voi käyttää Hyksin sosiaalipediatrisen yksikön lastenpsykiatria, mutta hän on hyvin työllistetty, koska hänen vastuullaan on useita lastensuojeluyksiköitä.

"Jos jotain saisi toivoa, toivoisin omaa psykiatria tai edes psykiatrian erikoissairaanhoitajia vastaanottokotiin. Sellaista tarvitaan." Arvio lapsen ja perheen tilanteesta tehdään yleensä muutamassa kuukaudessa. Usein aika venyy, eikä puoli vuottakaan vastaanottokodissa ole harvinainen, Tiusanen kertoo.

Aikaa kuluu, koska sijaisperheitä ei ole tarpeeksi tai lapsen vanhempien ongelmia ei saada ratkottua. Mielenterveystoimistoihin ja A-klinikoille on vaikea saada aikoja, tai vanhemmat eivät ole motivoituneet hoitoon.

Lisäresurssit eivät olisi pahitteeksi myös aikuisten psykiatriseen hoitoon ja A-klinikoille.

"Kun lapsen pitäisi palata kotiin, ongelmainen vanhempi on saattanut saada vain yhden tai kaksi käyntikertaa mielenterveystoimistoon. Siinä ei tilanne vielä kohennu." "Usein vanhemmat ovat niin moniongelmaisia, että alamme hoitaa heitä, jos emme pidä varaamme. Se on lapsilta pois. Tänne tuleva lapsi on usein perheen tervein jäsen, joka oireillaan ilmaisee koko perheen hätää." Tiusanen näkee paljon aikuisia, jotka eivät itse ole aikanaan saaneet empatiaa tai huolenpitoa, eivätkä osaa jakaa sitä lapsilleenkaan. Tällaisten vanhempien auttaminen ei onnistu pintaraapaisulla.

Lastensuojelun taas on hyvin vaikeaa todistaa oikeudessa tällaista emotionaalista laiminlyöntiä, Tiusanen kertoo.

Isoin operaatio on aina miettiä lapsen elämän jatkoa.

Lähteekö lapsi sijaisperheeseen, ja suostuvatko biologiset vanhemmat siihen?

Vai saako perhe sittenkin asiansa järjestykseen?

1 2 3

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää