Kotimaa

Lipponen vaati EU:lle vahvaa johtajuutta

Sdp vei vaaliavauksensa Kolin huipulle kansallismaisemiin

Tilaajille

KOLI. Sdp:n puheenjohtaja Paavo Lipponen totesi puolueensa EU-vaaliavauksessa Kolin kansallismaisemissa Lieksassa, että "Eurooppa tarvitsee vahvaa johtajuutta".

Sitä hän vaati ennen kaikkea suurilta jäsenmailta, mutta myös komission johdolta.

Lipponen vei joukkonsa tiistaina puoliltapäivin aina Kolin korkeimmalle huipulle.

Koli tunnetaan vanhana uhripaikkana, jolle on iät ja ajat vaellettu uhraamaan luonnon hengille saalisonnen tai muun hyvän toivossa.

Hyvää tavoitellessaan Lipponen kertoi, että vaaleissa päävaihtoehdot ovat selvät: sosiaalidemokraatit ja konservatiivit. "Niiden vaaleissa saama kannatus määrittää tulevaisuuden suuntaa Euroopassa." Sosiaalidemokraatit rakentavat Lipposen mukaan sosiaalista Eurooppaa, mutta konservatiivit jättäisivät Euroopan markkinavoimien vapaaksi temmellyskentäksi.

Demarit eivät marssineet Kolin huipulle pelkästään saalisonnea hakemaan, vaan myös osoittamaan kansallisten erityispiirteiden merkitystä.

"Sauna, sisu ja terva ovat voimaa jatkossakin, jos sosiaalidemokraatit saavat asioista päättää", Lipponen sanoi.

Sdp harkitsi jopa näiden kolmen perinteisen suomalaisuuteen liittyvän käsitteen ottoa vaalikampanjansa tunnuksiin, mutta hankkeesta luovuttiin.

Kolin huipulla kansallisia erityispiirteitä ovat käyneet katselemassa muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt ja Pekka Halonen.

Sdp olisi halunnut näyttää Kolin myös komissaari Antonio Vitorinolle (sd), mutta hän ei päässyt mukaan EU:n neuvottelujen vuoksi. Portugalilainen komissaari on Lipposen kilpailija komission puheenjohtajaksi. Vitorino perui saapumisensa viime hetkellä ja latisti osin Kolin tunnelmaa.

Lähtiessään kiipeämään Kolin huipulle Lipponen muisti kilpailijoitaan. "Komission puheenjohtajaksi ei valita, jos ei kiipeä huipulle", hän sanoi.

Vaaliavauksessa ei näkynyt paljon kuulijoita. Se oli aika luonnollista, koska tilaisuus pidettiin keskellä työpäivää ja melko syrjässä.

Tilaisuuden alku myöhästyi hieman, kun Lipponen ja ehdokas Lasse Lehtinen jakoivat nimmareita paikalla olleille kymmenille luokkaretkeläisille. Muut demarit saivat seurata sivusta, kun koululaiset huusivat, että "Lasse ja Paavo rulettavat".

Aamupäivästä demariehdokkaat jalkautuivat kansan pariin pitkin Pohjois-Karjalaa. He liikkuivat omalla maallaan, koska Sdp on Pohjois-Karjalan valtapuolue.

Ehdokas Maria Guzenina oli elämänsä ensimmäistä kertaa Enossa ja Kolilla. Hän jakoi tottuneesti esitteitään Enon eläkeläisille.

Ehdokasta ei häirinnyt se, että tilaisuuden isäntänä toiminut kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Meriläinen (sd) liikkui europarlamentaarikko Riitta Myllerin lippalakki päässään.

Torin ohitse lipui silloin tällöin kunnollisia vanhoja pappatuntureita, kun etelässä niihin on totuttu lähinnä vain hyväntekeväisyystempauksissa. Enon torilla puoluesihteeri Eero Heinäluoma sanoi demarien tulleen Pohjois-Karjalaan, koska EU ei ole pelkkää oodia ilolle ja sinipohjaisen tähtilipun heiluttelua.

Ehdokas Antero Kekkonen kuunteli nöyränä, kun kunnanjohtaja Matti Tohkanen kertoi alueen ongelmista. Kunnan johtaminen ei ole helppoa, kun yhteisöveron tuoton heilahdukset voivat viedä kerralla kolmanneksen tuloista työttömyyden heiluessa samaan aikaan 22 prosentin tietämissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää