Kotimaa

Vuokratalon taso kohenee pienelläkin rahalla ja remontilla

Kunta-asunnot peruskorjaa noin sata asuntoa vuosittain

Tilaajille

Karkkila. Vanhojen ankeitten vuokrakerrostalojen kunnostaminen nykytason vaatimusten mukaisiksi onnistuu käytännössä melko pienin remontein ja kustannuksin.

Suurimmat työt tarvitaan kylpy- ja pesutiloissa. Niiden kunnostus maksaa remontissa eniten.

Julkisivujen korjaaminen on puolestaan ratkaiseva tekijä talojen ja asuinalueiden ilmeen parantamisessa, sanoo toimitusjohtaja, arkkitehti SAFA Jukka Tikkanen.

Hänen toimistonsa ovat suunnitelleet tukun kerrostaloremontteja Jyväskylässä ja Äänekoskella.

Ankeimmankin näköisen betonirakennuksen ilme keventyy porrashuone- ja parvekerakenteiden muutoksilla.

Esimerkiksi parvekkeiden yhdistäminen pareiksi muuttaa talon ilmettä ratkaisevasti, ja hintavaikutus on vain kaksi euroa huoneistoneliötä kohti, Tikkanen laskee.

Vuokra-asuntojen ja lähiöiden kunnostamisella voidaan jopa kokonaan poistaa tyhjilleen jääneiden aravavuokra-asuntojen ongelma, Porissa uskotaan.

Projektijohtaja Paavo Immonen Porista kertoo, että tyhjien aravien määrä on pienentynyt ratkaisevasti kaupungin luovuttua tavallisten vuokra-asuntojen uustuotannosta ja ryhdyttyä kunnostamaan aravavuokra-asuntokantaa.

Kaupungissa oli 1999 tyhjillään 219 aravavuokra-asuntoa; määrä oli maan suurin. Nyt tyhjiä asuntoja on noin 80.

Pori on asuntojen korjaamisen lisäksi myös ryhtynyt muuttamaan vuokrahuoneistoja omistusasunnoiksi, mikä on ollut mahdollista aravarajoitusten lopettamisen jälkeen.

Nyt lähiöissä, joissa aiemmin väki väheni ja asukkaat muuttivat vilkkaasti, väkiluvun lasku on pysähtynyt. Myös asuntojen hintojen putoaminen on pysähtynyt.

Kuntien omistuksesta Kunta-asunnot Oy:lle siirtyneiden asuntojen kunto on ollut järkytys uudelle omistajalle, sanoo yhtiön rakennuttajapäällikkö Liisa Jehkonen.

"Toisaalta yleisessä tiedossa on kyllä ollut, että asuntokanta on päässyt huonoon kuntoon", hän toteaa.

Kunta-asunnoille on tähän mennessä siirtynyt 7000 kuntien vuokra-asuntoa. Suunnitelmien mukaan niistä sata remontoidaan vuosittain.

Ensimmäiset korjattavat kohteet ovat Karkkilan Miilutiellä 63 asuntoa sekä 40 rivitaloasuntoa Rovaniemen maalaiskunnassa. "Rovaniemen kohde on nimeltään Synkkälä", Jehkonen naurahtaa.

Kunta-asunnoille siirtyneet kiinteistöt ovat Jehkosen mukaan yleensä peruskorjaamattomia. Suurin osa niistä on valmistunut 1980-luvulla.

Toiseksi suurin ryhmä ovat 1990-luvun talot, joissa ei vielä ole peruskorjauksen tarvetta.

Joissakin vanhimmissa asunnoissa on tehty vain osittaisia korjauksia.

Karkkilassa Miilutie kakkosen b-portaassa Margit Holopainen avaa oven ja kurkistaa käytävään Kunta-asuntojen omistamassa vuokratalossa.

Talo on lähes tyhjä, koska asukkaat ovat töissä, jotkut baarissa. Osa asunnoista on kokonaan tyhjillään.

Tartosta Suomeen rouvaksi tullut Holopainen pitää Miilutien ympäristöä ja harjuluontoa sinänsä mieluisina, mutta talo ja asunto ovat huonossa kunnossa ja puutteellisesti varustettuja. Asukkaat ovat itse joutuneet hankkimaan muun muassa kylmäkalusteet.

Nyt tulossa olevan remontin aikana uusi vuokranantaja toimittaa asuntoihin uudet kylmälaitteet.

Talon ja koko alueen ilmekin paranee, sillä luvassa ovat julkisivujen kunnostus, uudet suuremmat parvekkeet ja piharemontti.

Kävijä haistaa jo heti ulko-ovella, ettei ilmastointi ainakaan toimi. Sekin on remonttilistalla.

Naapurissa on komeasti kunnostettu omistusasuintalo. Sen lasitetuilla parvekkeilla on kukkia, asukkaat pitävät pihan siistinä.

Kunnostetun talon takana on Miilutie kahdeksikko. Sen oven pielistä pursuaa täyte, seiniin on murjottu reikiä. Avonaisilta parvekkeilta valuu ruskeaa vettä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää