Kotimaa

Tammisaaressa nousi myrsky Strömsön saaren mökkisuunnitelmista

Kapiteelin kauppaamalla saarella on ravintolatilat, telakka ja saha

Tilaajille

TAMMISAARI. Taksivene Lea suuntaa Tammisaaren Sannäsuddin laiturista välkkyvälle merelle kohti Strömsön saarta.

Ruorissa oleva Jan-Peter Kivelä joutuu vilkuilemaan merikarttaa, vaikka hän asuu lähistöllä Växarin saarella ja kulkee merellä joka päivä.

Vesiväylä Strömsön saareen on monelle paikalliselle tuntematon, sillä saari on ollut ulkopuolisilta suljettu yli neljäkymmentä vuotta.

Kuusikymmentäluvun alussa Alko osti saaren henkilökunnan virkistyskäyttöön. Viimeisen kerran entiset alkolaiset olivat saarella viime kesänä. Saaren omistaa valtion kiinteistösijoitusyhtiö Kapiteeli, jonka tehtävä on nyt myydä saari.

Keväällä Tammisaaren kaavoituslautakunta sai pöydälleen Kapiteelin tilaaman ehdotuksen Strömsön uudeksi kaavaksi.

Kaavaehdotuksessa Strömsölle ja sen lähisaarille on kaavoitettu kahdeksankymmentä mökkitonttia. Lautakunta päätti asettaa kaavan yleisön nähtäväksi. Paikallinen myrsky nousi heti.

Tammisaarelaiset alkoivat toimia saadakseen saaren yleiseen käyttöön.

"Strömsö on ainutlaatuinen, sillä valtio ei omista vastaavia saaria ainakaan Uudenmaan saaristossa. Valtio voisi tukea saariston elinkeinoja ja luontoarvoja", Jan-Peter Kivelä ehdottaa. Hän on yksi Strömsön virkistysalueen ja mahdollisen yritystoiminnan puuhaajista.

Tammisaarelaiset pitävät Strömsötä saaristomatkailun mahdollisuuksien paratiisina. Ryhmä yrittäjiä on jo hahmotellut saaren eteläosaan vierasvenesatamaa, saaristokeskusta, veneveistämöä ja ravintolaa. Pohjoisosan he tahtoisivat säästää luonnonvaraisena virkistysalueena. Nyt lähes aution saaren tulevaisuus riippuu siitä, mikä taho maan ostaa.

Myrskyn syttymisestä ei kulunut aikaakaan, kun kansanedustaja Henrik Lax (r) teki toukokuun lopussa eduskuntakyselyn Strömsön kohtalosta. Lax ja muut allekirjoittaneet uusmaalaiset kansanedustajat vaativat, että saari säilyisi valtion omistuksessa. Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd) vastaa kysymykseen kesäkuun puolenvälin tietämissä.

"Kaupungin päättäjät ovat ymmällään, koska saaren kohtalo riippuu valtiosta, mutta valtio esiintyy toisaalta ympäristöministeriön ja Metsähallituksen roolissa - mutta myös valtion omistaman kiinteistösijoitusyhtiön roolissa", Tammisaaren kaupunginarkkitehti Yrjö Sahlstedt sanoo.

Strömsön tulevaisuutta käsitellään saaristoyrittäjien kokouksissa. Myös Metsähallitus on ilmaissut olevansa kiinnostunut saaren joistakin osista. Viime viikolla Strömsötä katsastivat myös ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r) ja kansanedustaja Christina Gestrin (r).

Kapiteelin kiinteistökehityspäällikkö Tapio Järven mukaan saarella on paljon sellaista, mistä mökkitontin ostajat tuskin kiinnostuvat.

"Tammisaarelaisten suunnitelmat ja ranta-asemakaavaluonnos eivät ole ristiriidassa", hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää