Kotimaa

Hiljaiseloa Oostendessa

Soul-legenda Marvin Gaye keräsi elämänsä palasia Belgiassa

Tilaajille

Laulaja, lauluntekijä ja muusikko Marvin Gaye (1939-84) kuului kaksi vuosikymmentä amerikkalaisen soulin keskeisiin tekijämiehiin - ja joutui tietysti myös maksamaan maineestaan ja menestyksestään varsin kovan hinnan.

Veitsenterällä eläneen Gayen elämänhallinta petti kokonaan 1970-luvun lopulla, jolloin hän erosi toisesta vaimostaan, teki henkilökohtaisen konkurssin ja joutui poistumaan kotimaastaan - miljoonien verorästejä peräävän verokarhun vainoamana. Samalla Gaye pilasi suhteensa myös levyjensä julkaisijaan, Motown-yhtiöön.

Havaijille ja Lontooseen tehtyjen koukkausten sekä yhden itsemurhayrityksen jälkeen Marvin Gaye löysi rauhallisen sataman Belgian Oostendesta, 90000 asukkaan merenrantakaupungista, jossa hän asui ja työskenteli noin puolitoista vuotta 1980-luvun alussa.

Rauhaton ja rahaton Gaye halusi olla Oostendessa incognito, mutta myöntyi kuitenkin belgialaisen ohjaajan Richard Olivierin haastateltavaksi.

Olivier tekikin hänestä tuoreeltaan dokumentin Marvin Gaye Transit Ostende (1981) ja työstää nyt samaa teemaa ohjelmassa Marvin Gaye (Remember Marvin Gaye, 2001), joka perustuu osittain ensimmäisen dokumentin aikana, 1981, kuvattuun aineistoon. Sen lomaan hän on leikannut elävää kuvaa sekä 1930-luvun että vuoden 2001 Oostendesta.

Ratkaisu tuntuu vähän väkinäiseltä vanhan materiaalin kierrätykseltä, mutta Gayen ihailijat ovat varmaan mielissään: tässä hän juoksee rannalla, tässä hakkaa nyrkkeilysäkkiä, tässä laulaa kirkossa sekä tässä harjoittelee yhtyeensä kanssa - sohvalla, vaakatasossa.

Otosten välillä kuullaan Gayen jutustelua elämästä ja sen merkityksestä, mutta ei mitään järin kuolematonta. Dokumentin pahin puute on kuitenkin lähes täydellinen Gayen elämäntilanteen taustoittamattomuus. Katsojia olisi varmasti kiinnostanut ainakin se tiedonmuru, että Gaye teki Oostendessa elämäkerturinsa David Ritzin kanssa vihoviimeisen hittinsä, Sexual Healingin.

Mutta Marvin Gayen omaa elämää ei tekstin syvähenkinen spiritualistis-seksuaalinen sanoma eheyttänyt. Menestyksekkään kotiinpaluun jälkeen hän joutui kohtaamaan jälleen omat "demoninsa" ja ajautui törmäyskurssille sekä itsensä että lähimmäistensä kanssa.

Marvin Gayen elämä päättyi epäselvissä oloissa yhteenottoon, jonka seurauksena hänen isänsä Marvin Gaye Sr. ampui hänet 1. huhtikuuta 1984 - päivää ennen 45. syntymäpäivää.

Yle Teema klo 21.00.

Harri Uusitorppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää