Kotimaa

EU palasi arjen kovaan vääntöön

Laajentumisjuhlien jälkeen Irlanti etsii kiivaasti perustuslakiratkaisua

Tilaajille

DUBLIN/LONTOO. EU-johtajat palasivat sunnuntaina takaisin arkeen lauantain laajentumisjuhlallisuuksien jälkeen.

Unionin 25 jäsenmaan johtajia Dublinissa kestinnyt Irlannin pääministeri Bertie Ahern aloitti jo eilen neuvottelukierroksensa EU:n perustuslaillisen sopimuksen synnyttämiseksi.

"Unioni tulee olemaan suurissa vaikeuksissa, jos se yrittää jatkaa [päätöksentekoa] nykyisellä tavalla", Ahern puolusti uutta sopimusta lauantaina Dublinin linnassa.

Helsinkiin Ahern saapuu torstaina kuulemaan suomalaisten kantoja uuteen perustuslakiin.

Perustuslaista käytävä keskustelu on saanut uutta sävyä parin viime viikon aikana. Syynä tähän on Britannian yllättävä päätös pitää kansanäänestys sopimuksen voimaantulosta.

Pinnalle on noussut kysymys perustuslain kohtalosta siinä hyvinkin todennäköisessä tapauksessa, että britit äänestävät sopimuksen voimaansaattamista vastaan.

Ranskan presidentti Jacques Chirac antoi ymmärtää viime viikolla, että perustuslain hylkääminen voi kyseenalaistaa asianomaisen maan halun jatkaa unionissa ylipäätänsä.

Eilen sunnuntaina EU:n ranskalainen kauppakomissaari Pascal Lamy heitti lisää löylyä kiukaalle.

Lamy kertoi Sky-kanavan ohjelmassa, että perustuslain hylkäävälle EU-maalle voisi tulevaisuudessa sopia eräänlainen unionin ulkojäsenyys. Tällainen maa voisi osallistua yhteismarkkinoille mutta hoitaisi itse oman ulkopolitiikkansa.

"Olisin todella surullinen, jos britit eivät olisi EU:ssa. He ovat vaikeita, mutta he myös antavat paljon", Lamy kuitenkin myönsi.

Ahernilla on paljon töitä perustuslakineuvotteluissa ilman Britanniaan liittyvää erikoisongelmaakin.

Tiukimpia kädenvääntöjä käydään jäsenmaiden äänivallan jaosta sekä komission rakenteesta. Alkukesällä ratkaistaviin kysymyksiin kuuluu myös se, kenestä tulee komission seuraava puheenjohtaja.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) sanoi myöhään lauantai-iltana Dublinissa, ettei Suomen linja ole näissä kysymyksissä muuttunut.

Vanhasen mukaan kunkin jäsenmaan tulee edelleen saada oma komissaari.

"Eri kysymys tietysti on, kun unioni taas laajenee. Jossain vaiheessa tulee raja vastaan", Vanhanen sanoi.

Pääministerin mukaan on vielä avoinna, määritelläänkö säännöt tällaisen tilanteen varalta nyt vai myöhemmin.

Komission puheenjohtajan nimitys kiinnostaa Suomea erityisesti siksi, että eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd) on halukas tehtävään.

Vanhanen sanoi lauantaina, että EU:n puheenjohtajuutta hoitavan Irlannin kanta tulee olemaan näissä neuvotteluissa ratkaiseva.

Näkemystä voi pitää huonona merkkinä Lipposen kannalta. Irlannin Ahern sanoi jo tammikuussa, ettei entisistä pääministereistä välttämättä tule parhaita komission puheenjohtajia.

Vaikka kaikki EU-johtajat kokoontuivatkin lauantaina Dublinissa, asiakeskusteluja unionista ei käyty. Ahern halusi keskittyä laajentumisen juhlimiseen.

Vanhanen oli mielissään ratkaisusta.

"Illallispöydässä puhuttiin sitten jääkiekosta, säästä ja kulttuurista", sanoi Vanhanen, joka istui EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan ja Latvian presidentin Vaira Vike-Freibergan välissä.

Pääministeri oli juhlistanut tilaisuutta valitsemalla asuunsa kalvosinnapit, joissa komeili Suomen leijona.

EU:n laajentuminen tietää kuitenkin olennaisia muutoksia myös Suomelle.

Tulevissa neuvotteluissa Suomen pitää tehdä pohjatyöt entistä paremmin. Liittolaisten etsintään täytyy paneutua nykyistä aktiivisemmin.

Vanhasen mukaan tämä johtuu laajentuneen unionin neuvottelukulttuurin muutoksesta.

"Enää ei haeta säännönmukaisesti konsensusta vaan äänestetään", Vanhanen arvioi.

Sen takia myös liittolaisten hakemisen pitää olla asiakohtaisesti joustavaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää