Kotimaa

Afganistaniin lähtee lisää suomalaisia sotilaita

Suomi on valmis lisäämään myös Irakin poliisien kouluttajia

Tilaajille

Suomi lisää rauhanturvaajiensa määrää Afganistanissa Naton johtamassa Isaf-operaatiossa.

Maimanan alueelle Afganistanin pohjoisosaan lähetetään 16-18 sotilasta ja kolme siviiliasiantuntijaa. He liittyvät brittiläis-pohjoismaiseen jälleenrakennustiimiin, joka tarkkailee tilanteen kehitystä ja organisoi maan jälleenrakennusta seudulla. Tiimin koko on kaikkiaan 71 henkeä.

Presidentti Tarja Halonen ja hallituksen turvallisuuspoliittinen valiokunta päättivät perjantaina yhteiskokouksessaan, että Pohjois-Afganistanin jälleenrakennushankkeeseen voidaan lähettää yhteensä enintään 20-30 sotilasta tai siviiliasiantuntijaa.

YK laajensi viime syksynä Isaf-operaation myös Afganistanin pääkaupungin Kabulin ulkopuolelle. Tähän mennessä Afganistanin pohjoisosassa on toiminut yksi, saksalaisten johtama jälleenrakennustiimi.

Kabulissa on nyt 62 suomalaista sotilasta ja kuusi lentokenttäpalomiestä.

Hallitus päätti myös, että Jordaniaan voidaan lähettää tarvittaessa vielä viisi poliisia lisää kouluttamaan irakilaisia poliiseja. Suomalaisia poliisikouluttajia on siellä ennestään viisi. Koulutushanketta koordinoi Britannia.

Suomi valmistautuu lähettämään rauhanturvaajia jälleen myös Bosniaan, kun Naton johtama Sfor-operaatio siirtyy joulukuussa EU:n vastuulle. EU-sotilaita tulee Bosniaan yhteensä 7000. Toimintaa vetää Britannia.

Hallitus ei voinut vielä perjantaina päättää, millainen määrä suomalaisia sotilaita Bosniaan lähetetään, koska EU:n tarpeita vasta selvitetään.

Suomessa on pitkään valmistauduttu myös siihen, että muutamia upseereita lähtee Sudaniin, jossa on käynnissä YK:n mukaan maailman pahin humanitaarinen katastrofi.

Sudaniin on menossa YK:lle tarkoitettu nopean toiminnan joukko, jonka esikuntaan kuuluisi muutama suomalainen upseeri. Maahan ei ole kuitenkaan saatu vielä rauhansopimusta, eikä hallitus päässyt perjantaina ottamaan kantaa Sudanin-operaatioon osallistumiseen.

Kosovossa toimivan Naton Kfor-operaation monikansallinen keskinen prikaati saa vappuna jälleen suomalaisen komentajan. Presidentti määräsi tehtävään prikaatikenraali Antti Lankisen.

Lankisen paikalle Kfor-operaation yhteistoimintaelimen päälliköksi määrättiin kommodori Georgij Alafusoff Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää