Kotimaa    |   KANAVALLA

Missä hyvät elokuvat luuraavat?

Tilaajille

Suomesta puuttuu korkean profiilin elokuvakanava, sillä kumpikaan Ylen tv-kanavista ei kanna kunnialla tätä tehtävää. On aika hämmästyttävää, miten harvoin televisiosta tulee katsottua laatuelokuvia. Eikö televisio olisi mitä luontevin foorumi niille, kun ei-kaupallisen elokuvan tarjonta jää kuitenkin elokuvateattereissa niin suppeaksi, jopa Helsingissä?

Vika voi olla katsojassakin, joka ei kaikkia aarteita löydä. Mutta siinäkin kanavan pitäisi tulla vastaan ja sijoittaa parhaat elokuvat niin tyrkylle parhaaseen katseluaikaan, että ne eivät varmasti mene ohi tai että niiden pariin voi jopa eksyä vahingossa.

Tänä kesänä olen ihmetellyt, miksi TV1 on sijoittanut kesän ylivoimaisesti komeimmat elokuvat Uuden kinon ohjelmapaikalle sunnuntain myöhäisiltaan.

Wong Kar-Vain elokuvat ja dogmaelokuvat ovat aina tapauksia, vaikka esitykset ovatkin uusintoja. Koko ohjelmistohan on joka tapauksessa kesällä pelkkää uusintaa.

TV1:llä on hyviäkin elokuvapaikkoja, mutta aika harvoin niiltäkään löytyy todellisia helmiä. Missä ne helmet luuraavat? Onko niiden hankkiminen liian suuren työn takana?

Rakkautta ja anarkiaa -festivaali esittää vuosittain epäkaupallisen elokuvan parhaimmistoa eri maista ja maanosista, myös Yhdysvalloista. Festivaali teki aikoinaan Nelosen kanssa yhteistyösopimuksen, ja Nelonen esitti R&A-elokuvia omana sarjanaan. Nyt R&A on vaihtanut kumppanikseen Subtv:n, joka takaa elokuville paremmat lähetysajat. R&A-elokuvia alkaa pyöriä Subtv:ssä ensi syksynä.

Pääkaupunkiseudulla on toinenkin laatuelokuvan festivaali, Espoo Ciné. Kun puhun epäkaupallisista, uusista laatuelokuvista, mielikuvani syntyy näiden kahden elokuvafestivaalin ohjelmistojen perusteella. Näitä elokuvia katsoisin mielelläni enemmän televisiosta, ja niin ikään mielikuvieni perusteella ne sopisivat parhaiten juuri TV1:een.

Nelonen alkujaan ja nyttemmin Subtv ovat ymmärtäneet , että elokuvatarjonnallakin luodaan kanavaprofiilia. Rakkautta ja anarkiaa on valmis brandi, joten sen nimellä syntyy kätevä mielikuvapaketti. Itse elokuvat ovat sitten luku erikseen. Tosiasiassa festivaalin ohjelmisto on hyvin moni-ilmeinen.

TV1 luo myös ankarasti omaa kanavaprofiiliaan, mutta jostakin syystä elokuvia ei lasketa siihen kakkuun mukaan. Elokuvatarjonta on pysynyt sattumanvaraisena ja sijoittelu epäjohdonmukaisena.

Etukäteisvaroituksena: älkää missatko 8. elokuuta Sofia Coppolan esikoisohjausta Virgin Suicides, joka sekin on piilotettu Uuteen kinoon. Elokuva on kiinnostava katsoa uudelleen Coppolan tuoreen menestyksen Lost in Translationin jälkeen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää