Kotimaa

Vanhanen: Hallituksen laajakaistatavoite toteutuu

Digisovitinta ei ole vielä pääministerin perheessäkään

Tilaajille

Suomalaiset ovat hankkineet tänä vuonna laajakaistayhteyksiä sellaista vauhtia, että pääministeri Matti Vanhasen (kesk) arvion mukaan hallituksen asettama tavoite toteutuu: ensi vuoden loppuun mennessä maassa on vähintään miljoona laajakaistayhteyttä.

Nyt niitä on arviolta 700000. Määrä on vuodessa kaksinkertaistunut.

"Laajakaistayhteydet leviävät nyt nopeammin kuin kännykät aikoinaan", Vanhanen totesi keskiviikkona esitellessään hallituksen tietoyhteiskuntaohjelman nykyvaihetta.

Ohjelman päätavoitteena on hoitaa asiat niin, että kaikilla kansalaisilla olisi mahdollisuus hyödyntää tietoyhteiskunnan palveluja, käytännössä hoitaa asioitaan tietoverkkojen kautta.

Vanhanen myönsi, että verkoissa on vielä katvealueita. Noin kymmenellä prosentilla suomalaisista ei ole vielä mahdollisuutta saada kotiin minkäänlaista kohtuuhintaista laajakaistayhteyttä.

Laajakaistayhteyksien hintoja yritetään nyt alentaa antamalla Viestintävirastolle oikeus määrätä hintakatto maksuille, joita teleoperaattorit perivät toisiltaan laajakaistayhteyksiä järjestettäessä. Hallitus käsittelee viestintämarkkinalain muutosesitystä istunnossaan tänään. Esitys on lähdössä eduskuntaan perjantaina.

Digitelevisioon siirtyminen ei ole edennyt yhtä kiihtyvää tahtia kuin kotitietokoneiden laajakaistayhteydet. Vanhanen arveli, etteivät kansalaiset koe vielä polttavaa tarvetta hankkia digisovittimia. Hallitus on päättänyt, että nykyiset analogiset tv-lähetykset loppuvat elokuun lopussa 2007.

"Valtiovallan rooli on luoda uskoa ja painetta siihen, että deadline [takaraja] tulee eteen. Pyrimme tällä tavalla lykkäämään hommaa liikkeelle. Uskon, että se tehoaa", Vanhanen selitti.

Hallituksen määräämä takaraja ei tosin ole vielä tehonnut edes pääministeriin itseensä. Vanhasen perhekään ei ole vielä hankkinut digisovitinta.

"Digi-tv hankitaan päivämäärään mennessä", pääministeri lupasi. "Haluan seurata itsekin, missä vaiheessa perheen piirissä paineet alkavat kasvaa." Vaikka digitelevisio puuttuu, Vanhasen omakotitalo Nurmijärvellä on hyvin laajakaistoitettu. Pääministerillä on tietokoneita ja suoria yhteyksiä monin kappalein: oma yhteys eduskuntaan ja toinen valtioneuvostoon ja ilmeisesti kolmaskin tietokone, itse hankittu.

"Kännyköitä on lukemattomia ja puhelinlinjojakin paljon", Vanhanen täydensi kuvaa perheensä tilasta tietoyhteiskunnassa.

"Sähköpostia tulee eduskunnan ja valtioneuvoston osoitteeseen varmaan satakunta päivässä. Joihinkin vastailen itse. Välillä käyn jopa yleisillä keskustelupalstoilla", Vanhanen paljasti.

Hän tarkensi, että mielenkiinto kohdistuu politiikkaa käsitteleviin nettipalstoihin.

"Siellä joskus arvostellaan pääministeriä, ja olen joskus vastannut omalla nimelläni, mutta kukaan ei ole reagoinut, vaikka ovat saaneet pääministerin arvosteluun vastauksen suoraan pääministeriltä. Ei synny keskustelua sen enempää, vaikka Matti Vanhanen -niminen henkilö vastaa", Matti Vanhanen päivitteli.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää