Kotimaa

Hätäkeskus: Kesämökin koordinaatit syytä selvittää

Ajo-ohjeet ja saarten nimet aiheuttavat sekaannuksia

Tilaajille

Hätäkeskuspäivystäjät vastaavat viikoittain puheluihin, joissa apua hälytetään mökille, jonka tarkkaa sijaintia soittaja ei tiedä.

Hätäkeskuslaitos kannustaa mökkiläisiä selvittämään mökkinsä karttakoordinaatit, jotta epäselviltä ajo-ohjeilta ja sekaannuksilta vältyttäisiin.

"Muutama paha tilanne on ollut, jossa mökki on palanut, kun sijaintia ei kerta kaikkiaan ole saatu selville", Satakunnan hätäkeskuksen johtaja Antti Jeronen harmittelee.

Hätäkeskus kehottaa mökkiläisiä selvittämään etukäteen mökkinsä tarkat koordinaatit etenkin, jos mökki sijaitsee saaressa, haja-asutusalueella tai nimeämättömän tien varrella. Myös veneilijöiden on syytä tietää tarkka sijaintinsa.

Koordinaattien ilmoittaminen on nopein tapa saada apu perille.

"Jonkin verran meiltä on kyselty karttakoordinaateista, mutta useinkaan ihmiset eivät ole tulleet ajatelleeksi, että koordinaatit kannattaisi tietää." Myös vieraille kannattaa koordinaatit kertoa siltä varalta, että mökin omistajalle sattuu onnettomuus tai hän saa sairaskohtauksen.

"Vieraat eivät aina tiedä edes missä kunnassa ovat, jos on isäntäväen kyydissä menty mökille", Jeronen päivittelee.

Saaressa sijaitsevat kesämökit aiheuttavat usein päänvaivaa hätäkeskusten päivystäjille. Saaria voi olla useita samannimisiä, mökkejä yhdellä saarella olla tukuttain ja mökin omistajalla tiedossa vain saaren kansankielinen nimi. Tällöin apuvoimat löytävät paikalle ainoastaan koordinaattien avulla.

Jeronen suosittelee, että saarella mökkeilevät ottaisivat selville koordinaattien lisäksi lähellä olevan suuren saaren nimen, jotta mökin paikantaminen sujuisi ripeämmin.

"Koordinaattien määrittäminen ei ole helppoa hommaa. Jos olo on epävarma, kannattaa kysyä apua joko hätäkeskukselta tai kokeneelta veneilijältä, jolla on paikannin." Muutoinkin hankalaa koordinaattien määrittelyä vaikeuttaa lisäksi meneillään oleva koordinaattijärjestelmän muutos, jonka myötä suomalainen järjestelmä vaihtuu yleismaailmalliseen. Hätäkeskusjohtaja kuvaa tilannetta vaaralliseksi.

"Vääriä koordinaatteja ei kukaan ole meille toistaiseksi hätätilanteessa antanut, mutta olemme kyllä törmänneet väärin määriteltyihin koordinaatteihin neuvonnassa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää